6949256666 press@keysmash.gr

Cinema Paradiso Project – Η συνέντευξη

keysmash powered by dycode

Οι Cinema Paradiso Project είναι πιστοί ακόλουθοι της μουσικής του Ennio Morricone και όχι μόνο. Εκπληκτικοί μουσικοί όλοι τους, κινηματογραφόφιλοι και πάνω απ’ όλα εραστές της τέχνης, ετοιμάζουν με μαεστρία – παραπέμπει όλο αυτό στον Maestro, εννοείται – τις διασκευές, ποτίζουν το κοινό με νότες και ενορχηστρωτικές εξάρσεις, κερδίζουν τη ματιά, την αυτιά και το μυαλό και ετοιμάζονται. 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου θα πατήσουν στο σανίδι του Half Note και στη συνέχεια… Εκεί να δείτε ετοιμασίες. Μπαίνουν στο στούντιο. Πλησιάστε, διαβάστε. Πολλά ευχαριστώ στην Ειρήνη Μακρυωνίτη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

paradiso2214

Πώς βρεθήκατε όλοι μαζί; Έχετε όλοι την ίδια αγάπη για τον Ennio Morricone; Πώς ξεκίνησαν οι Cinema Paradiso Project;

O αρχικός πυρήνας προϋπήρχε. Ήμαστε φίλοι και συνεργάτες. Η ιδέα ήρθε από ένα άτομο που ενέπνευσε το όλο εγχείρημα. Αλλά την αγάπη για τον κινηματογράφο, τα σάουντρακ και φυσικά τον Ennio Morricone, τη μοιραζόμαστε όλοι. Η αρχή ουσιαστικά έγινε όταν πολλά χρόνια μετά την αρχική γνωριμία με την ταινία “Nuovo Cinema Paradiso” και τη μουσική της, η παρτιτούρα από το «Tema d’amore», το βασικό θέμα από το soundtrack της ταινίας, ανέσυρε την εικόνα αλλά ακόμα πιο πολύ τη συγκίνηση, την έμπνευση, την παρέα, την εποχή που είχε συνδεθεί με την κινηματογραφική εμπειρία και τον «απόηχο» αυτής της μουσικής. Αυτό ήταν το έναυσμα που οδήγησε στην ιδέα και υλοποίηση των Cinema Paradiso Project.

Το ρεπερτόριό σας είναι αποκλειστικά συνυφασμένο με τον Maestro; Υπάρχουν και άλλα μοτίβα που κινείστε;
Αν και το έναυσμα της δημιουργίας των Cinema Paradiso Project είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική του Ennio Morricone, η αγάπη μας για το σινεμά και τη κινηματογραφική μουσική έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος. Το αρχικό κριτήριο για τις μουσικές μας επιλογές ήταν καθαρά αυτοβιογραφικό. Οι πρώτες παραστάσεις περιείχαν κομμάτια που είχαν συνδεθεί πολύ στενά με προσωπικά βιώματα, ταινίες δηλαδή και soundtrack που συνδέθηκαν με σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Στην πορεία το ρεπερτόριο εμπλουτίζεται συνεχώς με soundtrack από καινούργιες ή και παλαιότερες ταινίες που βλέπουμε και αγαπάμε. Οι επιλογές μας δείχνουν ότι μας αρέσει η πολυμορφία, κάτι που η πελώρια δεξαμενή της κινηματογραφικής μουσικής μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε. Στη συνέχεια ήρθαν συνεργασίες με Αργυρώ Καπαρού, Ευσταθία, Βασίλη Λέκκα, Χρήστο Θηβαίο, με αντίστοιχες προσαρμογές στο ρεπερτόριο. Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε μέσα σε classical crossover ατμόσφαιρα συνδυάζοντας Broadway αισθητική, latin ηχοχρώματα, rock στοιχεία και έντεχνη ελληνική μουσική.

paradiso2216

Πώς βλέπετε κάθε εμφάνισή σας; Σαν ευκαιρία να επικοινωνήσετε την αγάπη σας για τον Morricone; Σαν ευκαιρία να παίξετε μουσική και να χαρείτε τη μαγεία της;
Διασκευάζοντας τις νότες που έντυσαν τα κινηματογραφικά μας όνειρα, μεταφέρουμε το ταξίδι από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή. Έτσι βλέπουμε κάθε εμφάνισή μας. Και μέσα σε αυτό το ταξίδι πολύ συχνά μπορεί να συναντήσουμε τις πανέμορφες μελωδίες του Maestro.

Οι συναυλίες σας είναι κάτι παραπάνω από συναυλίες, σωστά; Έχουν και κάτι από παράσταση;
Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιήσαμε την αφήγηση ή μικρές διαδραστικές σκηνές στις παραστάσεις μας. Επίσης χρησιμοποιούμε παράλληλες προβολές που διαμορφώνουν το κατάλληλο οπτικό αλλά και συνειρμικό “περιβάλλον”. Παρόλα αυτά το περιεχόμενο των παραστάσεών μας είναι κατεξοχήν μουσικό.

Μετά το Half Note τι υπάρχει στα πλάνα σας; Είναι ανακοινώσιμο;
Αμέσως μετά το αφιέρωμα στον Ennio Morricone μπαίνουμε ξανά στο studio για να ολοκληρώσουμε την ηχογράφηση πρωτότυπης μουσικής που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι. Μπορούμε να ανακοινώσουμε και την επόμενη μας εμφάνιση στο Half Note Jazz Club, το Φεβρουάριο, εν μέσω αποκριάς. Στις 23 Φεβρουαρίου θα στήσουμε μια latin κινηματογραφική βραδιά, γεμάτη από τα στοιχεία αυτής της μουσικής: πάθος και κέφι.

paradiso2215

Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο στις συναυλίες; Τι ανεβάζει την αδρεναλίνη και την ένταση;
Αναμφισβήτητα η επικοινωνία με το κοινό. Όταν καταλαβαίνεις από την έκφραση των ματιών, από τη στάση του σώματος, από το ρυθμικό λίκνισμα ή το sing along ότι η μουσική μας συγκινεί, διασκεδάζει, ταξιδεύει. Και κάτι ακόμα. Υπάρχουν στιγμές που όλοι πάνω στη σκηνή συντονιζόμαστε με ένα τρόπο σαν να γινόμαστε ένα. Αυτές οι στιγμές είναι ανεκτίμητες, μαγικές.

Ο Έλληνας πηγαίνει σε συναυλίες; Στηρίζει τις ελληνικές μπάντες;
Ναι, ο Έλληνας πηγαίνει σε συναυλίες. Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο στηρίζει τις ελληνικές μπάντες στο σύνολό τους. Η αίσθησή μας είναι ότι κατά κύριο λόγο πηγαίνει σε mainstream καλλιτέχνες.

Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το συγκρότημα; Τι σας κάνει να ανταμώνετε και να παίζετε παρέα;
Η αγάπη μας για τη μουσική, για τον κινηματογράφο, για τις στιγμές μετά την πρόβα, για τις παραστάσεις μας, για τα όνειρα που μοιραζόμαστε και φυσικά πρωτίστως… τα πολλά λεφτά! (γέλια) Και βέβαια τα πειράγματα, το χιούμορ και το κέφι μας…

Κώστας Κούλης

paradiso2217
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments