6949256666 press@keysmash.gr

Ασπασία – Το μυστικό της Καπετάνισσας

keysmash powered by dycode

Θοδωρής Δεύτος
Ασπασία – Το μυστικό της Καπετάνισσας
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

   Οκτώ μήνες έμεινε ο Αλέξανδρος στο ψυχιατρείο. Το κουβάρι της ιστορίας έχει αρχίσει να ξετυλίγεται χρόνια πριν. Από ένα αριβάρισμα στην Κύθνο και την ανάληψη καθηκόντων γιατρού από ένα πλάσμα που ήθελε τόσο πολύ να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, ενώ είχε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από εκείνον. Ο Ιάσων Πετρίδης σπουδάζει γιατρός, αλλά έχει φάκελο. Παχύ παχύ και μετρήσιμο για τη βράβευση με ένα ταξίδι για τη Μακρόνησο. Οι εποχές είναι περίεργες, ο αδελφός αρέσκεται να κάνει κακό στον αδελφό και οι μέθοδες βασανισμού είναι οι πλέον ευφάνταστες. Κακό ζώο ο άνθρωπος, πατέρα…

   Ο κύριος Θοδωρής Δεύτος κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο, βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία. Μία ιστορία για τον άνθρωπο, την αγάπη και όλα τα καλά και τα κακά που ξεφυτρώνουν στο πέρασμά της. Οι περιγραφές είναι οπτικές, οι διάλογοι αυτοί που θα ακούγαμε παντού, σε κάθε τετράγωνο, σε κάθε στενό. Από τη θερμή χειραψία, στον βήχα εξαιτίας ενός κρυώματος, από την απελπισία για το ερωτηματικό που έχει το μέλλον στην άκρη του μέχρι την απόλυτη χαρά, ο συγγραφέας πλάθει ένα σκηνικό που θα μπορούσε άνετα να γίνει κινηματογραφικό. Είναι γλαφυρός, είναι λεπτομερής, αγαπά την κίνηση στη γραφή. Οι χαρακτήρες του δεν μένουν ποτέ χωρίς να κάνουν κάτι. Ακόμα και η ανάσα τους διαθέτει κίνηση.

aspasia2214

   Το τότε παρελαύνει παρέα με το τώρα. Το χθες είναι εδώ και το σήμερα του παραχωρεί τη θέση του για μία διαδρομή μέχρι το αύριο. Ο δημιουργός φυσάει ζωή στους ήρωές του και φέρνει το πραγματικό στο χαρτί. Δεν είναι πλέον ανάγνωση, είναι παρακολούθηση των όσων διαδραματίζονται. Η πανέξυπνη γραφή έχει πάτημα στον ενδοσκελετό της ιστορίας. Και το πάτημα είναι καλό και γερό. Δεν θα σας περάσει καν από το μυαλό να το αφήσετε, για να το συνεχίσετε την επόμενη μέρα. Τώρα, τώρα να γίνει ό,τι είναι να γίνει. Τώρα το πιάσαμε, τώρα θα το τελειώσουμε.

   Και κάπως έτσι αναγνώστηκε όλο αυτό. Με τον θόρυβο της έκπληξης, με την ησυχία της αγωνίας. Ή και το ανάποδο. Δεν υπάρχει συνταγή εδώ και αυτό το γνωρίζει ο συγγραφέας. Ο άνθρωπος είναι θύμα και θύτης και δεν θέλει να επιλέξει. Τον βολεύει στις περιπέτειές του. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις φυσικά. Οι οποίες επιβεβαιώνουν ξέρετε τι, ξέρετε ποιον.


   Θέλω να ευχηθώ δύο πράγματα. Αρχικά να είναι καλοτάξιδο αυτό εδώ το ομορφάκι. Το χάρηκα, το ευχαριστήθηκα, το πρότεινα και δεν θα σταματώ να το κάνω. Να ΤΑ κάνω. Και τα τρία αυτά πράγματα. Από την άλλη, με το καλό να γίνει ταινία ή σειρά τούτο εδώ. Έχει πρόσωπα και πράγματα που αξίζει να τα δουν πολλοί. Έχει καλό καρπό η ιστορία, έχει ό,τι χαροποιεί και ενοχλεί, ό,τι θα μείνει στο μυαλό και θα αποτελέσει τροφή για σκέψη. Ο δημιουργός έχει κάνει θαυμάσια τη δουλειά του και έχει παραδώσει ένα έργο που αξίζει της προσοχή μας και στη συνέχεια του θαυμασμού μας. Είναι ένα ταξίδι που ιντριγκάρει και φοβίζει. Είναι ένα ταξίδι που αφορά Κυκλαδονήσια, αέρηδες, μυαλά, ψυχές…

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, τη Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα δύο έτη. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου για δέκα χρόνια (2001­2011). Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου (2006­2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού για έξι χρόνια. Επίσης, το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

deutos2214

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό του έργο: «Ο Ηπειρώτικος γάμος». Ακολούθησαν επτά μυθιστορήματα: «Μη ρωτάς γιατί» (2006), «Σμύρνη συγγνώμη» (2008), «Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;» (2011), «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής» (2015), «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ» (2016), «Το Πέρασμα Αντίκρυ» (2018), «Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» (2020).

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *