6949256666 press@keysmash.gr

Οιδίπους Τύραννος @ Από Μηχανής Θέατρο

keysmash powered by dycode

Αν θέλετε να δείτε μια κλασσική αρχαία τραγωδία, τα βήματα θα σας οδηγήσουν στο Από Μηχανής Θέατρο. Εκεί η μοίρα έχει μπλέξει τα πλοκάμια της γύρω από τον Οιδίποδα.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

oidipous2314

Ο Οιδίποδας αφήνεται ν α πιστεύει ότι είναι γιος του βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβου και της Μερόπης. Φεύγει όμως από την Κόρινθο εξαιτίας ενός χρησμού που λέει ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί την μητέρα του. Πηγαίνοντας για τη Θήβα σκοτώνει τον βασιλιά Λάιο χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά του. Φτάνοντας στη Θήβα λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας και ο λαός με ευγνωμοσύνη τον στέφει βασιλιά. Ένας φονικός λοιμός πέφτει στη πόλη της Θήβας και ο Οιδίποδας στέλνει τον Κρέοντα στο μαντείο να μάθει πώς μπορούν να νικήσουν το κακό που τους βρήκε. Ο μάντης Τειρεσίας λέει στο Κρέοντα ότι ο θεός ζητά την τιμωρία του φονιά του Λάιου. Ο Οιδίποδας καλεί τον μάντη στη Θήβα και απαιτεί να μάθει ποιος είναι ο ένοχος. Οι υπεκφυγές του μάντη θεριεύουν τον θυμό του βασιλιά και η απάντηση που τελικά παίρνει από τον Τειρεσία δεν είναι αυτή που φαντάζεται.

Μια από τις πιο δυνατές τραγωδίες του Σοφοκλή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το σκηνοθετικό πρίσμα του Θανάση Σαράντου, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση. Μέσα από ένα κλειστοφοβικά σκοτεινό σκηνικό, η ιστορία διαδραματίζεται με λυρισμό και αρκετά επικά στοιχεία. Μια καρέκλα, ρούχα φθαρμένα σε κύκλο και άλλα μικροαντικείμενα που είχαν τη δική τους καθοριστική σημασία.

oidipous2315

Τα κοστούμια φέρουν τον αέρα μιας άλλης εποχής, αλλά όχι τόσο μακρινής. Δένονται στο σήμερα και στο χθες σαν αλυσίδες και τραβούν τους ρόλους με δεσμά και καπνό σε αυτά που πρόκειται να αποκαλυφθούν.

Ο χορός περιστρέφεται γύρω από τον Οιδίποδα, άλλοτε με τη φωνή του πονεμένου του λαού και άλλοτε στροβιλίζει σαν το υποσυνείδητό του. Κάθε κίνηση, κάθε λέξη, προσδίδει δραματουργικά ένταση και κατευθύνει τον ψυχισμό του ήρωα. Στα μάτια και την όψη του Χριστόδουλου Στυλιανού βρίσκουμε τον Κρεόντα. Τον πιστό φίλο του Οιδίποδα (Θανάσης Σαράντος). Μαγεμένοι παρακολουθούμε τη σκηνή και τον τρόπο που οδηγεί τον ρόλο που υποδύεται. Είναι από τους ηθοποιούς που εκτιμώ ιδιαίτερα, καθώς γίνεται ένα με τον ρόλο γήινα, χωρίς πομπώδεις εντάσεις. Φτάνει στις ρίζες του ψυχισμού και περνάει με μεγάλη ευκολία στους θεατές στοχευμένα όλα τα μηνύματα.

oidipous2316

Μου άρεσε πολύ η δυναμική του χορού και ιδιαίτερα ο τρόπος που ενδυναμωνόταν μέσα από τις απίστευτες ερμηνείες των Πάρη Σκαρτσολιά και Βαγγέλη Ψωμά. Το ζούσαν με πάθος και μας έκαναν αρκετές φορές να ανατριχιάσουμε. Υπέροχη η Μάνια Παπαδημητρίου σαν μάντης Τειρεσίας, προσέδωσε μια άλλη διάσταση πιο γοτθική, πιο επική ίσως στον ρόλο, ενώ σαν Ιοκάστη ακροβατούσε πάνω στην ηρωίδα. Θαμπωθήκαμε από την ερμηνεία της και στους δύο ρόλους.

Ο Θανάσης Σαράντος πέρασε επιβλητικά στον ρόλο του Οιδίποδα με μεγάλο λυρισμό, σεβόμενος το κείμενο αλλά και τα πολλαπλά του νοήματα. Ήταν άρτια συνδεδεμένος με τη ψυχοσύνθεση του ήρωα που υποδυόταν.

oidipous2317

Ένα πραγματικό διαμάντι πολλών καρατίων η παράσταση που παρακολουθήσαμε. Θα άξιζε να παιχθεί και στην Επίδαυρο, καθώς ποιεί ήθος και πολιτισμό. Δεν κατακερματίζει το αρχαίο κείμενο. Σέβεται τον Σοφοκλή και δεν πειραματίζεται άσκοπα στο όνομα της τέχνης. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την παράσταση κόσμημα!

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Οιδίπους Τύραννος
του Σοφοκλή

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Mάκης Νάνος
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ερμηνεύουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Νίκος Πολοζιάνης (Ιερέας-Χορός).

oidipous2318

Πού: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Αθήνα, Τ.Κ: 104 36, τηλ.: 210 5232097
Πότε: Από 21 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 έως και τις 25 Απριλίου (δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις 10, 11, 17 και 18 Απριλίου λόγω Πάσχα)
Εισιτήρια: 18 € κανονικό, 14 € μειωμένο (φοιτητές, άνω των 65 ετών), 12 € (ανέργων, ομαδικό) και 10 € (ατέλειες)
Προπώληση: VIVA.GR
Διάρκεια: 100’

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *