6949256666 press@keysmash.gr

Χορεύετε; @ Θέατρο Τζένη Καρέζη

keysmash powered by dycode

Χορεύετε; Μία ερώτηση. Μία παράκληση ίσως; Ανάλογα με το μέρος. Τον τόπο και τον χρόνο. Πέντε κυρίες στη σκηνή. Οι τέσσερις ομοιόμορφα ντυμένες. Η «παραφωνία» στέκεται δίπλα τους. Φούσκα περιτυλίγματος, βιβλία, μικρόφωνα. Πανέξυπνο το σκηνικό στήσιμο από τον κύριο Μάρτιν Γαβρίλη. Λειτουργικό και πρωτοποριακό. Το ταξίδι ξεκινά. Πανδύσκολες ασκήσεις συγχρονισμού σε ατάκες, κινήσεις, tutti φωνών και χειρονομιών. Πόσες πρόβες να το έχουν κάνει όλο αυτό; Μέχρι τελικής πτώσεως ίσως;

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

horevete2314

Ο εμφύλιος. Το κόμμα εκτός νόμου. Το αδέλφι που κόβει το κεφάλι του αδελφιού του με το κονσερβοκούτι. Οι «αρχές» που δεν σέβονται τίποτα. «Αποκηρύσσεις τον κομουνισμόν»; Καταδίκες σε θάνατο για δεκαεξάχρονα παιδιά. «Θα πεθάνουμε όλοι μας. Μην μας ξεχάσεις, ακούς»; Όταν ο άνθρωπος μετατρέπεται σε κάτι που ούτε να το χαρακτηρίσουμε μπορούμε.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ». Οι γυναίκες που πέρασαν από το κολαστήριο. Που χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου. Που αντιμετωπίστηκαν ως τίποτα. Ποτέ άλλοτε ένα τίποτα δεν σήμαινε τόσα πολλά. «Κακό ζώο ο άνθρωπος, πατέρα»… Η κυρία Δανάη Κατσαμένη σκηνοθετεί συνθέτοντας. Βάζει στο γουδί ανθρώπους, νότες, αξίες, κινήσεις, χρόνους, λέξεις, συμβάντα, ιστορίες. Και το αποτέλεσμα είναι το πλέον ενδιαφέρον.

horevete2315

Οι τέσσερις κυρίες κινούνται, χορεύουν, απαγγέλουν, τραγουδούν, γίνονται χίλια κομμάτια και ενώνονται σε ένα. Κοντά τους ο κύριος Δημήτρης Ανδρονιάδης, ο οποίος φροντίζει την υπόκρουση και όλα τα εφέ. Η αφήγηση είναι συγκλονιστική. Μας κάνει να σκιρτήσουμε μέσα μας. Και όλα αυτά συνέβησαν μόλις εβδομήντα χρόνια πριν. Ποιον πάμε να κοροϊδέψουμε. Όλα αυτά συμβαίνουν και σήμερα. Κάπου αλλού. Και εμείς τα διαβάζουμε ή τα βλέπουμε και θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι το εξωφρενικό. Δυστοπία. Ο πραγματικός εαυτός της ανθρώπινης «ανάπτυξης και προόδου». Της ανθρώπινης κατάντιας.

Δεν μπορούμε να σταθούμε σε κάθε κυρία ξεχωριστά. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία της παράστασης. Είναι όλες τους ένα και το αυτό. Έτσι συμπεριφέρονται, έτσι όρισαν το έργο και τη ροή του, ελέω σκηνοθέτιδας, έτσι εμφανίζονται στο κοινό. Πέντε τέλεια γρανάζια, που δίνουν στη μηχανή όλα εκείνα που επιθυμεί, προκειμένου να αποδώσει τέλεια. Η εμφάνισή τους είναι το λιγότερο εξαίρετη. Πέρα από το προφανές απαιτητικό του συντονισμού φωνών και κινήσεων, υπάρχει και ο ακόμα πιο προφανής λυρισμός. Αφηγούνται κάτι το τόσο ζοφερό, όμως ο τρόπος απαλύνει την ακουστική λήψη και οξύνει τον τρόπο σκέψης. Μην ξεχάσετε ούτε δευτερόλεπτο από αυτά που θα πουν. Μιλάνε για την πατρίδα μας και για το πώς εκατοντάδες άνθρωποι, χιλιάδες άνθρωποι, πέθαναν, δολοφονήθηκαν, χωρίς να φταίνε. Η πλέον μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Ένα συνεχές πένθος.

horevete2316

Η κυρία Κατσαμένη, η οποία έχει αναλάβει και τη δραματουργική επεξεργασία, μαζί με την κυρία Γεωργία Καούκη, σκηνοθετεί με άνεση και μανία. Οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν όλη τη σκηνή, την πλάθουν και την δομούν, την κάνουν αρχή και τέλος της ιστορίας που αφηγούνται. Χορεύετε; Δεν νομίζω ποτέ στο παρελθόν να προκάλεσε η ίδια λέξη τόσο πολύ τη φαιά ουσία μας. Η ερώτηση είναι καρφί στον σταυρό του μαρτυρίου ενός λαού ολάκερου. Κάθαρση δεν υπάρχει. Ακόμα και μετά την «αποκατάσταση», ο προβληματισμός ζει. Η παράσταση είναι «μέσ’ τα μούτρα σου» και πολύ καλά κάνει και είναι. Δεν υπάρχουν ημίμετρα εδώ.

Κώστας Κούλης

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Νότη Μαυρουδή. Γιατί τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις φυλακές Αβέρωφ, αφού η μητέρα του κρατούταν εκεί ως πολιτική κρατούμενη.

horevete2317

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη
Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης
Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης
Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη
Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης
Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά
Φωτογραφία/βίντεο: Άκης Βαλεργάκης
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη

Ευχαριστούμε την Στεφανία Γώγου.

horevete2318

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Από Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κυριακή 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 14€
Μειωμένο (φοιτητές): 12€
Ανέργων: 10€

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/xoreuete/

Θέατρο Τζένη Καρέζη
Ακαδημίας 3, Αθήνα
Τηλ. 21 0363 6144

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *