6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Τα Ραδίκια Ανάποδα@ θέατρο Αργώ

keysmash powered by dycode

Δέκατη χρονιά για τη θρυλική παράσταση του Γιώργου Γαλίτη «Τα Ραδίκια Ανάποδα», που παρουσιάζεται στο θέατρο Αργώ.

Μην με δώσετε, αλλά τη βλέπω κάθε χρονιά. Είναι από τις παραστάσεις που λατρεύω, που έχουν κάτι νέο να σου δώσουν κάθε φορά που τις βλέπεις.

Τα κουδούνια χτυπούν πένθιμα, σε βάζουν στο κλίμα της παράστασης. Στο τρίτο και τελικό κουδούνι, έχει φτάσει… η ώρα μας…

Ο Χάρος βρίσκεται μπροστά μας, πάρτε ανάσα και συνεχίζουμε. Είναι ντυμένος στα μαύρα φυσικά και μας καλωσορίζει. Είμαστε οι τυχεροί ή άτυχοι που τον βλέπουμε μπροστά μας, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Μας μιλά για τους επικήδειους που κάνουν οι ζωντανοί για τους νεκρούς και ζηλεύει ενδόμυχα, καθώς εκείνος δεν πρόκειται να ζήσει, λέμε τώρα, ένα τέτοιο γεγονός.  Είναι γλυκύτατος και κυνικός ταυτόχρονα, παίζει με το κοινό και φτάνει να πάρει μέτρα από έναν θεατή. Η δουλειά, βλέπετε, πάνω από όλα!

Δεκατρείς επικήδειοι μας περιμένουν στο δίωρο της παράστασης που περνάει αβίαστα. Ο μοναδικός Γιώργος Γαλίτης, με το αστείρευτο χιούμορ, το πληθωρικό ταπεραμέντο και την τεράστια κωμική δύναμη που διαθέτει, μας γονάτισε. Κάθε επικήδειος ήταν και ένας χείμαρρος γέλιου. Πιστεύω πως σε κάθε παράσταση βάζει στοίχημα πόσο θα τεντώσει τους θεατές, πόσο θα καταφέρει να τους κάνει να ξεφύγουν. Το κερδίζει πάντα, έχω να σας πω.

Ο τρόπος που μιλά, που κινείται, οι αλλαγές των φωνών ανάλογα με τον ρόλο, οι μορφασμοί αλλά και οι ατάκες, συντελούν στη μοναδικότητα αυτού που παρακολουθείς, αλλά και στην ίδια του την υπόσταση.

Λάτρεψα για άλλη μια φορά τον Κρητικό, τον σεφ, τη διεθνούς φήμης μοιρολογίστρα, τον στρατιωτικό, τον αγρότη, τον παππά, τον πολιτικό, τον ράπερ. Ο κάθε μονόλογος είχε τις δικές του ιδιαίτερες και ιδιάζουσες στιγμές. Δεν θέλω να σας αποκαλύψω τίποτα περισσότερο, γιατί η έκπληξη και το πηγαίο γέλιο που σας περιμένει είναι μοναδικό. Μάλλον… θα σας αποκαλύψω… Μπα, όχι, το μετάνιωσα.

Στο τέλος της παράστασης μας περίμενε δίπλα στην πόρτα, χαμογελαστός αλλά και συντονισμένος σε όλο το concept που πριν λίγο παρακολουθήσαμε. Μιλά με το κοινό, χαμογελάει, έχει την ατάκα έτοιμη σε χρόνο dt. «Να μοιραστώ μία φωτογραφία μαζί σας»; «Βεβαίως! Θα την κόψουμε εδώ»; Και λίγα σας λέω και τίποτα δεν μένει όρθιο στο πέρασμά του.

Ο Γιώργος Γαλίτης είναι force of nature, δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμα του. Το γράφω δύο φορές, να το εμπεδώσουμε, αν και μου φωνάζουν από το κοντρόλ ότι θα χρειαστεί και (δέκατη) τρίτη. Οι δεκατρείς αυτοί μονόλογοι, εδώ και δέκα χρόνια, συμπαρασύρουν μοναδικά το κοινό σε γέλιο αλλά και προβληματισμό. Άλλωστε, τι είναι η ζωή, τι είναι ο θάνατος; Υγεία να υπάρχει…

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει πείσμα και αγάπη για αυτό που κάνει. Σε όποια παράσταση τον έχω δει, πραγματικά δεσπόζει, έχει ένα ηλεκτρικό ταπεραμέντο, έχει ένα μοναδικό τρόπο να χειρίζεται και την κωμωδία και το δράμα. Είναι ανήσυχο πνεύμα και δημιουργικό και αυτό φαίνεται και από το έργο που έχει γράψει ο ίδιος, τα βιβλία που έχει εκδώσει αλλά και τις  γελοιογραφίες του.

Αφού όλοι κάποια στιγμή θα δούμε τα… ραδίκια ανάποδα, ας κάνουμε μια… προπόνηση.

Ελπίζω ο Χάρος να σχημάτισε καλή γνώμη για μένα και να έχω μέσον στον άλλο κόσμο.

Καλή σας θέαση,

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Ερμηνεία: Γιώργος Γαλίτης

Κείμενο: Γιώργος Γαλίτης

Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης

Μουσική: Τόλης Κετσελίδης

Γραφιστική Επιμέλεια: Playwalk

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός  

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

Εταιρεία Παραγωγής: Non Grata Productions 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

(από Σάββατο 11 Μαΐου μέχρι Κυριακή 26 Μαΐου)

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 21:15

και Κυριακή 20:15

Προπώληση VIVA/MORE:

https://www.more.com/theater/ta-radikia-anapoda-tou-giorgou-galiti

Διάρκεια: 60 λεπτά

Θέατρο Αργώ  – Κεντρική Σκηνή

Ελευσίνιων 13-15, Αθήνα (Στάση metro Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο: 210 52 01 684

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments