6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Venus in Fur @ Theatre of the NO

keysmash powered by dycode

Μια ακόμα παράσταση στα αγγλικά παρακολουθήσαμε στο Theatre of the NO. Η Αφροδίτη με την γούνα γράφτηκε το 1870 από τον Λεόπολντ φον Ζάχερ-Μάζοχ. Το έργο αυτό έγινε αφορμή και αντικείμενο ψυχιατρικών ερευνών, ενώ (από)δόθηκε από τους ερευνητές το όνομα μαζοχισμός. Η τάση ή η επιθυμία ενός ατόμου να επιδιώκει τον «πόνο» και την οδύνη. Η τάση αυτή δεν αναφέρεται μόνο στη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, αλλά και στη γενικότερη ιδέα για τη ζωή του.

Ο Τόμας Νόβατσεκ είναι θεατρικός συγγραφέας και στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα έχει κάνει διασκευή στο έργο του Λεόπολντ φον Ζάχερ-Μάζοχ, αναζητώντας την τέλεια Αφροδίτη για την επερχόμενη παράστασή του. Μετά από τριανταπέντε ακροάσεις είναι σχεδόν πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει γυναίκα που να μπορεί να αποδώσει σωστά τον ρόλο. Να μπορεί να αποδώσει την ατμόσφαιρα και την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας. Ετοιμάζεται να φύγει από τον χώρο των ακροάσεων όταν η Βάντα Τζόρνταν περνάει το κατώφλι του. Έχει ένα περίεργο αλλά και ισχυρό ταπεραμέντο. Μιλά γρήγορα, φαίνεται ότι είναι αγχωμένη, καθώς, λόγω κάποιων περιστατικών, άργησε να φτάσει για την ακρόαση. Παρόλο που ο Τόμας δεν δέχεται στην αρχή να τη δει, η επιμονή της τον λυγίζει. Ίσως για να αποδείξει στον εαυτό του αυτό που πριν λίγες στιγμές σκεφτόταν. Η Βάντα έχει μελετήσει πάρα πολύ τον ρόλο, ρωτά, κάνει και υποδείξεις, φέρνει πολλές φορές τον Τόμας σε αδιέξοδο. Το ραντεβού με τη μνηστή του για φαγητό πάει περίπατο, αφού σιγά σιγά μπλέκεται σε έναν περίεργο ιστό, όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξή του.

Η παράσταση είναι καθηλωτική. Είναι σπιρτόζικη. Είναι ικανή να σας επηρεάσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο σχετικά με το θέμα της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ώρα θα κυλήσει σαν νερό και μετέπειτα θα μπείτε σε αρκετές σκέψεις. Ένα παιχνίδι εξουσίας, ένας σκοτεινός ερωτισμός που «ζητά» να βγει στην επιφάνεια, αντισυμβατικά συναισθήματα, η θέση της γυναίκας στη τότε αλλά και στη σημερινή κοινωνία, είναι λίγα από τα θέματα που θα σας απασχολήσουν.

Η Αμαρυλλίς και ο Dirk είναι ευθυγραμμισμένοι πλήρως στους ρόλους τους. Ακροβατούν στα νοήματα του έργου. Στηρίζουν τους ήρωές τους με παιχνιδιάρικες σπίθες, πυρπολώντας τη φαντασία των θεατών. Χρησιμοποιούν εξαιρετικά τις μικρές πινελιές κωμωδίας, δημιουργώντας πιο «γεμάτες» δραματικές εντάσεις. Για την Αμαρυλλίς μάθαμε ότι είναι η πρώτη της παράσταση και ειλικρινά δυσκολεύομαι να το πιστέψω ακόμα. Ήταν μοναδική σε αυτό τον δύσκολο ρόλο. Είχε βρει όλα τα πατήματα και εξέπεμπε μια ισχυρή αύρα σε όλο το έργο. Ο Dirk λειτούργησε σαν μυστηριώδης καταλύτης. Η εκφορά του λόγου, η στάση του σώματος, οι εκφράσεις του, δείχνουν έναν μπαρουτοκαπνισμένο ηθοποιό, που ξέρει ακριβώς πώς να χειριστεί οποιαδήποτε σκηνή.

Η σκηνοθεσία της Racha Gabriel είναι ρεαλιστική, έχει ζωντάνια, είναι στοχευμένη, δίνοντας τις σωστές διαστάσεις του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Δημήτρη Μέλλου προσθέτουν τη δική τους μοναδική πινελιά, κάνοντας όλο αυτό το εγχείρημα αφοπλιστικά ελκυστικό. Η μουσική και τα φώτα συνδημιουργούν εντάσεις ανάλογα με τη σκηνή.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται μέχρι τις 5 Αυγούστου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις οκτώ το βράδυ.

Σπεύσατε!
Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Κείμενο: David Ives
Σκηνοθεσία: Racha Gabriel
Παίζουν: Αμαρυλλίς Ασημακοπούλου, Dirk Sikorski
Βοηθός Παραγωγής: David Rawstron
Φωτισμοί: Fernanda Balcells
Σκηνικά – Κουστούμια: Δημήτρης Μέλλος
Φωτογραφία – Video: Νίκος Παγωνάκης
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη
Παραγωγή: FAIL BETTER PRODUCTIONS
Παραστάσεις
Από 28 Ιουνίου έως 5 Aυγούστου
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 20.00
*Η παράσταση διεξάγεται στα Αγγλικά.
Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 15€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.more.com/theater/venusinfur/
20 εισιτήρια στην ειδική τιμή των 5€ στο ταμείο του θεάτρου (Απαραίτητη ώρα προσέλευσης: μέχρι τις 19.00)
THEATRE OF THE NO: Κων/νου Παλαιολόγου 3, Αθήνα
Τηλ: 694 685 1001
Social Media & Website:
https://www.facebook.com/TheatreoftheNO
https://www.instagram.com/theatreoftheno/https://theatreoftheno.com/?fbclid=IwAR23cvt18XT-O2r2n3SNhT0W6CKIQf788oYTfIwAWJeC1CdEsZJ6BSptQdc_aem_AUp_Em81dralpKL_bngzVTkHdbNw5Y56BPcz4_R3pUrAf9DPcmTg2J180gyoXVDUp1cXqAD226ZHcW84cIIx_GYQ

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments