6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Δαγκώνει; @ Θέατρο Φούρνος

keysmash powered by dycode

Δαγκώνει;  Ποιος;

Η Όλγα Ποζέλη, μέσα από το κείμενο της Μαρίας Γουλή, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση για τα ζώα. Τώρα το ποιος τελικά δαγκώνει θα το αποφασίσει μόνος του ο θεατής, παρακολουθώντας μια διαδραστική παράσταση, γεμάτη αλήθειες αλλά και προβληματισμούς.

Στη μέση της σκηνής βρίσκεται ένας σωρός από γούνες. Η ταξιθέτρια μας παροτρύνει να ανέβουμε στη σκηνή και να παραμείνουμε γύρω από τον σωρό.  Η παράσταση ξεκινά με τους δυο ηθοποιούς, Χάρη Ηλιάδη και Γιώργο Ντούση, να αναδύονται μέσα από τον γούνινο σωρό, κάνοντας τους… γορίλες. Μας περιεργάζονται, μας μυρίζουν μας ακουμπούν και τέλος μας διώχνουν από τη φωλιά τους.

Οι ιστορίες που παρακολουθούμε δείχνουν τη θέση που έχουν τα ζώα στη ζωή μας. Είναι σαν να αντιλαμβανόμαστε επιτέλους την πραγματική αξία τους, αλλά και τον παραλογισμό του δικού μας γένους. Όχι, φιλόζωοι, μην σηκωθείτε από τις θέσεις σας. Η παράσταση «Δαγκώνει» δεν καταλογίζει ευθύνες, δεν μεροληπτεί υπέρ ή κατά σας. Είναι απλά μια θεατρική καταγραφή της ίδιας της ζωής.

Λέτε, ας πούμε, ο Ερμής της διπλανής γειτόνισσας, ένα συμπαθητικό κανίς, να ξυπνάει το πρωί και να σκέφτεται «Τι θα φορέσω σήμερα»; Ή η Τάλλυ, ο Γερμανικός ποιμενικός του Νίκου, να θέλει να ανταριάζει επειδή ο Νίκος θέλει να παίξει; Το παπαγαλάκι της Σοφίας άραγε τραγουδά χαρούμενο μέσα στο μικρό κλουβί του; Στο τσίρκο η Αρκούδα θέλει όντως να κάνει την Αλίκη;

Τα ζώα έχουν γίνει μέρος της κοινωνίας μας. Συνυπάρχουμε μαζί τους. Γίνονται μέλη της οικογένειάς μας, χωρίς όμως να το έχουν επιθυμήσει τα ίδια, χωρίς να ξέρουμε πραγματικά τι χρειάζονται και τι αποζητούν. Καθρεπτίζουν δικές μας ανάγκες, δικές μας σκέψεις και αισθήματα. Η παράσταση μας βάζει στο τρυπάκι να σκεφτούμε χωρίς συναισθηματισμούς, ως απλοί θεατές, τη ζωή των ζώων μέσα στην κοινωνία μας, αλλά και έξω από αυτήν. Μόνο να σκεφτούμε πόσα είδη ζώων είναι υπό εξαφάνιση, εξαιτίας της αμέλειας ή της κερδοσκοπίας των ανθρώπων, φτάνει.

Ο Χάρης Ηλιάδης έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε μαγνητίζει στη σκηνή. Βγάζει μια απίστευτη γλυκύτητα, μια θετική αύρα, ενώ ο Γιώργος Ντούσης έχει μια πιο aggressive υπόσταση, έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο να σε πιάνει από τα μούτρα, δείχνοντάς σου το δέντρο και όχι το δάσος. Η ισορροπία τους είναι η Όλγα Ποζέλη, με την απίστευτα όμορφη φωνή και την αέρινή της κίνηση. Υπάρχουν σημεία στην παράσταση με έντονο γέλιο, άλλα με έντονο προβληματισμό και γύρω από αυτά η κίνηση, τα φώτα, το εικονικό περιβάλλον, που διογκώνει όλα όσα παρακολουθούμε. Μας δίνεται η δυνατότητα να μπούμε έστω και λίγο στα «παπούτσια» των ζώων, να βολιδοσκοπήσουμε τις πράξεις μας και να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας. Να γίνουμε καλύτεροι, πιο συνετοί, να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση.

Μην χάσετε μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις αυτής της σεζόν.

Ραντεβού στο θέατρο Φούρνος, κάθε Σάββατο στις εννιά και Κυριακή στις οκτώ, για να παρακολουθήσετε μια απόλυτα δυνατή παράσταση.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments