6949256666 press@keysmash.gr

“The Big Father” του Κωνσταντίνου Στραγαλινού

keysmash powered by dycode

Ο Άγγελος (Νίκος Παντελίδης) είναι σκηνοθέτης. Μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιημένος με όλα όσα έχει πετύχει. Θέλει να κάνει μια ταινία, έχει σκεφτεί ένα πρωτότυπο σενάριο, αλλά δεν μπορεί να βρει παραγωγό. Η οικογένειά του βυθίζεται σε οικονομικό αδιέξοδο… Έρχεται χαρτί κατάσχεσης για το σπίτι από την τράπεζα. Ο Άγγελος συναντιέται με κάποιους επιχειρηματίες για μια διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας και τους πουλά την ιδέα του για ένα reality show βασισμένο στη δική του οικογένεια, με τοποθέτηση των προϊόντων της εταιρείας, ώστε και εκείνος να κάνει την ταινία που θέλει και εκείνοι, μέσω αυτής, να διαφημίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα τους. Τα παιδιά του (Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ) συμφωνούν να «πρωταγωνιστήσουν», η σύζυγός του όμως (Έλενα Τυρέα) αρνείται να πάρει μέρος. Και η ίδια δηλώνει ότι δεν επιθυμεί με τίποτα να εμπλακούν τα παιδιά τους σε όλο αυτό.

Ο Άγγελος συνεπαρμένος από την ιδέα και σκεπτόμενος μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την απήχηση όλου αυτού του εγχειρήματος, που θεωρεί πρωτοποριακό, δεν σταματά μπροστά σε τίποτα και βάζει σε εφαρμογή το σενάριο και την κινηματογράφηση. Τα παιδιά γίνονται πειραματόζωα δοκιμάζοντας νέα προϊόντα, ενώ ο Άγγελος, μέσα στον σκηνοθετικό του οίστρο, εκθέτει ανεπανόρθωτα την οικογένειά του σε ένα πείραμα που το τέλος του μοιάζει απίστευτα σκοτεινό.

Δεν θα spoilάρω τι γίνεται μετά. Η ταινία παρουσιάζεται στους κινηματογράφους και ο θεατής χρειάζεται να βιώσει όλη την ιστορία χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων τις εξελίξεις.

Ο Κωνσταντίνος Στραγαλινός έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε με ρεαλισμό. Οι διάλογοι είναι ζωντανοί, καθημερινοί. Δίνουν με καθαρότητα την εικόνα του σήμερα. Ο Παύλος Μαυρικίδης, που επιμελήθηκε τη φωτογραφία, πέρασε εύκολα στον θεατή την ωμότητα της σημερινής κοινωνίας. Η σκηνογραφία της Σοφίας Βάσο και η ενδυματολογία της Σοφίας Κατσουρά, έβαλαν τις βάσεις ώστε η ταινία να γίνει οικεία, να πάρει σάρκα και οστά και να ενδυναμώσει τις ερμηνείες. Η μουσική του Γιάννη Καραλιά αγκάλιαζε και δημιουργούσε εντάσεις μοναδικά σε κάθε σκηνή.

Η Έλενα Τυρέα, με τη στάση της και το υπέροχο παίξιμό της, κατάφερε να μας μαγνητίσει. Είχε τόσο μεγάλη αλήθεια ο ρόλος της, ήταν τόσο ζωντανός και οικείος, που αναπόφευκτα δενόσουν μαζί της. Ο Νίκος Παντελίδης, στον ρόλο του Άγγελου, ήταν σαν γροθιά στο στομάχι. Πολύπλευρο χτύπημα θα το έλεγα, αφού μέσα από τον ρόλο του ήρθαμε σε μετωπική με τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας. Ο παραλογισμός του χαρακτήρα που υποδυόταν μας έκανε να ψάξουμε βαθιά μέσα μας.  Ο πολεπίπεδος τρόπος, με τον οποίο απέδωσε τον ρόλο του, φανέρωσε έναν ηθοποιό με δύναμη και όραμα. Έναν άνθρωπο που μπορεί να κάνει πολύ μεγάλα πράγματα. Με μια κλασσική ποιότητα.

Γήινες και ρεαλιστικές ερμηνείες και από τους Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου και Χρήστο Ζαχάρωφ. Μέσα σε μια σαθρή κοινωνία, όπου ακμάζει η δυναμική των reality show, η οικονομική κρίση, η ενδοοικογενειακή βία, ο παραλογισμός αλλά και η κατάντια μας, η ταινία «The Big Father»  έρχεται να μας «επαναφέρει» στην τάξη.

Αν σας αρέσει το πάντρεμα ψυχολογικού θρίλερ με μαύρη κωμωδία, το ρεαλιστικό δράμα αλλά και η δυνατότητα να δείτε μια παραγωγή που σέβεται τον θεατή μέσα από ένα πολύ δυνατό σενάριο, σας προτείνουμε να «μπείτε» στα παπούτσια των ηρώων στο Studio New Star Art Cinema.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Οι επόμενες προγραμματισμένες προβολές της ταινίας είναι:

Δευτέρα 13/5 στις 22:00

Τρίτη 14/5 στις 22:00

Δευτέρα 20/5 στις 19:30

Τρίτη 21/5 στις 19:30

Τετάρτη 22/5 στις 19:30

Τοποθεσία:

Studio New Star Art Cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2108640054

https://maps.app.goo.gl/62GCexivLNsYTYTx8

THE BIG FATHER

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης

Μουσική: Γιάννης Καραλιάς

Σκηνογραφία: Σοφία Βάσο

Ενδυματολογία: Σοφία Κατσουρά

Μοντάζ: Δημήτρης Καδής

Mε τους: Νίκος Παντελίδης, Έλενα Τυρέα, Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος

Ζαχάρωφ, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Κωστής Σαββιδάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Πάνος

Κρανιδιώτης, Κώστας Κονταράτος, Βασιλική Ρούσσου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης κ.α

Παραγωγή: Γιώργος Κάλτσας

Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Στραγαλινός, Δήμητρης Ραφτόπουλος

Γλώσσα: Ελληνικά – με αγγλικους υπότιτλους

Διάρκεια: 112’

Έτος παραγωγής: 2023

Βραβεία:

Best Film Award: Ely Film Festival – Nevada (U.S.A.)

Best Film Award: World Film Carnival (Singapore)

Best International Feature: Druk International Film Festival (Buhtan)

Best First Feature: Stockholm City Film Festival (Sweden)

Special Mention: Asia Film Art International Film (Hong Kong)

Official Finalist Award: Near Nazareth Festival (Israel).

Υποψηφιότητες & επίσημες επιλογές:

(Best Film): Culver City Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), Festival FINDECOIN (Venezuela), Asia

Film Art International Film (Hong Kong), Ariano International Film Festival (Italy), Portojevo Film

Festival (Ecuador), Brightlight Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), San Francisco Greek Film

Festival (U.S.A.), Santa Cruz International Film Festival (Argentina), 36th Panorama of European

Cinema (Greece) etc.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments