6949256666 press@keysmash.gr

LiVE! Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης @ Caja de Musica – Καλεσμένος ο Μίλτος Πασχαλίδης

keysmash powered by dycode

Αυτά είναι τα ωραία. Να παίζουν τρεις ώρες και να μην τους χορταίνεις! Να έχουν δυο σελίδες setlist και να σου φαίνεται λίγο. Η Κατερίνα Κυρμιζή και ο Νίκος Γρηγοριάδης στη σκηνή του Caja de Musica. Μαζί τους ο Άκης Μουχλιανίτης και φυσικά… ο καλεσμένος!

Μία συναυλία στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

kyrmizi2314cdm

Ξεκίνημα με τα τραγούδια από το «Ο Βασιλιάς Της Λύπης». Ο τρόπος που γράφουν, που συνθέτουν, που ολοκληρώνουν τις ιδέες… Πέντε χιλιάδες σκέψεις σε ένα λεπτό. Είναι σε φόρμα όλοι τους. Ο ήχος καμπάνα. Η φωνή της Κατερίνας δίσκος. Ό,τι κάνει της πιάνει. Στις κιθάρες η ίδια και ο Νίκος. Ο Άκης στα πλήκτρα, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο. Εννοείται ότι μας έλειψε το θέμα του «Τόλμη και γοητεία», εκτιμούμε όμως ότι θα επανέλθει. Έπεται σειρά συναυλιών. Οψόμεθα…

Ανάμεσα στα τραγούδια απευθύνονται στον κόσμο. Σχολιάζουν, γελάνε, εξίστανται, περνάνε από χέρι σε χέρι το λαβοβιβλίο. Να ξαναγράψουμε απόψε; Φυσικά! Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά τα σχόλια μόνο αγάπη υποδηλώνουν. Δεν θα εστιάσουμε στις παράλογες γαστριμαργικές απαιτήσεις…

Ο μουσαφίρης ανεβαίνει στη σκηνή. Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι εδώ, όπως ήταν και στο άλμπουμ. Θα τραγουδήσουν μαζί το ομώνυμο. Ταρατατζούμ στη διαπασών και το «Ο Βασιλιάς της Λύπης» ποτέ δεν θα ακουστεί τόσο επίκαιρο, τόσο διαχρονικό. Σου προκαλεί ανατριχίλα. Ο Πασχαλίδης έχει κέφια, γουστάρει με χίλια και το προχωράει. «Δεν θα παίξουμε μόνο δικά μας». Και μας πετάει το “Losing My Religion” στο κεφάλι, πάντα παρέα με τους ΚατερινοΝικολοΆκηδες. Όταν φτάνουν στο «Κακές Συνήθειες», ο Μίλτος θυμάται. Κάποτε, ένας «κριτικός» είχε γράψει για το συγκεκριμένο ότι είναι κλεμμένο από «Το Φιλαράκι» της Σοφίας Βόσσου. «Μόνο που δεν είναι από εκείνο, αλλά από αυτό» και παίζουν το “Wonderful Tonight” του Eric Clapton! Για να πουν στο καπάκι και τα τρία τραγούδια με τις ίδιες συγχορδίες. Κάπου εδώ θεωρώ ότι αν εκείνος ο «κριτικός» ήταν παρών απόψε εδώ, μάλλον θα είχε καταπιεί τη γλώσσα του, αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για τέτοιες κακίες.

kyrmizi2315cdm

Ο καλεσμένος φεύγει από τη σκηνή και η Κατερίνα συνεχίζει. Θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τη μία και μισή. Τα παλιά, τα γνωστά, τα αγαπημένα, τα χιτ, οι νταλκάδες. Όποτε ακούω το «Αν Δεν Μ’ Αγαπάς»… Συνώνυμο της απόλυτης καψούρας. Η αγνή λαχτάρα σε νότες. Οι διασκευές, μία προς μία. Θα κλείσει με το “Hallelujah” του Leonard Cohen, το οποίο ακούγεται σαν ευχή, σαν το πιο όμορφο καλωσόρισμα μιας νυχτιάς που βρίσκεται κάπου στη μέση της.

Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι καλλιτέχνες. Που τιμούν την τέχνη τους. Που προβάρουν σαν παλαβοί για να ακούγονται έτσι όπως θέλουν και όπως τους πρέπει. Που δεν ξεπετάνε το κοινό τους με σαράντα και πενήντα λεπτά. Που παίζουν οι ίδιοι και δεν αφήνουν τα μπλιμπλίκια να «παράγουν» μουσική. Που μας κοιτάνε στα μάτια με το πιο καθαρό βλέμμα του κόσμου. Που τα τραγούδια τους μας θυμίζουν κάθε πτυχή της ηλικίας μας, τα τώρα μας και τα πιο μικράτα μας. Που το μυαλό τους εστιάζει μόνο στη μουσική και τη μαγεία της. Αυτοί είναι οι πραγματικοί διασκεδαστές.

kyrmizi2316cdm

Η Κατερίνα έχει κατέβει από τη σκηνή. Μιλάει με τον κόσμο. Το ίδιο και ο Νίκος. Έχει πει και ένα καταπληκτικό ανέκδοτο, κατά τη διάρκεια του live και πολλοί τον συγχαίρουν και γι’ αυτό. Όμορφες, ανθρώπινες στιγμές, συνώνυμες της φύτρας μας, όταν δεν επιδιώκει το κακό ελέω εξουσίας. Είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινωθεί και επόμενη εμφάνιση και μάλιστα σύντομα. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι τόσο καλή, όσο και τούτη εδώ. Με τέτοια μυαλά και τέτοιες φωνές δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να πέσω έξω. Κάπως έτσι εξακολουθεί να πιστεύει ο σύγχρονος άνθρωπος στη μουσική. Και μήπως να αφήσω για υστερόγραφο το πιο γλυκό φιλί;

Κώστας Κούλης

Είναι λίγο περίεργο που μπαίνω, μετά από τόσο καιρό, σε έναν χώρο που συνήθιζα να τον αποκαλώ «σπίτι μου». Έχουν αλλάξει πολλά, ακόμα και το όνομά του. Εύχομαι να είναι καλότυχος, εύχομαι στα παιδιά, που έχουν αναλάβει το τρέξιμό του, πολλές και μεγάλες επιτυχίες, εύχομαι να είναι όλοι γεροί και υγιείς. Θα έλθουν και τα υπόλοιπα, έτσι δεν είναι; Θα έλθουν και θα τα χαρούμε όλοι μας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *