6949256666 press@keysmash.gr

Σε αναζήτηση ταυτότητας

keysmash powered by dycode

Σταύρος Αργυριάδης

Σε αναζήτηση ταυτότητας

– Επιλογή ή Ιστορική Κληρονομιά;

akakia

Ο Χριστόφορος πορεύεται προς το φως, σιγά-σιγά. Υπήρξε πρότυπο για πολύ κόσμο, χρημάτισε πρωθυπουργός της Ελλάδας, έκανε καλό στους συμπολίτες του – σε αντίθεση με ΟΛΟΥΣ τους άλλους – και δεν σταμάτησε να μαθαίνει. Και όταν το φως χτύπησε την πόρτα… Και τότε με τους άλλους ήρωες μαζί θα βασιλεύει… Η ταυτότητα που αναζητούσε για χρόνια, μόλις του αποκαλύφθηκε…

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο κύριος Αργυριάδης, είναι χημικός μηχανικός. Έχει εργαστεί σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, στον τομέα του, στο φιλντ οβ έξπερτιζ, όπως λένε και οι ξένοι. Γύρισε τον πλανήτη και τον ξαναγύρισε και μεταφέρει πολλές μνήμες, θύμισες, εμπειρίες και βιωματικές εικόνες σε αυτό εδώ το ανάγνωσμα. Πώς είναι η ζωή μία ήπειρο μακριά; Πώς είναι οι άνθρωποι στο άλλο ημισφαίριο; Γιατί τα βιβλία λένε πράγματα που οι ίδιοι οι άνθρωποι αμφισβητούν, επειδή – απλά – δεν τους βολεύει;

Ώστε λοιπόν έχουν γραφεί τέρατα για τους ανθρώπους… Για παράδειγμα, τι είναι αυτά που έχω διαβάσει στο παρελθόν, που αναφέρουν για τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και τις δολοφονίες που διέταξε για να προφυλάξει τον θρόνο του; Ισαπόστολος αυτός που σκότωσε την οικογένειά του; Ναι… Θέλει περαιτέρω ανάλυση ή μου φαίνεται; Ο κύριος Αργυριάδης λοιπόν, αφηγούμενος τα έργα και τις ημέρες του Χριστόφορου σε μία εποχή πέρα και μπροστά από τη δική μας, με drone ταξί και ολογραμματικούς βοηθούς, περνά μία σειρά από ερωτήματα για τον κόσμο. Για τους ηγέτες του, για τους αποφασιστές, για τους δημιουργούς όλων των καλών και των κακών.

Η ιστορία εξελίσσεται σε διάφορες χώρες. Σε διάφορους κόσμους. Πρωταγωνιστούν διάφοροι χαρακτήρες. Καλοί και κακοί. Όπως είμαστε όλοι μας. Αυτό ίσως να είναι και το κλειδί της αφήγησης. Ο άνθρωπος παρουσιάζεται κατ’ εικόνα και ομοίωση των θεών που ο ίδιος έφτιαξε και μαρκετάρισε. Καλός, κακός, μικρόψυχος, φθονερός, μεγαλόστομος και αψύς. Ο συγγραφέας πατά στην ανθρώπινη φύση και δημιουργεί μία ιστορία ενδιαφέρουσα, γεμάτη εντάσεις και ηρεμίες, ένα υψηλής ποιότητας και πιστότητας καρδιογράφημα, το οποίο στην ουσία είναι ένα ψυχογράφημα του μέλλοντος.

Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστεί από τις αλήθειες που αναδύονται. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου δεν μιλούσαν για «θεϊκή καταγωγή», συμπεριφέρονταν όμως με την ίδια έπαρση. Δεν έθαβαν τους δούλους τους μαζί τους, θα το ήθελαν πολύ μάλλον, αλλά το δόγμα υπαγόρευε άλλα. Το οποίο δόγμα θα ήθελε με κάθε τρόπο να έχει και εκείνο την αυτή καταγωγή, αλλά ικανοποιούταν με τη μονομερή διακήρυξη ότι αποτελεί τον «αντιπρόσωπο» του Θεού επί γης, λες και ο Θεός είναι η General Motors. Είναι ένα διήγημα το οποίο σε ωθεί να σκεφτείς, πάνω απ’ όλα. Και η σκέψη προκαλεί αμφιβολίες. Και μην γελιέστε. Πολλά επιτεύγματα ανά τους αιώνες ξεκίνησαν από γνήσιες ανθρώπινες αμφιβολίες.

Και επειδή ένα τέτοιο δημιούργημα χωρίς ρομάντζο, σίγουρα θα γκρίνιαζε στον εαυτό του και τον δημιουργό του, η Αριάδνη είναι για τον Χριστόφορο ό,τι η Πηνελόπη για έναν τίμιο Οδυσσέα και όχι για εκείνο τον «πολυμήχανο», που έμεινε επτά χρόνια με την Καλυψώ και κατά τα άλλα του έλειπε ο τόπος του… Κυριαρχεί η τιμιότητα σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Φανταστείτε μόνο αυτό. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Χριστόφορος, τα σχολεία όντως παρήγαγαν λειτουργικούς ανθρώπους και όχι πιστοποιημένους παπαγάλους.

Το διασκέδασα πολύ, έμαθα πολλά, ξεστραβώθηκα σε μεγάλο βαθμό, σκέφτηκα και αμφέβαλλα και αγάπησα τον τρόπο περιγραφής και αφήγησης. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και με το καλό να έλθει το επόμενο. Πώς είπατε; Συνέντευξη; Ναι, δεν μας γλυτώνει…

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

Ο Σταύρος Αργυριάδης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1961 στην Αθήνα και ζει στην Χαϊδελβέργη Γερμανίας. Eίναι μέλος της Εταιρείας των Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Εργάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments