6949256666 press@keysmash.gr

Μαριλένα Τριανταφυλλίδου – H συνέντευξη

keysmash powered by dycode

Με μεγάλη μας χαρά διαβάζουμε το δελτίο Τύπου για την παράσταση «… και βγαίνω!», η οποία απευθύνεται σε θεατές από δέκα μηνών και άνω! Το παιδί παίρνει το spotlight σε αυτό το έργο και η σκηνοθέτις Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, βρίσκεται κοντά μας και μοιράζεται τα της παράστασης, μιλάει για τα επόμενα σχέδιά της, καθώς και τις δραστηριότητες της φοβερής ομάδας Artika. Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και την εξίσου φοβερή ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.

Λένε πως οι παραστάσεις με παιδικό κοινό έχουν παραπάνω βαθμό δυσκολίας και πως το παιδικό κοινό είναι το πλέον απαιτητικό. Είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνη και εσάς;
Το παιδικό κοινό και ακόμα περισσότερο το πολύ νεανικό κοινό της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, είναι ένα απολύτως ειλικρινές κοινό, επομένως δεν θα κρυφτεί και δεν προφασιστεί τίποτα. Αυτό που αισθάνεται θα το εκδηλώσει, ακόμα και αν δεν αφορά την παράσταση (αλλά αυτό ποιος το ξέρει;!). Επομένως, ως προς αυτό θα συμφωνήσω ότι είναι πιο απαιτητικό.

Πώς ήλθατε σε επαφή με το κείμενο; Πότε αποφασίσατε ότι θα είναι καλό να γίνει παράσταση;
Η παράσταση «…και βγαίνω» είναι μία ιδέα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε πριν τέσσερα χρόνια περίπου. Την είχαμε προτείνει σε ένα μεγάλο οργανισμό ύστερα από αίτημά του. Για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και έτσι αποφασίσαμε να την προτείνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων για τις θεατρικές παραγωγές του 2021-22, από όπου έγινε δεκτή, με μεγάλη μας χαρά.

Πόσο διήρκησαν οι πρόβες; Υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο εστιάσατε ιδιαίτερα;
Την παράσταση ξεκινήσαμε να τη δουλεύουμε δραματουργικά με την Κατερίνα Αλεξάκη και στη συνέχεια σκηνογραφικά με τη Γεωργία Μπούρδα τον Νοέμβριο του 2021. Οι πρόβες με τους ηθοποιούς ξεκίνησαν ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο. Όμως, υπήρξαν αρκετά εμπόδια και λόγω κορονοϊού και λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος που υπέστη η χορεύτρια που είχαμε στην πρώτη διανομή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε. Τελικά, χρειάστηκε να γίνει αντικατάσταση και η πρεμιέρα μετατέθηκε για αρκετά αργότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένη. Νομίζω πως τα σημεία στα οποία εστιάσαμε περισσότερο ήταν η αρχή και το τέλος της παράστασης.

Το γεγονός ότι η παράσταση είναι και μουσική, την καθιστά αυτόματα και πιο δύσκολη στο στήσιμό της;
Καθόλου θα έλεγα. Η μουσική και τα μουσικά όργανα είναι ενταγμένα στην παράσταση και στο σκηνικό της οργανικά και δεν δημιουργεί καμία δυσκολία, το αντίθετο θα έλεγα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε αυτός εξάλλου και σε αυτό συμβάλλει επιπλέον το γεγονός ότι ο μουσικός μας, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Βασίλης Καζής, είναι και ηθοποιός, γεγονός που τον βοηθάει να εντάσσει τη μουσική στην υποκριτική και το αντίθετο.

Μέχρι πότε θα είστε στο Studio Μαυρομιχάλη με το καλό;
Θα είμαστε όλη τη σεζόν, δηλαδή μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Θα κάνετε κάτι άλλο παράλληλα; Είναι ανακοινώσιμο;
Βεβαίως, ετοιμάζουμε πυρετωδώς το «1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για Πολύ Νεαρό Κοινό Ηλικίας 0 έως 6 χρονών», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Μάιο του 2023. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το γεγονός αυτό, που προσδοκούμε να φέρει στο προσκήνιο το κοινό των παιδιών που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται σε επαφή με το θέατρο και την τέχνη εν γένει από την αρχή της ζωής του και να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό τη δουλειά ξένων καλλιτεχνών και διαφορετικά είδη παραστάσεων. Το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν παραστάσεις, ομιλίες -συζητήσεις και εργαστήρια και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Creative Europe 2018-2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Mapping και υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο το εργαστήριο «Νέοι Καλλιτέχνες Δημιουργούν για τις Πολύ Νεαρές Ηλικίες 0-6», το οποίο θα συντονίσουμε μαζί με την Κατερίνα Αλεξάκη, όπου θα επιχειρήσουμε να εξερευνήσουμε τους κώδικες αυτού του ιδιαίτερου είδους μέσα από τη θεωρία, αλλά και την πράξη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, κτλ.), παιδαγωγούς και φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2023, οπότε οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.


Ο Έλληνας πάει στο θέατρο; Πηγαίνει τα παιδιά του στο θέατρο;
Ναι, ο Έλληνας πηγαίνει τα παιδιά του στο θέατρο, αλλά όχι το ίδιο σε όλες τις ηλικίες. Πιστεύω δηλαδή πως πηγαίνουν πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά τους είναι στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο αλλάζει η κατάσταση. Στην προσχολική ηλικία υπάρχει μία συνεχόμενη αύξηση στην προσέλευση, που δηλώνει πως όσο περισσότερο διαδίδεται η ύπαρξη του θεάτρου για τις πολύ νεαρές ηλικίες και το κοινό ενημερώνεται για αυτό και για τα ευεργετικά αποτελέσματά του, τόσο περισσότεροι γονείς και κηδεμόνες αναζητούν παραστάσεις για αυτές τις ηλικίες.

Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχή ενασχόλησή σας με την τέχνη σας;
Η τέχνη είναι ανάγκη. Η ανάγκη σε κάνει να κινήσεις γη και ουρανό. Είναι κάτι μαγικό που συμβαίνει χωρίς να το ορίζεις ακριβώς. Η πορεία του καλλιτέχνη στο ελεύθερο θέατρο είναι πολύ δύσκολη και εξαιρετικά αμφίβολη. Συχνά σκέφτομαι πως είμαστε Δον Κιχώτες, ονειροπόλοι και τρελοί μαζί, που ακροβατούμε ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Όταν βλέπω όμως από τη μία πλευρά πως είμαστε πολλοί με αυτή την τρέλα και από την άλλη πλευρά τις αντιδράσεις των παιδιών στο θέατρο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την παράσταση, όταν βλέπω πόσο δυνατή και σημαντική γίνεται στα μάτια και στην ψυχή τους η εμπειρία του θεάτρου, δεν μπορώ να μη συγκινηθώ και να μη βρω ένα νόημα σε αυτή την τρέλα. Και τότε αυτή γίνεται η πιο ισχυρή πραγματικότητα, ένας σκοπός για τον οποίο αξίζει να συνεχίζεις να παλεύεις.

Κώστας Κούλης
Φωτογραφία κυρίας Τριανταφύλλου: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Φωτογραφίες παράστασης: Βασίλης Κωνσταντίνου

Την ομάδα Artika ίδρυσαν η Κατερίνα Αλεξάκη και η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και τα τελευταία χρόνια μαζί τους συμπορεύονται η Κλεονίκη Καραχάλιου και ο Βασίλης Καζής.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments