6949256666 press@keysmash.gr

Ghosts Of The Sea by Captain Hawk

keysmash powered by dycode

Captain Hawk

Ghosts Of The Sea

A metal opera by Elina Englezou & Bob Katsionis

Northern Winds

Into The Storm

In The Captain’s Quarters

The Crone

Get The Pistol!

Ghosts Of The Sea

Father

Diamonds, Emeralds & Rubies

Daughters Of The Ocean

Coming Home

Δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη! Δεν φοβόμαστε καμία καταιγίδα!

Η Ελίνα Εγγλέζου δημιουργεί την επόμενη Μέταλ όπερα, μετά την εξαιρετική “Goditha”, η οποία είχε κυκλοφορήσει το 2020. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με μια ιστορία της θάλασσας. Ένα καράβι, οι άνθρωποι πάνω και μέσα του, οι «αστάθμητοι παράγοντες», οι «απρόσμενοι επισκέπτες» και τα καπρίτσια της μοίρας. Το εναρκτήριο “Northerns Winds” σηματοδοτεί την άπαρση του πειρατικού πλοίου του Captain Silas Hawk και των ατρόμητων ναυτικών του. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Στη μουσική.

Γεμάτες μελωδίες, θαυμάσιες μελωδίες φωνητικών και ομαδικά φωνητικά, στα ρεφρέν και όχι μόνο, είναι η βασική συνταγή. Από κει και πέρα, έρχεται ο μαγικός iBob, να τα βάλει όλα σε μια σειρά. Και επειδή ο Κατσιώνης δεν είναι μόνο παραγωγός, αλλά και μουσικαράς, φρόντισε να γίνει η μετάβαση με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο. Η μουσική απόδοση περνά από τα χέρια του, με τη βοήθεια των δυναμικών τραγουδιστών και μερικών ακόμα σπουδαίων μουσικών.

Το ”Into The Storm” είναι ευθύ και παίζει με διάφορα τέμπο και χρωματισμούς ρυθμικούς. Αυτό που μένει είναι η μίξη των φωνών και η ιστορία που εκτυλίσσεται με κινηματογραφικό τρόπο. «Από πού ήλθες; Πού είναι το πλοίο σου»;

Το “In The Captain’s Quarters” ξεκινά με ένα Folk θέμα, το οποίο σκιαγραφεί τη μουσική επένδυση, μια και το Folk στοιχείο είναι έκδηλο παντού. Το επιτρέπει η ιστορία και η ιδιαιτερότητα της ναυτικής εξτραβαγκάνζας επί του συνόλου της έμπνευσης. Θα πρέπει να πω εδώ πως σε κάθε τραγούδι δεν ακούς μόνο μια φωνή και αυτό το καθιστά αυτόματα όπερα. Υπάρχουν διάλογοι σε εξέλιξη, ομαδικές εκρήξεις φωνών και το λιμπρέτο ίπταται ανάμεσα σε χωροχρονικά ανταμώματα μεταξύ των κυνηγών της περιπέτειας και εκείνων που καραδοκούν να κάνουν κακό.

Επική συνέχεια με το “The Crone”, το οποίο επίσης κρατά το Folk στοιχείο και διατηρεί μια φρεσκάδα, εν μέσω καλπασμού και με βάση τις θεατράλε αποδώσεις των πρωταγωνιστών. Αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο τραγουδούν όλες και όλοι τους. Δεν είναι μουσική αποτύπωση, αποτελεί περισσότερο θεατρική ερμηνεία. Ο Εγγλέζου έχει κάνει τρομερή δουλειά, γράφοντας τη μουσική και τους στίχους και ο Κατσιώνης το πήρε όλο αυτό και το έκανε ένα ακουστικό θεατρικό έργο. Θυμίζει τεράστιες δουλειές του εξωτερικού, τις κοιτά ίσα στα μάτια και αν υπήρχε ένας σοβαρός άνθρωπος να επενδύσει σε τούτο εδώ, θα βλέπαμε του χρόνου μία παράσταση πέρα από κάθε δεδομένο. Ο Γιάννης Κακλέας μάλλον θα πέταγε τη σκούφια του να σκηνοθετήσει…

Πάθατε πλάκα με τη μελωδία του “Get The Pistol!”; Και εδώ μπλέκουν οι φωνές, ακουμπούν στις μελωδίες της κιθάρας και των πλήκτρων, στο πώς συνοδεύουν οι δίκασες επιλογές. «Απόψε θα πάρουμε το καράβι για πάρτη μας»! Ακολουθεί το ομώνυμο τραγούδι, ίσως το πιο κινηματογραφικό του άλμπουμ. Οι φωνές των σειρήνων, το αργό τέμπο και οι εκφραστικοί λάρυγγες των τραγουδιστών. Κάποια στιγμή οι ταχύτητες θα ανέβουν. Και το ένα θέμα θα διαδεχτεί το άλλο, με τα πνευστά θα διανθίζουν και να οδηγούν στην επόμενη πράξη. «Ω, Θεέ μου, τι κάναμε»;

Shiver me timbers! Τι περιμένει το πλήρωμα; «Θεέ μου, σώσε μας»! Tribal τυμπανισμοί και το “Father” φλερτάρει με διάφορες ταχύτητες και μελωδίες, φλερτάρει επίσης με τις φωνές όλων των πρωταγωνιστών. Η ενορχήστρωση και η διαμοίραση των ρόλων και ιδίων των «ατακών», είναι απλά εμπνευσμένες στο σύνολό τους. Aye! To “Diamonds, Emeralds & Rubies” χαράσσει την πορεία του καραβιού. «Ακολουθήστε με, συντρόφοι, ξέρω τον δρόμο»!

“Daughters Of The Ocean” και θαυμάστε εδώ – για ακόμα μια φορά – τις αρμονίες των φωνών. Και αυτή η τσαχπινιά στο ρεφρέν… Σαν μετατροπία από άλλη διάσταση. Τι έκανε ο θεοπάλαβος Bob; Την έφτιαξε μέσα στο ίδιο ρεφρέν; Σοκαριστικό τουλάχιστον! Επίλογος με το “Coming Home”. Πιάνο στην εισαγωγή, πλήκτρα, συμφωνική «επένδυση» και «Για-χο-χο»! Το πειρατικό μοτίβο και το τακατάν-τακατάν έρχονται να μας κάνουν παρέα για ακόμα μια φορά. Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, με χρυσάφι στα αμπάρια. Έχω ακούσει πολλά άλμπουμ τέτοιων «προδιαγραφών» και θεωρώ, με μεγάλη άνεση, πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες δουλειές των τελευταίων δεκαπέντε ετών – τουλάχιστον. Τόνοι μελωδίας, ίσως περισσότεροι κι από το ίδιο το βάρος του πλοίου. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν και ελπίζω κάποια στιγμή να αποδοθούν επί σκηνής αυτά τα τραγούδια. Τα πανιά, μάγκες! Επιστρέφουμε! Και αγοράζουμε αυτό εδώ σε ό,τι μορφή βρούμε και χωρίς πολλά πολλά.

Κώστας Κούλης

Buy the album HERE!

All Music & Lyrics by Elina Englezou

Recorded and produced at Sound Symmetry Studio, Athens

Μastering at VU Productions Mastering Studio by Nasos Nomikos

The Fantasy Choir was recorded at Technochoros Fabrica by Manos Koutsakis

Bob Katsionis : Acoustic & Electric guitars, Bass, Keyboards, Drum programming

Elina Englezou : Balalaika, ocarina

Aggelos Pavlos : Violins

Vassilis Koilakos : Ud

The Cast:

Yiannis Papanikolaou (Captain Silas Hawk)

Stratis Steele (Quartermaster Ian Smythe)

Marios Karanastasis (First Mate Pete Glynn)

Christos Kounelis (Navigator Mister Thomas Knox)

Mike Livas (Demon Vythos)

Iliana Tsakiraki (Siren Thelxie)

Fany Melfi (Sea Witch Nerissa)

The Fantasy Choir (Pirates & Sirens)

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments