6949256666 press@keysmash.gr

Παρατηρώντες: Ο Φιάκας @ Από Μηχανής Θέατρο

keysmash powered by dycode

Ο Γιάννης, πιστός υπηρέτης (λέμε τώρα) του Χαρίλαου Πλουτίδη ή Χαράλαμπου Πεταλούδη ή Φιάκα, μπαίνει στο φουαγιέ, παρέα με τους μουσικούς και μας καλωσορίζει. Έναν έναν παρακαλώ, χωρίς καμία εξαίρεση. Ανοίγει την πόρτα της κάτω σκηνής και μας κάνει νόημα να περάσουμε. Όση ώρα εμείς βρίσκαμε τις θέσεις μας, οι μουσικοί, με μια κιθάρα και ένα βιολί, συντροφεύουν τις στιγμές. Η παράσταση έχει ήδη ξεκινήσει. Εγκάρδια και γλυκά. Και εμείς είμαστε δοσμένοι σε ό,τι πρόκειται να διαδραματιστεί μπροστά μας.

Η σκηνή κρύβεται παιχνιδιάρικα πίσω από την κουρτίνα και ανοίγει μόνο όταν ο Γιάννης, ο υπηρέτης καλέ, επιλέξει ότι έχει έρθει η ώρα να μας πει την ιστορία του αφεντικού του.

Βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη του 1870, όπου ο Φιάκας χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά και τούρκικα. Προς τα έξω δηλώνει ευγενής και εύπορος, μπας και στραβωθεί – που στραβώθηκε δηλαδή – καμιά εύπορη νεαρά και πέσει στα δίχτυα του και την παντρευτεί και σωθεί οικονομικά.

Όλες οι ελπίδες του πέφτουν πάνω στην Ευανθία και την περιουσία της βεβαίως βεβαίως και ξεκινάει το σχέδιο της κατάκτησής της.

Η παράσταση είναι συναρπαστική. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται, η μουσική, ακόμα και το θέατρο σκιών, βοηθούν να βιώσουμε μοναδικά τα δρώμενα. Συχνά  τα γέλια μας «ταράζουν» την αίθουσα, ενώ ο Δημήτρης Μυλωνάς στον ρόλο του Γιάννη μάταια προσπαθεί να μας επαναφέρει σε τάξη, έστω για ένα λεπτό μέχρι την επόμενη ατάκα που θα δώσει πάσα για «επόμενο γύρο» γέλιου. Η οικειότητα μαζί του, ο τρόπος που χειρίζεται κάθε θεατή αλλά και ο ρόλος που έχει στην παράσταση, μπλέκονται μοναδικά, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα.  Στον ρόλο του Φιάκα, ο δυναμικός Αλέξανδρος Ζαχαρέας, ο οποίος με τρομερή άνεση υποδύεται τον ήρωά του, αφήνοντας πολλές φορές άφωνο το κοινό με τα καμώματά του. Η κυρία Άννα Ελεφάντη, στον ρόλο της Ευανθίας, είναι υπέροχη. Αέρινη, γοητευτική γεμάτη ρομαντισμό αλλά και καπατσοσύνη.

Η κυρία Ιλιάδα Λαμπρίδου υποδύεται την κοκόνα Φρόσω, την θεία της Ευανθίας, με μια απύθμενη γλύκα που σε μαγεύει. Το 1989 είχε υποδυθεί εκείνη την Ευανθία, όταν η παράσταση παρουσιαζόταν στο Εθνικό Θέατρο. Έχω τόσες ερωτήσεις που θα ήθελα να τις κάνω!

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κέντισε μια παράσταση με χρυσοκλωστές. Σκηνοθέτησε γεμίζοντας την παλέτα του με χρώματα, ώστε ο κάθε θεατής να «διαλέξει» το δικό του. Έστησε μια παράσταση που μπορεί να δει όλη η οικογένεια, να γελάσει, να θυμηθεί, να φύγει με ένα διάπλατο χαμόγελο στα χείλη.

Φιλοτέχνησε ένα μοναδικό έργο απαράμιλλης τέχνης , που σας περιμένει να βιώσετε όλες του τις πτυχές.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

«Ο Φιάκας»
Του Δημοσθένης Κ. Μισιτζή

Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος

Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης

Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού

Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης

Φωτογραφίες παράστασης/trailer: Δάφνη Δρακούλη

Γραφιστική επιμέλεια: xMx – Michelangelo Bevilacqua

Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We will

Παίζουν (αλφαβητικά):

Άννα Ελεφάντη: Ευανθία

Αλέξανδρος Ζαχαρέας: Φιάκας

Δημήτρης Μυλωνάς: Γιάννης

Φώτης Τσορανίδης: Καζαμίας

και η Ιλιάδα Λαμπρίδου στο ρόλο της κοκόνας Φρόσως

  • Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος. Βοηθοί στο μπερντέ, οι μαθητές της Ακαδημίας Θεάτρου Σκιών «Θανάσης Σπυρόπουλος».

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα)

Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί)

Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί)

Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Πότε: Από 14 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00
Εισιτήρια:18 € (κανονικό), 15 € (ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές).
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097
Προπώληση: MORE.COM
Διάρκεια:
100’ (με διάλειμμα)

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments