6949256666 press@keysmash.gr

Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι @ Θέατρο Αθηνών

keysmash powered by dycode

Μια σύγχρονη εξιστόρηση του κλασικού έργου του Ντοστογιέφσκι “Το όνειρο ενός γελοίου”, μέσα από τα μάτια ενός αυτό-διαγνωσμένου “γελοίου”.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

filos2314

Μια μοιραία συνάντηση έμελλε να ταράξει ακόμα παραπάνω τα νερά στην ήδη υπό κατάρρευση “ιδανική” ζωή του ήρωά μας. Μια υψηλή θέση σε δουλειά, ένα ακριβό διαμέρισμα και η ησυχία από τις κακόφημες περιοχές με επικίνδυνους ανθρώπους, φάνταζαν ως η πηγή της καλής ζωής, χωρίς πραγματικά να έχει αναλογιστεί ποτέ εάν τίποτα από αυτά τον ευχαριστούν αληθινά. Όταν όμως τα χρέη αρχίσουν να στοιβάζονται και η ευδαιμονία των σχέσεων παραμένει μονάχα σαρκική, ο πρωταγωνιστής μας όχι μόνο θα χρειαστεί να αλλάξει τη ζωή του μετακομίζοντας στις περιοχές που τόσο φοβόταν, με γείτονες τους ανθρώπους που κατέκρινε, αλλά θα χρειαστεί να καταλάβει τι είναι πραγματικά σημαντικό για εκείνον.

Βρίσκοντας τυχαία το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι, αποκτά έναν φίλο για αυτό το κάπως δύσκολο και μίζερο ταξίδι. Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται πως είναι πράγματι “γελοίος” που στηρίζεται μόνο σε υλικά αγαθά και ρηχές απολαύσεις για να νιώσει ζωντανός και σημαντικός μέσα σε αυτή την κοινωνία. Ακολουθούμε και εμείς μαζί του σε ένα ταξίδι γεμάτο δεύτερες σκέψεις, σαρκασμό, καχυποψία και αυτογνωσία.

filos2315

Παρά τη δυσκολία των μονολόγων, ο πρωταγωνιστής μας τα έφερε εις πέρας εξαιρετικά χωρίς να κουράσει το κοινό ούτε μια φορά. Ήταν μία συγκλονιστική ερμηνεία γεμάτη με συναισθήματα, τα οποία μεταβιβάζονταν αβίαστα στους θεατές. Ο κύριος Λουτσίδης απέδειξε πόσο όμορφα μπορεί ένας ηθοποιός να γίνει ένα με το κοινό του, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια έπαιζε μαζί του, συμπαρασύροντας και βυθίζοντάς το μέσα στην ιστορία, σχεδόν σαν να βίωνε και εκείνο τα γεγονότα. Το στοιχείο της κωμωδίας ήταν αρκετά μετρημένο στις εκφράσεις και στα λόγια, ώστε να μην αποσπάει την προσοχή από τη σοβαρότητα του θέματος που πραγματευόταν, δημιουργώντας μια ευχάριστη ισορροπία. Μέσα από την καθηλωτική και συγχρόνως παιχνιδιάρικη ερμηνεία του κυρίου Λουτσίδη, οι γραμμές μεταξύ της πραγματικότητας και του κόσμου του βιβλίου φάνταζαν αχνές.

Κωνσταντίνα Δάντου

filos2316 1

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνικά – κοστούμια: Αλφιερη Εμμανουέλα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Κώστας Γάκης
Γραφιστικά: Αριστέα Γεωργιοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κρόμπας
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις:
Από Σάββατο 18 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Κάθε Σάββατο στις 18:30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο: 13€
Ατέλειες: 7€

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: ticketmaster.gr
https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006036

Θέατρο Αθηνών
Βουκουρεστίου 10, Αθήνα
Τηλ. 210 3312343

Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *