6949256666 press@keysmash.gr

H δούλα @ Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή

keysmash powered by dycode

Κάπου στο κέντρο της Αθήνας, ένα ζευγάρι της καλής κοινωνίας χρειάζεται νέα οικιακή βοηθό. Περιμένουν το γραφείο να τους στείλει τη νέα βοηθό. Η Αγγέλα, η κυρία του σπιτιού, δέχεται επίσκεψη από την αδερφή της την Πολυξένη, η οποία βρίσκεται σε ένταση. Έπιασε τον σύζυγό της με την υπηρέτρια. Τη «δούλα». Είναι σε έξαλλη κατάσταση και δεν θέλει να γυρίσει πίσω στο σπίτι του. Θα μείνει εκεί με την αδερφή της, τον άντρα της και τον αδερφό τους. Η Αγγέλα θα της θυμίσει ότι λίγο «παιχνίδι» δεν σημαίνει και κάτι. Είναι φυσιολογικό. Άλλωστε «Η απιστία είναι το ξυπνητήρι της αγάπης».

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

doula2314

Στο σπίτι υπάρχει και ο υπηρέτης, που δεν είναι άλλος από έναν δόκιμο, που ο κύριος του σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιεί για όσο θέλει. Οι δύο αδερφές θα ανέβουν στα δωμάτιά τους να ετοιμαστούν για να βγούνε και το κουδούνι της πόρτας θα χτυπήσει. Είναι η Καλλιόπη, το κορίτσι από το γραφείο. Θα μπουκάρει στο σπίτι και θα γνωριστεί με τον υπηρέτη. Είναι όμορφη. Θα γνωρίσει και την κυρία του σπιτιού. Λέει ότι είναι από το Μαρούσι και είναι δεκαπέντε ετών. Δεν έχει ξαναδουλέψει σε άλλο σπίτι. Αλλά έχει πάει σχολιό. Μέσα σε λίγες μέρες, τόσο ο αδερφός που μένει στο σπίτι όσο και ο σύζυγος, θα της επιτεθούν σεξουαλικά. Θα προσπαθήσει να τους αποφύγει. Καρφίτσες μέσα από το φόρεμα. Αρχίζει και ερωτεύεται τον υπηρέτη. Τελικά έχει δουλέψει και σε άλλο σπίτι. Στο σπίτι της Πολυξένης, της αδερφής της Αγγέλας. Είναι η δούλα που την έπιασε με τον άντρα της. Θα μείνει στο σπίτι και θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συνάντηση με την Πολυξένη. Αδύνατον. Ο κύριος του σπιτιού, ο αδερφός και ο γαμπρός θα ξεσπάνε τις ορέξεις τους επάνω της. Όλοι θα το ξέρουν αλλά κανείς δεν θα κάνει τίποτα. Μια πραγματικότητα σκληρή για όλους. Ακόμα και για τον υπηρέτη, που θα γίνει μάρτυρας των βιασμών της κοπέλας που αγαπά. Παρακολουθεί τον ατιμασμό της και δεν μπορεί να αντιδράσει. Πονάει, κλαίει.

Η ίδια πονάει, αλλά, όπως θα πει, νοιώθει πολύ ωραία να ανακατώνει ένα τόσο ωραίο σπίτι. Αγκαθωτό το ερώτημα. Τελικά θα τη διώξουν. Δεν είναι από το Μαρούσι, είναι από το Καπανδρίτι. Δεν είναι δεκαπέντε ετών αλλά δεκατεσσάρων. Δεν τη λένε Καλλιόπη αλλά Θεοδώρα. Θα πάρει το πιστοποιητικό που ζητάει και θα αναζητήσει δουλειά σε κάποιο άλλο σπίτι κάποιας καλής οικογένειας.

doula2315

Παράλογο; Μπορεί. Φυσιολογικό; Ποιος ξέρει; Μια εποχή γεμάτη πληγές που δεν έκλειναν από κανέναν. Μια εποχή που όλοι κοιτούσαν αλλά κανείς δεν έβλεπε. Είναι δούλος κανείς αυτού που αγαπά;

Μια όμορφη παράσταση εξελίσσεται στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή, με τη ματιά της σκηνοθέτιδας Αλεξάνδρας Βουτζουράκη. Ο Πειρασμός του Ξενόπουλου, αποτελεί την αφορμή για τη συγκεκριμένη ιστορία. Μια ιστορία για την εποχή που τα κορίτσια, οι δούλες, ήταν έρμαια στις ορέξεις όλων. Που οι απιστία ήταν κάτι αναμενόμενο αλλά όχι κατακριτέο. Η ομάδα των ηθοποιών υπέροχη και εξαιρετική στους ρόλους. Ένταση, ηρεμία και απόδοση συναισθημάτων συμπληρώνουν το όμορφο κείμενο της Αλεξάνδρας. Σκηνικό δοσμένο από εκείνη την εποχή, δίνει την απαραίτητη αίσθηση.

Αν κάτι μου άφησε είναι ότι χαίρομαι που σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που τέτοιες συμπεριφορές λέγονται, ακούγονται και δεν είναι αποδεκτές. Όχι ακόμα παντού. Όχι ακόμα από όλους. Αλλά έχει γίνει μια αρχή.

Καλή θέαση!
Πάρης Μακρίδης

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη.
Μουσική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, Μένια Τσιγάρου.
Κουστούμια/ Σκηνικά: F&Fteam
Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Σαλταούρα
Βοηθός παραγωγής/ Μακιγιάζ: Γιωργία Κωβαίου,
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Τζερνιάς, Μένια Τσιγάρου
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου- Καλαμπόκη

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αγγελίδη, Χριστίνα Βουλγαρίδου, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Θωμάς Πανδής, Θάνος Σκόπας, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, Νίνα Τουμαζάτου, Μένια Τσιγάρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ημέρες και ώρες παράστασης:
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή έξω από το μετρό Ακρόπολης, Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13 Αθήνα.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6976710544 (10:00- 22:00).

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *