6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Υπνοβάτες @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

keysmash powered by dycode

Στέκομαι δίπλα σου… σε σιωπηλή καθαρότητα…

Τα φώτα σβήνουν για να ξανανάψουν. Ένα σκηνικό από εξώφυλλο των Pink Floyd και μία στιγμή λογικής που βγήκε σε αλλουνού σεργιάνι. Ένα μάτσο κρεβάτια και… Μόλις ξύπνησαν οι «θαμώνες». Κάποιος από την «παρέα» είδε ένα όνειρο. Από εκείνα που έχουμε όλοι εμείς, ιδίως όταν ήμαστε παιδιά. Από εκείνα που σε κυνηγούν τέρατα και όλα τους κινούνται ταχύτατα ενώ εσύ δεν μπορείς να σύρεις τα πόδια σου και ό,τι κάνεις είναι σε αργή κίνηση. Από εκείνα που πέφτεις και πέφτεις και ξυπνάς μία ανάσα από την πρόσκρουση στο έδαφος. Από εκείνα που έχεις χάσει το καράβι και ο ξύπνιος σε διαψεύδει. Έχεις ακόμα πολλές ώρες για να το προλάβεις.

Πόσους ηθοποιούς μέτρησα; Πάνω από τριάντα; Και είναι όλοι τους άψογα κεντραρισμένοι και κουρμπαρισμένοι στην κίνηση και τη ροή της παράστασης. Από αυτό που είδα, συγκράτησα ότι τον θίασο αποτελούν και ερασιτέχνες ηθοποιοί, καθώς και άτομα με ειδικές δεξιότητες, που βγάζουν προς τα έξω ένα παραμύθι αλήθειας. Τα όνειρα, τις ερμηνείες τους, τη δυστοπία ενός κόσμου, την πραγματικότητα που παραδίδεται στις ορέξεις του Μορφέα, τον δίδυμο αδελφό του ύπνου. Τον θάνατο…

Λένε πως δεν πεθαίνεις στα όνειρα. Λένε πως κανείς δεν πεθαίνει σε όνειρο. Κι αν αυτό συμβεί, κατά λάθος… Τότε δεν ξυπνάς ποτέ. Το κείμενο της παράστασης, με την υπογραφή της κυρίας Ελένης Ευθυμίου και της θαυματουργής ομάδας «Εν δυνάμει», είναι ένα σύνολο ιστοριών γύρω από τα όνειρα και τον θάνατο, καθώς και τη ζωή ανάμεσά τους. Το παιδί που γεννιέται πρόωρα και πρέπει να μείνει στη θερμοκοιτίδα, η γυναίκα ή ο άνδρας που κάνουν θεραπεία, οι συνάνθρωποί μας που κάνουν θεραπεία και κοιμούνται όλο και περισσότερο, ενώ ζουν όλο και λιγότερο.

Είδαμε ένα υπέρ-θέαμα στο Δημοτικό του Πειραιά. Μία ορδή καλλιτεχνών να πειθαρχούν άψογα στις οδηγίες της σκηνοθέτιδας, δραματουργού και μουσικού, της κυρίας Ελένης Ευθυμίου και να περπατούν τη σκηνή, να τρέχουν, να διαδέχονται ο ένας τον άλλο με χειρουργική ακρίβεια, να συγκινούν το κοινό, να βγάζουν χιούμορ, να στέλνουν το μήνυμά τους. Και μέσα από αυτό να βγαίνουν δεκάδες άλλα μηνύματα. Μέχρι και εκείνο που προέκυψε από το «Σε λίγο φτάνω»…

Εκπληκτικό το σκηνικό της κυρίας Ευαγγελίας Κιρκινέ, το οποίο ήταν απόλυτα λειτουργικό και μέσα του ελίχθηκε η πλοκή και η εναλλαγή των χαρακτήρων. Στέκομαι επίσης στις σκηνές που είναι οι ηθοποιοί όλοι μαζί επάνω και που εκτελούν κινήσεις με τέτοια άνεση, που εδώ πλέον μιλάμε για την ιδανική χορογραφία και κινησιολογία, που επιμελήθηκε με εκπληκτικό τρόπο ο κύριος Τάσος Παπαδόπουλος. Η ομάδα επίσης τραγουδά με όμορφο τρόπο και εδώ θα πρέπει να εξάρουμε τις φωνές των παιδιών και τη δουλειά που έκανε η κυρία Έλενα Μουδίρη Χασιώτου στη φωνητική διδασκαλία.

Κάποιοι ίσως διακρίνουν και σκηνές που να θεωρήσουν «άκυρες», ίσως και άσχετες με το θέμα. Όλα έχουν τον σκοπό τους, όλα εξυπηρετούν σε κάτι. Και αυτό το κάτι καλείται να ανακαλύψει ο κάθε θεατής ξεχωριστά. Ευκαιρία για κουβέντα μετά την παράσταση. Ευκαιρία να ρωτήσουμε και να πάρουμε διαφορετικές και ξεχωριστές απαντήσεις. Γιατί άραγε αυτό και γιατί άραγε εκείνο; Ποιοι οι λόγοι;

Αρχικά θα πρέπει να πω πως όλοι όσοι μπορούν, θα πρέπει να δουν αυτή την παράσταση. Για να δουν πώς είναι να αποτελείς γρανάζι μίας καλολαδωμένης μηχανής. Για να καταλάβουν πως ένα θεατρικό έργο επί σκηνής είναι ζωντανός οργανισμός. Με βούληση δική του. Συγκινηθήκαμε πολύ από τις διάφορες σκηνές αυτής της σπονδυλωτής ιστορίας, από τις διάφορες εκφάνσεις της. Μέσα από ένα τσούρμο μικρές παράλληλες ή τεμνόμενες υπό-ιστορίες, έχουμε ένα βασικό θέμα, μοιρασμένο σε ανθρώπινες ζωές. Είναι η ζωή μας ένα όνειρο; Είναι τα όνειρά μας οι ζωές μας;

Μπιζάρισμα και όλοι οι καλλιτέχνες εμφανίζονται στη σκηνή. Υποκλίνονται, χαιρετούν, προσφέρουν τα καλύτερα χαμόγελά τους. Το διασκεδάζουν και το δείχνουν. Και το κοινό ανταποκρίνεται. Πολλοί θεατές σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν, πολλοί θεατές κραυγάζουν και όλο θέατρο ηλεκτρίζεται. Τα πρόσωπα των συντελεστών λάμπουν. Πέρα από κάθε όνειρο. Πλησιάστε άφοβα.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε την ομάδα «Εν Δυνάμει»

Instagram: @endynamei_ensemble

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC4ecFndGyTEbycrUpnEkqUw

Facebook:https://www.facebook.com/endynameiensemble

Sitehttp://www.endynamei.com/                                                                                                  

Συντελεστές

Ιδέα – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου                                                                                                 

Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»

Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony

Συνεργάτιδα μουσικός – Σχεδιασμός Ήχου (sound design): Σοφία Καμαγιάννη

Φωνητική διδασκαλία: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony  

Βοηθός στη δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θέμης Θεοχάρογλου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Βοηθός φωτιστή: Χρήστος Σιούμης

Ηχολήπτης: Γιώργος Χαριζάνης

Συντονισμός και οργάνωση ομάδας Εν δυνάμει: Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη στον πρώτο σχεδιασμό της παράστασης: Γιώτα Κουϊτζόγλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Richard Anthony

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Βίντεο promo trailer: Ορέστης Ψωμόπουλος

Βίντεο promotrailer Μοντάζ: Δημήτρης Ζάχος

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Ντολοπούλου

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ομάδας «Εν Δυνάμει»: Απόστολος Λιάπης
Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
Παραγωγή: Ομάδα Εν δυνάμει

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Επί σκηνής – Ομάδα Εν Δυνάμει: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά,  Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία – Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος.

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την συνεργασία την υποστήριξη και την ΔΕΘ – HELEXPO για την πολύτιμη βοήθειά της.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και τον Δήμαρχο κύριο Καϊτεζίδη Ιγνάτιο για την παραχώρηση χρήσης χώρου για την πραγματοποίηση promo φωτογράφιση / video της  παράστασης.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί την εταιρία Χιονάτη Παιχνίδια, Ι. Δραγούμη 14 κέντρο Θεσσαλονίκης, για την πολύτιμη βοηθείας της και στήριξη στο έργο της.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» ευχαριστεί την εταιρία “APOSTOLIDES HEALTHCARE TECHNOLOGIES” , για την πολύτιμη βοηθείας της και στήριξη στο έργο της. 

Ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια τους, τον Νίκο Πέτρου και τον Ταξιάρχη Χούμο.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                                                                                                                                                                                  

Παρασκευή 14/6 στις 21:00

Σάββατο 15/6 στις 18:00 & στις 21:00

Κυριακή 16/6 στις 21:00

Τετάρτη 19/6 Πέμπτη 20/6 & Παρασκευή 21/6 στις 21:00

Σάββατο 22/6 στις 18:00 & στις 21:00

Κυριακή 23/6 στις 21:00

ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ                                                                  

110’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                                                

Κανονικό Εισιτήριο: (θέσεις πλατείας): 20€ 

Εκπτωτικό Εισιτήριο:  Άνω των 65 / Πολυτέκνων: 15€ 

Εκπτωτικό Εισιτήριο: (θέσεις εξώστη) 15€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: Φοιτητικό/ Ανέργων: 12€                                                                                               

Ομαδικό Εισιτήριο: 12€  (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων                                                                                                  

Εκπτωτικό Εισιτήριο: Ατέλειες Ηθοποιών / Δραματικών σχολών 10€                                                           

Είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών.                  

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                                                                                           

• Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ypnobates-omada-en-dynamei/

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments