6949256666 press@keysmash.gr

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας

keysmash powered by dycode

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και σε άτομα με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, με γνώμονα την συμπερίληψη και με πίστη στη δύναμη του πολιτισμού που ενθαρρύνει την ουσιαστική συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ομάδων, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η επίσκεψη στο Μουσείο θα αποτελέσει για όλους μια μοναδική εμπειρία.
Γνωρίζοντας πως οι πολυσύχναστοι και μη οικείοι χώροι, καθώς και τα μέρη με πλούσια πολυαισθητηριακά ερεθίσματα, μπορεί να αποτελέσουν μια πρόκληση για τα αυτιστικά άτομα και τα άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Happy Act και με την πολύτιμη υποστήριξη της Eurobank, ολοκλήρωσε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσβασιμότητας για νευροδιαφορετικά άτομα (άτομα με αυτισμό και άτομα με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας) που περιλαμβάνει: Ειδική επιτόπια σήμανση, Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας, κοινωνική ιστορία (social story), παροχή sensory kits (σχεδιασμένα από την Ελισάβετ Κυριακοπούκου και τον Αλέξανδρο Πετμεζά), και φυσικά την κατάλληλη ειδική επιμόρφωση του προσωπικού του Μουσείου.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος προσβασιμότητας νευροδιαφορετικών ατόμων του Ιδρύματος πλαισιώνεται από μια σειρά διαφορετικών δράσεων και προγραμμάτων, όπως είναι η λειτουργία του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και τον συνοδό τους από τις 13.00 έως τις 17.00 την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η οργάνωση και φιλοξενία της ημερίδας του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ-Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» το Σάββατο 20 Απριλίου, καθώς και η σύμπραξη με τους εικαστικούς Cacao Rocks (Ιάσωνα Μέγκουλα) και Iris AZ (Άννα Ζερβού) σε μια ξεχωριστή καλλιτεχνική δράση στο Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη».

Το πρόγραμμα προσβασιμότητας νευροδιαφορετικών ατόμων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
Το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα διαθέτει ειδική επιτόπια σήμανση και παρέχει στους επισκέπτες του Χάρτη Αισθητηριακής Προσβασιμότητας στον οποίο επισημαίνονται τα διάφορα επίπεδα αισθητηριακών ερεθισμάτων που υπάρχουν σε κάθε χώρο. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην υποδοχή του Μουσείου αλλά και online στη σελίδα: https://goulandris.gr/el/about/accessibility-autism.
Παράλληλα, με την βοήθεια της κοινωνικής ιστορίας (social story) που υπάρχει στην ίδια σελίδα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την επίσκεψή τους, έχοντας πρόσβαση σε οπτικό υλικό με φωτογραφίες, σύμβολα και απλό κείμενο που τους ενημερώνει για τις συνθήκες και τα δεδομένα που θα συναντήσουν στον χώρο του Μουσείου, καθώς και για την αλληλουχία των ενεργειών και των επιλογών που θα χρειαστεί να κάνουν.
Στον χώρο του Μουσείου υπάρχουν διαθέσιμα προς δανεισμό αισθητηριακά τσαντάκια (sensory kits) τα οποία περιέχουν διάφορα αισθητηριακά παιχνίδια, επιμελημένα από την Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας, και τον Αλέξανδρο Πετμεζά, Εργοθεραπευτή, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν στην είσοδο προκειμένου να καλύψουν τις αισθητηριακές τους ανάγκες κατά την περιήγησή τους στο Μουσείο.
Οι επισκέπτες μπορούν να απευθυνθούν στους υπαλλήλους που βρίσκονται στο Μουσείο για να τους κατευθύνουν κατάλληλα. Το προσωπικό του Μουσείου έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει εξυπηρέτηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επισκεπτών και να τους εξασφαλίσει μια μοναδική, φιλική και ευχάριστη εμπειρία.

Ο Απρίλιος είναι μήνας αφιερωμένος στον Αυτισμό
Την Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 13.00 έως τις 17.00 ανοίγει τις πόρτες του δωρεάν για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και έναν συνοδό, με σκοπό να γνωρίσουν τη μόνιμη Συλλογή του σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες περιήγησης.
Το Σάββατο 20 Απριλίου, το Μουσείο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή φιλοξενεί την ημερίδα του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τίτλο «Ταυτότητα και Εαυτός στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού» υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τις 22 έως τις 26 Απριλίου το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συμπράττει με τους εικαστικούς Cacao Rocks (Ιάσωνα Μέγκουλα) και Iris AZ (Άννα Ζερβού) για μια μοναδική καλλιτεχνική δράση στο Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη». Οι δύο εικαστικοί με τη βοήθεια των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και των δασκάλων τους θα συνδημιουργήσουν μια τοιχογραφία, παρακαταθήκη για το σχολείο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλη τη δημιουργική διαδικασία, από την σύλληψη της ιδέας έως και την υλοποίησή της.
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 0102156, education@goulandris.gr

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ: 210 725 2895
visit@goulandris.gr | goulandris.gr

Σε συνεργασία με την: The Happy Act

Με την ευγενική υποστήριξη της: Eurobank

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments