Ο Άλεξ έχει μια κανονική φοιτητική ζωή. Μάλλον πρόκειται για ένα παιδί με καλή οικονομική επιφάνεια ελέω οικογένειας, με τους φίλους του, την κοπέλα του και ένα καλοκαίρι μπροστά του, για να προγραμματίσει διακοπές. Συνειδητοποιημένος ο ίδιος και καλός φίλος, συμπαραστέκεται στους κοντινούς του ανθρώπους, όταν εκείνοι τον έχουν ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει και κείνος κάποια θέματα. Οι γονείς του τσακώνονται συνεχώς, ο μικρότερος αδελφός είναι απλά μικρότερος και μάλλον αμέτοχος ακόμα σε τούτη την τρέλα και η κοπέλα του, η Μαρίνα, ανεβαίνει και αυτή τις δικές της ανηφοριές, αλλά με τον πλέον λάθος τρόπο.

rawmantic2214 1

Η πρώτη ταινία του Ιούλιου Καίσαρα Αθανασίου, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί, έρχεται να μας δείξει πως έχει ο κάθε άνθρωπος δικαίωμα στο όνειρο. Θέλετε να δείτε την ταινία και να θαυμάσετε αντοχές και δύναμη, καθώς και όραμα, ενός νέου ανθρώπου; Δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε πόση θέληση χρειάζεται, πέρα από τις εξουθενωτικές οικονομικές απαιτήσεις, να γυρίσεις ταινία μιάμισης ώρας. Δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την προσπάθεια του καλλιτέχνη, που κάνει να κάνει κινηματογράφο σε μία χώρα που οι ατομικές προσπάθειες δεν είναι εύκολο να ευοδωθούν. Το έχω ξαναγράψει, το λέω και τώρα. Μίας «μεγάλης» ελληνικής παραγωγής ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία τα πρώτα είκοσι με τριάντα δευτερόλεπτα μίας τυπικής αμερικάνικης ταινίας δράσης. Καταλαβαίνετε για τι είδους χάσμα μιλάμε, είμαι σίγουρος.

Ο κύριος Αθανασίου υπογράφει το σενάριο της ταινίας που σκηνοθετεί ο κύριος Αθανάσιος Αθανασίου, λειτουργεί σαν κολεκτίβα και τον κατανοώ απόλυτα – έτσι ακριβώς θα λειτουργούσα και εγώ – και έχει τη στήριξη δύο πολύ γνωστών και σπουδαίων καλλιτεχνών. Της Μπέσσυ Μάλφα και του Σπύρου Μπιμπίλα. Είναι μία ιστορία που έχει δυνατότητες, είναι μία ταινία που πέρα από το άγουρο της πρώτης φοράς, έχει να πει στον θεατή ότι είναι εδώ, ότι αξίζει της προσοχής του και ότι αφήνει χώρο και χρόνο για τον δημιουργό για περαιτέρω πράγματα. Ο ήρωας της ταινίας καλείται να περάσει διά πυρός και σιδήρου – κυριολεκτικά. Έχει να αντιμετωπίσει συμμορίες, επαγγελματίες κακούς και ένα σκασμό καταστάσεις, τις οποίες ως τώρα έβλεπε στην τηλεόραση και μόνο. Ίσως να μην θεωρούσε ότι είναι καν ρεαλιστικές. Και τώρα να που εξελίσσονται στην πόρτα του. Έχει καθαρό βλέμμα, ωραίο παράστημα και μυαλό που λειτουργεί ταχύτατα.

rawmantic2215

Πολλά εξωτερικά πλάνα, όμορφα σημεία της Αττικής, με τον πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη να έχει την τιμητική του. Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται τιμούν τη συνεργασία, προσπαθούν για το καλύτερο, έχουν να αντιπαλέψουν τα θηρία και μας κοιτούν ευθεία στα μάτια. Είναι ωραίο να βλέπεις νέους καλλιτέχνες να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται. Είναι καιρός να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Πανέξυπνο το λογοπαίγνιο στον τίτλο της ταινίας. Είναι αυτές οι ιδέες που τσιγκλάνε τον αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια τον εγκέφαλο. Είδα την ταινία, προτρέπω να τη δείτε και σεις. Όχι με κριτικό βλέμμα. Δεν υπάρχει λόγος, δεν χρειάζεται καν. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Είναι κάτι τόσο δύσκολο, είναι κάτι τόσο απαιτητικό. Εύχομαι καλή και πολλή επιτυχία και μακάρι ο κύριος Αθανασίου να κάνει σύντομα την επόμενη απόπειρα. Θα μας βρει δίπλα του, εννοείται.

Κώστας Κούλης

Σενάριο : Ιούλιος – Καίσαρ Αθανασίου

Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Αθανασίου

Φωτισμοί: Thanos Zacks

Special effects: Βαγγέλης Κουμελάς

Make up artist: Olga Bsb

Ενδυματολόγος: Εύη Φλούσκου

Ήχος: Γιώργος Καραβούλιας

Οργάνωση παραγωγής: Κώστας Μπαδάνης

Βοηθός: Έφη Μπελεχρή

Αφίσες: Αναστάσης Σισμάνογλου

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Βασικό Cast
Μπέσσυ Μάλφα, Σπύρος Μπιμπίλας, Ιούλιος – Καίσαρ Αθανασίου, Σταυρούλα Κωνσταντινίδη, Ανδρέας Πλεξίδας, Φάνης Τζεβελέκος, Olga Bisbikis, Απόστολος Μπαλαφούτης, Άγγελος Μπουρλάκης, Γιάννης Ζημιανίτης, Γιώργος Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Άκης Τσιβουράκης

Διάρκεια ταινίας: 90 λεπτά