6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Αλιγάτορες @ Θέατρο Γκλόρια

keysmash powered by dycode

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιας αναληθούς είδησης. Μιας είδησης που μπορεί να φουντώσει μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά και τα social, να διαλύσει οικογένειες και ανθρώπους στον βωμό της τηλεθέασης ή ακόμα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ή και τις ψυχώσεις του ανθρώπου που καταγγέλλει ένα τέτοιο γεγονός.

Πώς μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι αθώος, όταν κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, έχει τη δυνατότητα πια να σε διασύρει; Πώς μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας;

Ο καθηγητής Ντάνιελ Τέρνερ αγαπά αυτό που κάνει και ζει ευτυχισμένα με την οικογένειά του. Όλα αλλάζουν όταν μια πρώην μαθήτριά του τον καταγγέλλει για σεξουαλική παρενόχληση. Η κοινωνία αμέσως δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, εναντίον του. Η ισορροπία στο σπίτι του αναταράσσεται, οι φίλοι του γυρνούν την πλάτη και το σχολείο τον βγάζει σε διαθεσιμότητα, ενώ οι «δικαστές» από τον καναπέ, μέσα από τα social, βρίσκουν το θύμα για να βγάλουν την οργή, τους φόβους, τις ανασφάλειες αλλά και τις ψυχώσεις τους πάνω του.

Είναι πολύ εύκολο να ασχοληθείς με τη ζωή κάποιου άλλου, ξέρετε και να μην κοιτάξεις να λύσεις τα δικά σου θέματα. Όλη η κοινωνία μας δυστυχώς έτσι κινείται, με δικαστές και κατήγορους του καναπέ, με τους άσχετους που για μια στιγμή δημοσιότητας λένε ό,τι τους κατέβει και φυσικά με τα μέσα, που κινούν τα νήματα στον βωμό της τηλεθέασης.

Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε στο θέατρο Γκλόρια, εμπεριέχει ένα τσουβάλι προβληματισμών. Μέσα από τον Ντάνιελ, βλέποντας όλα όσα διαδραματίζονται, μέσα από την πάλη του, μέσα από την σύζυγο και την κόρη του, βλέπεις την κατάντια μιας κοινωνίας που πρέπει να αλλάξει. Μπορεί να μην είσαι και να μην γίνεις ποτέ συμμέτοχος σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά τελικά το να μην παίρνεις θέση, να μην ασχολείσαι, είναι ακόμα χειρότερο. Αφήνεις να γίνονται όλα αυτά και δείχνεις και την εικόνα ότι αφού αφήνεις, μπορούν κάποιοι επιτήδειοι να κάνουν ό,τι θέλουν για το δικό τους όφελος.

Η κόρη του Άλις, μετά από δώδεκα χρόνια, διαβάζει ξανά τα γεγονότα, ψάχνει τις αιτίες που οδήγησαν σε όλο αυτό, ψάχνει να βρει απαντήσεις που δεν έχουν σχέση με την λογική. Ο κόσμος είναι γεμάτος αλιγάτορες έτοιμους να κατασπαράξουν και να διαλύσουν τα πάντα χωρίς καμία συστολή.

Η παράσταση Αλιγάτορες έγινε η αιτία να πυροδοτηθούν μέσα μου πολλές ερωτήσεις, έγινε η αιτία να δω τα πράγματα πιο καθαρά, αν θέλετε. Είναι μια παράσταση που φωτογραφίζει τη σημερινή κοινωνία και όλα όσα αντιμετωπίζουμε. Είναι μια παράσταση αφύπνιση για όλους.

Ο κύριος Γεράσιμος Γεννατάς είναι εξαιρετικός στον ρόλο του Ντάνιελ.  Καταφέρνει να σε ταρακουνήσει, να σε βάλει να σκεφτείς, να βιώσεις. Να δεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Ορθώνει τις αξίες και τα ιδανικά σου. Αγανακτείς βλέποντας τον διασυρμό ενός αθώου, προσπαθείς να κατανοήσεις πως εσύ μέσα σε αυτό το σαθρό σύνολο της κοινωνίας μπορείς να κόψεις τον ομφάλιο λώρο και να βγεις αλώβητος και αναγεννημένος και πως μπορείς να κάνεις και την κοινωνία που ζεις πιο ανθρώπινη. Πιο ουσιαστική.

Η κυρία Φαίη Ξυλά είναι υπέροχη στον ρόλο της συζύγου. Περνά ζωντανά όλη την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της, την κάνει αρωγό και συμπαραστάτη του συζύγου της  και κεντρίζει την ψυχή σου, δίνοντας απίστευτη τροφή για σκέψη.

Τα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα και τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, με τη μουσική σύνθεση των Incirrina, προβάλουν τρισδιάστατα όλη την ατμόσφαιρα του έργου.

Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς η δυναμική της αλλά και όλα όσα προκύπτουν από αυτήν, μπορούν να μας αλλάξουν προς το καλύτερο.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Κείμενο: Andrew Keatley

Σκηνοθεσία/Μετάφραση: Γιάννης Λασπιάς

Μουσική σύνθεση : Incirrina

Επιμέλεια κίνησης : Άλκηστις Πολυχρόνη

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός Σκηνοθέτη : Παναγιώτα Χαϊδεμένου

Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Βοηθοί Σκηνογράφου: Μαρουσώ Παγώνη, Δήμητρα Τριανταφύλλου

Αφίσα / Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Κασαπίδης

Trailer: Νικήτας Χάσκας

Επικοινωνία: Le Canard qui Parle/ lecanardpr@gmail.com

Παραγωγή: Square Theatre Company & Καλλιτεχνική Εταιρία CALD

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Γεννατάς, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Σάντυ Χατζηϊωάννου

Μουσικός επί σκηνής: Ειρήνη Τηνιακού

Πληροφορίες:

  • Από 9 Μαΐου έως 8 Ιουνίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
  • Θέατρο Γκλόρια: Ιπποκράτους 7, Αθήνα
  • Κρατήσεις Θέσεων: 21 0360 0832 ή https://www.more.com/theater/offer/aligatores/
  • Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 18 ευρώ, Μειωμένο: 15 ευρώ, Ισχύει προσφορά μέσω Cosmote Deals For You
  • Διάρκεια Παράστασης: 100’
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments