6949256666 press@keysmash.gr

Αλίκη @ BIOS

keysmash powered by dycode

Πόσες φορές έχετε διαβάσει το βιβλίο του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων»; Ελάτε, μην ντρέπεστε, κανείς δεν θα σας κοροϊδέψει. Εγώ θα πω αρκετές. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία και έσπευσα στο κάλεσμα της Ελένης Ζιώγα να χωθώ άλλη μια φορά στη κουνελότρυπα, μαζί με την Αλίκη και να βιώσω ξανά την περιπέτειά της, βλέποντάς την πια από άλλο πρίσμα.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

aliki2314

Η Αλίκη έχει πλέον μεγαλώσει. Βλέπει τη ζωή διαφορετικά. Ή μήπως όχι; Ο χρόνος είναι λίγος; Ο λαγός μήπως ήταν η αιτία; Και ποια είναι τώρα η Αλίκη μεγαλώνοντας;

Η παράσταση ακροβατεί με αρωγούς τα φώτα, την κίνηση, τον ρυθμό. Η Ελένη Ζιώγα ξεκινά να ξεκλειδώνει τις πόρτες της ζωής. Η κουνελότρυπα  είναι σε κάθε γωνία της ζωής μας. Τα βήματα σε αυτή είναι τα δικά μας. Μεγαλώνουμε και μικραίνουμε το είναι μας, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η ζωή μας δίνει τα κλειδιά και η επιλογή είναι δική μας αν θα τα ανοίξουμε, πότε και πώς. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης ένοιωθα την παράνοια της σημερινής κοινωνίας να σκάει δίπλα μου, να γίνομαι εγώ η Αλίκη και να ακολουθώ στο άγνωστο κάποιο λαγό για να βρω τον εαυτό μου. Υπάρχει χρόνος να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμαστε; Υπάρχει χρόνος να μπορέσουμε να σταθούμε και να ατενίσουμε το μέλλον με χαμόγελο; Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι οι σωστές; Είναι αποφάσεις δικές μας ή κάποιον άλλων που κινούν τα νήματα. Και ο κήπος; Είναι η ζωή; Τα όνειρα; Τα θέλω μας;

Πόσα ερωτήματα, πόσο λίγος χρόνος να τα απαντήσεις.

aliki2316

Η παράσταση είναι καθηλωτική. Η Ελένη Ζιώγα είναι η Αλίκη, είναι εσύ και εγώ σε μια πραγματικότητα που προσπαθούμε να καταπιούμε ή να δράσουμε. Η ευρηματικότητα αλλά και η φαντασία του σκηνοθέτη, τα έξυπνα σκηνικά και ο τρόπος που η Ελένη Ζιώγα χειρίζεται τον ρόλο, είναι συνταρακτικός. Μαγεύεσαι ολοκληρωτικά, καθηλώνεσαι και γίνεσαι ένα. Φεύγοντας, το μυαλό μου πλημύρισε με ερωτήματα, νομίζω ότι ακόμα αφουγκράζομαι στιγμές από την παράσταση, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσω ό,τι είδα, να αποκρυπτογραφήσω εμένα μέσα από αυτά που είδα.

Ένα είναι σίγουρο…

Ο χρόνος ποτέ δεν είναι με το μέρος μας. Τραγανίζει ό,τι βρίσκεται στο πέρασμά του. Ίσως να γινόμαστε σοφότεροι ίσως πάλι να βουλιάζουμε στα προβλήματα, περιμένοντας το κλειδί που θα ανοίξει μια άλλη πόρτα στη ζωή μας. Ίσως πάλι αυτή η παράσταση να είναι η αφύπνιση  που χρειαζόμαστε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

aliki2315

Κείμενο: Lewis Carroll

Μετάφραση: Παυλίνα Παμπούδη

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Δανάη Χατζάκη

Κοστούμια: Λίλα Νόβα

Κίνηση: Χλόη Αληγιάννη

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης 

Ηχητικός Σχεδιασμός: Ξενοφών Λουκιανός

Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Σχεδιασμός Αφίσας: Michelangelo Bevilacqua

Βοηθός Παραγωγής: Κική Σπανούδη

Ερμηνεία: Ελένη Ζιώγα

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από Δευτέρα 24 Απριλίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 15€

Μειωμένο: 10€

Ατέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης  90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων :

Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/aliki-tou-lewis-carroll/

Bios Πειραιώς 84

@ Bios.Main
Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα
http://pireos84.bios.gr/

Πληροφορίες και τηλ. κρατήσεων: 2103425335

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *