6949256666 press@keysmash.gr

Για τα παιδιά: Το νησί των θησαυρών @ Θέατρο Πόρτα

keysmash powered by dycode

Γύρω γύρω είναι δεκαπέντε ναύτες, γιο χο χο…

Πειρατές κατέλαβαν το θέατρο Πόρτα και ψάχνουν για τον θησαυρό τους. Θα μας πούνε την ιστορία τους, θα μας τραγουδήσουν και πολύ προσοχή να μην μας φάνε το ποπ-κορν!

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Tonisitonthisavron7600 ©Patroklos Skafidas

Ο νεαρός Τζιμ ζει ήσυχα σε ένα πανδοχείο με τους γονείς του, ώσπου μια μέρα ένας ταξιδιώτης έρχεται να μείνει και αυτός εκεί. Το όνομά του είναι καπετάνιος. Σκέτο. Πίνει μόνο ρούμι και έχει μαζί του ένα βαρύ κλειδωμένο σεντούκι. Μήπως είναι πειρατής;

Όταν το παλιό πλήρωμά του επιτίθεται στο πανδοχείο, ο Τζιμ βρίσκει έναν χάρτη θησαυρού και προλαβαίνει να ξεφύγει, με τη βοήθεια του γιατρού και φτάνει στον άρχοντα της περιοχής. Αποφασίζουν να ναυλώσουν ένα πλοίο για να βρουν τον θησαυρό και η περιπέτεια ξεκινάει!

Το ταξίδι είναι μακρύ και οι δοκιμασίες πολλές. Στο πλήρωμα έχουν μπερδευτεί πειρατές και ναύτες και οι δολοπλοκίες και οι προδοσίες δίνουν και παίρνουν, καθώς ο καθένας θέλει τον θησαυρό για τον εαυτό του.

Tonisitonthisavron7997 ©Patroklos Skafidas

Στο τέλος θα καταφέρει ο νεαρός ήρωας να ξεπεράσει τους κινδύνους και να διαλέξει το σωστό;

Η παράσταση ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Ο Τζιμ διηγείται άμεσα την ιστορία του στα παιδιά, θυμάται τις περιπέτειές του και τις εξιστορεί.

Ο δεκαμελής θίασος παίζει ζωντανά μουσική, τραγουδά και χορεύει, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου, που έχει κάνει και τη διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος, καθώς επίσης έχει γράψει και τους στοίχους των τραγουδιών. Η μουσική του Καρνήλιου Σελαμσή, βασισμένη σε παλιά ναυτικά τραγούδια και πειρατικούς σκοπούς, συμπληρώνει τέλεια τη ροή του έργου.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι ασταμάτητοι. Παίζουν μουσική, χορεύουν, τραγουδούν, ξιφομαχούν, χωρίς να σταματούν στιγμή. Άψογα συγχρονισμένοι σε χορογραφίες, που απαιτούν χρόνο και εξάσκηση.

Ξεκινούν από το φουαγιέ του θεάτρου, καλωσορίζοντας παιδιά και γονείς, βγάζοντας φωτογραφίες και χαιρετούν τους μικρούς φίλους, μεταφέρουν το κλίμα πριν καν αρχίσει η παράσταση.

Tonisitonthisavron8124 ©Patroklos Skafidas

Καταπληκτικά κουστούμια, πιστά στο ύφος της παράστασης. Πειρατικά κουστούμια, στολές ναυτικών και κουστούμια εποχής, όμορφα και καλοσχεδιασμένα, προσθέτουν στο κλίμα εποχής.

Τα σκηνικά μεταμορφώνονται από πανδοχείο σε καράβι και μετά σε έρημο νησί και φρούριο, με λίγες κινήσεις, πολύ έξυπνα και γρήγορα.

Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά δεν θέλω να χαλάσω τις εκπλήξεις. Μια παράσταση για παιδιά, που διαρκεί σχεδόν δύο ώρες, αλλά κρατάει τον θεατή στα πειρατικά της νύχια, ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά προσηλωμένα στη σκηνή, χωρίς να ακούγονται καθόλου, σε ένα, φυσικά, κατάμεστο θέατρο.

Από τις παιδικές παραστάσεις που αξίζει φέτος να βάλετε στο πρόγραμμά σας, μια πολύ αξιόλογη δουλεία και πολύ προσεγμένη παραγωγή!

Έφη Τσιμπούκη

Tonisitonthisavron8224 ©Patroklos Skafidas

Ταυτότητα της παράστασης:

Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Κακουλλής

Βοηθός σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου, Αναστάσιος Κλης

Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα

Φωτογραφίες / Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Εικονογράφηση φωτογραφιών: Βίκτωρ Μοσχόπουλος

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Γιαγκούσης , Στέλιος Θεοδώρου, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης, Γιώργος Φασουλάς.

Συμμετέχει ο Λευτέρης Δούρος

Understudy: Πέτρος Δημοτάκης

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή για την παραχώρηση μέρους των κοστουμιών.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ

Ομαδικό (άνω των 20 ατόμων) 9 ευρώ

Σχολικό 7 ευρώ

Προπώληση: https://www.more.com/theater/children/to-nisi-ton-thisauron/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ: Εύα Στυλάντερ, (Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-14.30) Τηλέφωνα:210-8658902, 210-8665144 (τηλ.-fax), e-mail:theatropol@otenet.gr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *