6949256666 press@keysmash.gr

Stand United by Firewind

keysmash powered by dycode

Firewind

Stand United

2024 – AFM Records

Οι Firewind, το ελληνικό power metal συγκρότημα του μαέστρου της κιθάρας Gus G., επιστρέψαν φέτος με νέο δίσκο, μετά από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία τους δουλειά με τίτλο Stand United, σηματοδοτεί το ένατο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και συνεχίζει τη δυναμική που δημιουργήθηκε με τον τραγουδιστή Herbie Langhans, στο ομώνυμο Firewind του 2020.

Από το εναρκτήριο riff του “Salvation Day”, είναι ξεκάθαρο ότι οι Firewind δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εκ νέου τον τροχό. Το τραγούδι εκρήγνυται με τον χαρακτηριστικό ήχο της μπάντας. Στα ύψη τα φωνητικά, τα ντραμς καλπάζουν και τις καυστικές, μελωδικές γραμμές κιθάρας του Gus G. Να δίνουν τον τόνο. Ο Langhans έχει εξαιρετική απόδοση, ακολουθώντας χωρίς πρόβλημα τις περίπλοκες μελωδίες και τα δυνατά hooks. Η ενέργεια είναι υψηλή και αποτελεί μια απόδειξη της ικανότητας του Firewind να παραδίδουν με συνέπεια power metal κομμάτια από το πάνω ράφι. Το ομότιτλο κομμάτι, “Stand United”, καθώς και το “Destiny Is Calling”, αναδεικνύουν την κλίση του συγκροτήματος στη δυναμική και πιασάρικη σύνθεση τραγουδιών. Τα σόλο κιθάρας του Gus G., αποτελούν ένα masterclass στη μελωδία και την τεχνική επάρκεια και θα κάνουν σίγουρα πολύ κόσμο να πατήσει το repeat, ώστε να μπορέσει να ξανά-απολαύσει το παίξιμο αυτού του ανθρώπου.

Ενώ το Stand United αγκαλιάζει αναμφισβήτητα τον ήχο σήμα κατατεθέν των Firewind, στον δίσκο φαίνεται και μία λεπτή εξέλιξη. Κομμάτια όπως το The Power Lies Within και το Come Undone παρουσιάζουν μια πιο βαριά προσέγγιση (ειδικά το τελευταίο είναι από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γράψει στην καριέρα τους οιFirewind), με κουρδισμένες κιθάρες λίγο πιο χαμηλά και πιο επιθετική φωνητική απόδοση. Αυτή η νέα βαρύτητα προσθέτει μια αναζωογονητική διάσταση στο άλμπουμ, καταδεικνύοντας την απροθυμία της μπάντας να μείνει στάσιμη. Το μέσο του δίσκου περιλαμβάνει το Fallen Angel, ένα κομμάτι που επιτρέπει στον Langhans να επιδείξει το φωνητικό του φάσμα, προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία, ενώ, όπως πάντα, η κιθαριστική δουλειά του Gus G. είναι ένα σημαντικό σημείο εστίασης του άλμπουμ. Γενικώς στον δίσκο, τα σόλο του είναι ένα σεμινάριο στη μελωδική φρασεολογία και την τεχνική επιδεξιότητα. Μετατοπίζεται αβίαστα μεταξύ της απίστευτης ταχύτητας και της ψυχής συγκίνησης, υφαίνοντας περίπλοκες παλέτες ήχου σε όλη την διάρκεια του δίσκου.

Το “Stand United” δεν είναι απλώς μια συλλογή από δυνατά τραγούδια. Είναι ένα θεματικά συνεκτικό άλμπουμ. Είναι μια θριαμβευτική επιστροφή για τους Firewind. Προσφέρει ό,τι περίμεναν οι θαυμαστές από το συγκρότημα. Δυνατά φωνητικά, ανεβασμένη δουλειά στην κιθάρα και συναρπαστικά τραγούδια γεμάτα ενέργεια. Ενώ παραμένει πιστό στον χαρακτηριστικό ήχο τους, χωρίς όμως να μένει στάσιμο, δείχνοντας την άρνηση του συγκροτήματος να επαναπαυθεί στις δάφνες του και να συνεχίσει να εξερευνά νέους ορίζοντες και όχι μόνο. Με τη θεματική του συνοχή, τις δυνατές ερμηνείες και την αριστοτεχνική κιθαριστική δουλειά του Gus G., το “Stand United” στέκεται άξιος συνεχιστής στην εντυπωσιακή δισκογραφία των Firewind. Είναι ένα άλμπουμ που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους μακροχρόνιους θαυμαστές και θα φέρει και νέο αίμα στον κόσμο του μελωδικού power metal.

Είναι ένα συναρπαστικό άλμπουμ, που επιβεβαιώνει τη θέση του συγκροτήματος ως ηγετική δύναμη στο power metal. Με την ενέργεια, τη θεματική του απήχηση και την μουσικότητά του, είναι ο δίσκος που πρέπει να το ακούσουν όλοι, αλλά και μια απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς των Firewind.

Βαγγέλης Φαρρής

Salvation Day

Stand United

Destiny Is Calling

The Power Lies Within

Come Undone

Fallen Angel

Chains

Land Of Chaos

Talking In Your Sleep (The Romantics)

Days Of Grace

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments