Δικαιοσύνη=Επανάσταση=Μίσος=Φόνος;

Λέξεις που τελικά συνδέονται ή λέξεις που καμία δεν δικαιολογεί την άλλη; Δύσκολα ζητήματα, που πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Βρισκόμαστε στη Ρωσία του 1905 και ο Μεγάλος Δούκας Σεργκέι είναι αυτός που εξουσιάζει τον λαό. Τον λαό που υποφέρει και βρίσκεται σε δεινή θέση. Τέσσερις επαναστάτες θα αποφασίσουν ότι αυτοί θα πρέπει να σώσουν τον λαό από τη δύσκολη κατάσταση. Θα αποφασίσουν να σκοτώσουν τον Μεγάλο Δούκα, όταν αυτός θα κατευθύνεται στο θέατρο. Ο Ιβάν, ο Μπόρις, η Ντόρα και ο Στεπάν έχουν σχεδιάσει τον τρόπο και είναι έτοιμοι να εκτελέσουν. Είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν για να μη σκοτωθεί κανείς ξανά. Ο λαός πληρώνει περισσότερα από ό,τι χρωστάει και αυτοί θα είναι οι σωτήρες του. Όταν φτάνει η στιγμή όμως, ο Ιβάν διστάζει να εκτελέσει το σχέδιο και δεν πυροδοτεί τη βόμβα. Γιατί; Γιατί μέσα στην άμαξα, μαζί με τον Μεγάλο Δούκα, βρίσκονταν και δύο παιδιά. Ξυπνάει το δίλημμα του αν πρέπει να σκοτώσει τον δεσποτισμό σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Θα γίνουν δολοφόνοι ενώ προσπαθούν να σταματήσουν τους δολοφόνους του λαού. Η ομάδα θα βρεθεί σε αντιπαράθεση για το αν πρέπει να εκτελέσει το σχέδιο ή όχι. Είναι άνθρωπος και ο Μεγάλος Δούκας.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

dikaioi2314

Είναι παιδιά που δεν πρέπει να πεθάνουν. Κάποιοι από την ομάδα διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αφού σκοτώσουν τον Μεγάλο Δούκα αξίζει να σκοτωθούν και οι ίδιοι, γιατί το να πεθαίνεις ο ίδιος για την ιδέα είναι ο μόνος τρόπος να βρεθείς στο ύψος της ιδέας. Τελικά ο Ιβάν θα τον σκοτώσει. Στη φυλακή θα ανακαλύψει ότι ένα μέλος της ομάδας ήταν μυστικός αστυνομικός. Θα τον πιέσει να «δώσει» και τους υπόλοιπους για να σωθεί. Αλλά δεν θα το κάνει. Πρέπει να πεθάνει για να στηρίξει την ιδέα τους. Θα τον τιμωρήσουν… Τελικά η ιδέα σκότωσε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος τον άνθρωπο;

Στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στη Σκηνή Ωμέγα, η σκηνοθέτις Κατερίνα Γιαννοπούλου, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική μοντέρνα παράσταση. Οι σκηνές, στημένες αριστοτεχνικά, δίνουν ό,τι πρέπει να δεις και συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Κάμερες στα χέρια των ηθοποιών δημιουργούν επιπλέον εικόνα στην εικόνα της σκηνής. Όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και όμως μοιάζει σαν να παρακολουθείς τρεις διαφορετικές σκηνές ταυτόχρονα.

Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί και αποδίδουν το έργο απόλυτα. Πολύ όμορφες ερμηνείες, με ουσία. Δίνουν την ένταση και τη σημασία που πρέπει στους χαρακτήρες. Λιτά και απλά, χωρίς περιττές εντάσεις. Μια υπέροχη ομάδα, που σε παρασύρει να προσέξεις και να καταλάβεις, ώστε στο τέλος να σε κάνει να σκεφτείς, να αναρωτηθείς και να αναλογιστείς τι συνέβαινε και τι συμβαίνει ακόμα και σήμερα.

Σύγχρονη παράσταση για ένα κλασικό έργο, με πολλά επίπεδα και νοήματα, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ή τις μεγάλες ιδέες; Ή τη δικαιοσύνη;

Καλή θέαση!
Πάρης Μακρίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Δραματουργία & Βίντεο: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Μετάφραση: Μιχάλης Πητίδης
Σκηνικά & Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Διάρκεια παράστασης 90’

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΚΗΝΗ ΩΜΕΓΑ
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 18/01/2 έως 19/02/23

Τετάρτη: 20.00
Πέμπτη: 20.30
Παρασκευή: 20.30
Σάββατο: 20.00
Κυριακή: 20.00

Σημείωση: η είσοδος στην αίθουσα μετά την έναρξη της παράστασης δεν είναι δυνατή

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
90 ‘

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 15€
Μειωμένο: 10€ (*)

(*) για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65 και ΑΜΕΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

▶ TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: www.ticketservices.gr

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%

▶ ΤΑΜΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
τηλ. 2104143310

Ώρες ταμείου:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00- 21.00
Σάββατο 16.00-21.00
Κυριακή 18.00-21.00
Τρίτη κλειστό

E-TICKET
Μετά την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας, τα κατεβάζετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να τα έχετε αποθηκευμένα σε κινητή συσκευή για να τα επιδείξετε στην οθόνη κατά την είσοδό σας στον χώρο.