6949256666 press@keysmash.gr

Ο επισκέπτης @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

keysmash powered by dycode

Οι νέοι είναι φιλόσοφοι… κάνουν συνεχώς ερωτήσεις. Οι γέροι είναι ανόητοι. Τις απαντούν…

Οι Γερμανοί στην Αυστρία. Μία χώρα που θα ήθελε να είναι δημοκρατία της Τευτονίας. Θυμάστε το στημένο στο Μουντιάλ του ’82; Ήταν πέρα από λεφτά και μίζες. Οι ίδιοι οι Αυστριακοί έτσι ένιωθαν. Να βοηθήσουν τα «αδέλφια τους». Φανταστείτε τώρα πώς ήταν λίγο καιρό πριν οι ναζί σμπαραλιάσουν τη σύγχρονη εποχή. Παρελαύνουν, τραγουδούν, συλλαμβάνουν, σκοτώνουν. Για την ακρίβεια, δολοφονούν. Ο Sigmund Freud, σε προχωρημένη ηλικία πια, άρρωστος και αδύναμος, πιέζεται να υπογράψει ένα παλιόχαρτο, για να εγκαταλείψει τη χώρα και να βρει άσυλο στις ΗΠΑ. Η κόρη του Άννα, στέκεται κοντά του.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

episkeptis2315

Κάποιος χτυπά την πόρτα. Γκεστάπο. Έχουν έλθει για τη συνήθη είσπραξη. Ο διάσημος καθηγητής «ασημώνει» τον θρασύδειλο μελανοχίτωνα, ώστε να μην έχουμε «άλλα». Η κόρη όμως δεν παίρνει χαμπάρι από κάτι τέτοια. Το αίμα της βράζει, το δίκιο την πνίγει, το στόμα της δεν θέλει και πολύ να αρχίσει να ξεπλένει. Ο φασίστας τη γραπώνει και τη σέρνει μαζί του στο αρχηγείο του. Ο πατέρας κάνει ένα τηλέφωνο και ζητά από τους «φίλα κείμενους» να τη σώσουν. Το χαρτί το έχει υπογράψει; Και κάπου εκεί… Ο απρόσμενος επισκέπτης…

Τι πανέμορφος χώρος αυτή η μεγάλη σκηνή του Κακογιάννης! Όποτε πάω να παρακολουθήσω παράσταση εκεί, ξεχνιέμαι. Ιδανικό μέρος, σέβεται απόλυτα ηθοποιούς, συντελεστές και θεατές. Απόψε ένα σκηνικό θαυμάσια στημένο – τα εύσημα στην κυρία Πολυτίμη Μαχαίρα – και τέσσερις ηθοποιοί υπό τις οδηγίες ενός σκηνοθέτη που ξέρει να επικοινωνήσει ένα έργο με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Είχε κάνει θαύματα ο κύριος Σωτήρης Τσαφούλιας με το έργο «Αινιγματικές παραλλαγές», στο ίδιο θέατρο, λίγο καιρό πριν και επανέρχεται με ένα ακόμα έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ. Έχει μάλιστα αναλάβει – εκτός της σκηνοθεσίας – και τη μετάφραση, μαζί με τον αρχιμάστορα του είδους, τον κύριο Αντώνη Γαλέο. Δύο βασικοί χαρακτήρες, δύο που συνεπικουρούν, μονόλογοι σε διαλογική ζεύξη και ένα κείμενο με αλληγορικές προεκτάσεις. Ο άνθρωπος πρόδωσε τον Θεό; Ο κατ’ εικόνα και ομοίωση είναι στην ουσία ένας αλαζόνας δαίμονας; Εφεύραμε τους θεούς, έναν για κάθε θρησκεία, γιατί έτσι βόλευε τη μπίζνα μας; «Τι θέλεις από μένα; Διαισθάνομαι τη μαεστρία σου. Υπάρχει κάτι που δεν θα βρεις ποτέ».

episkeptis2316

Ο κύριος Φώτης Θωμαΐδης υποδύεται τον Φρόιντ. Και είναι πραγματικά άψογος. Ξέρετε τι; Μας το έλεγε ο μέγας Γρηγόρης Βαλτινός σε μία πρόσφατη συνέντευξή του. Ο ηθοποιός θα πρέπει και ηλικιακά να είναι στο καλούπι του ρόλου. Αλλιώς είναι σχολική η παράσταση. Εδώ έχουμε έναν καλλιτέχνη που καλοκούμπωσε στον χαρακτήρα του, που περνάει χιούμορ και πίκρα με απλές, αλλά ποτέ απλοϊκές, ατάκες, που βιώνει παίζοντας. Στην άλλη πλευρά του φιλέ, βρίσκουμε τον επισκέπτη. Ο κύριος Μάνος Βακούσης είναι απλά απολαυστικός. Ο τρόπος άρθρωσης, οι γκριμάτσες, η συνεχής κίνηση, το όλο μοτίβο του… Πραγματικά μεγάλος ηθοποιός. Κινείται και απευθύνεται… σε εμάς; Η ψευδαίσθηση είναι τόσο πραγματική, που πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι κάπου παρακολουθούμε έργο μέσα στο έργο, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει φυσικά. Φυσικά;

Η κυρία Μαρία Παπαλάμπρου, στον ρόλο της κόρης του Φρόιντ, είναι πειστικότατη. Γλυκιά, με εσωτερική καλλιέργεια, με αληθινή αγάπη για τον μπαμπά της, με σπίθα και πυγμή. Γίνεται αγριόγατα όταν εισβάλλουν στο σπίτι τους οι ναζί, δεν διστάζει να επιτεθεί φραστικά, δεν μαζεύεται απέναντι στο ενδεχόμενο να μην την ξαναβρούν ζωντανή. Χαμογελά περιπαιχτικά και φτύνει με δύναμη στα μούτρα των κατακτητών. Δυνατή παρουσία, γεμάτη δροσιά και φλόγα. Στον ρόλο του «κακού» συναντάμε τον κύριο Δημήτρη Παπαδάτο, ο οποίος μας κάνει να τον αντιπαθήσουμε αμέσως και αυτό δείχνει πόσο καλός ήταν στην ερμηνεία του χαρακτήρα του. Βλοσυρός, σκοτεινός, αδιάφορος για τον συνάνθρωπό του.

episkeptis2314

Μία παράσταση για τον άνθρωπο, για τη ματαιοδοξία του, για το μέλλον που φαντάζει δυσοίωνο, για τη δυστοπία, που πάει να γίνει το soundtrack του άμεσου περιβάλλοντός μας. Μάλλον θα μας ξεφύγει, μάλλον δεν θα τον πετύχουμε. Μη ρωτήσετε ποιον. Απλά ελάτε να δείτε και μετά προβληματιστείτε παρέα μας.

Κώστας Κούλης

“Ο Επισκέπτης” του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ

Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα

Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου

Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

episkeptis2317

Παραγωγή: Robin 4 Arts

Στην παράσταση υπάρχουν ήχοι υψηλής έντασης καθώς και έντονη εναλλαγή φωτισμού.

Διάρκεια παράστασης 90?

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18.30

Πέμπτη στις 21.00

Παρασκευή στις 21.00

Σάββατο στις 18.30 και στις 21.00

Κυριακή στις 18.30

Εισιτήρια: 25€, 20€, 15€

https://www.ticketservices.gr/event/mcf-episkeptis/?lang=el

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *