6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Marika’s dream @ Θέατρο Μικρό Γκλόρια

keysmash powered by dycode

Σε καινούργια βάρκα μπήκα… Στο μεγάλο μήλο βγήκα…

Κάποια μέρα του 1915 ένα καράβι πιάνει Νέα Υόρκη. Υπερωκεάνιο, κήτος πραγματικό. Από μέσα θα βγουν χιλιάδες Έλληνες, που θέλουν να πιάσουν την καλή στην ξένη γη. Έντιμοι άνθρωποι, δουλευταράδες, τίμιοι βιοπαλαιστές, ρημαγμένοι κακομοίρηδες, άτιμοι μαχαιροβγάλτες και αγαπητικοί. Δεν βρίσκεις δυο ίδια λουλούδια στο μεϊντάνι, υπάρχουν όμως μεϊντάνηδες, αδίστακτοι και σκότεινοι. Ανάμεσα στο τσούρμο ένα ζευγάρι. Η Μαρίκα Παπαγκίκα και ο Κώστας, ο σύζυγός της, ο οποίος από τούδε και στο εξής θα λέγεται Gus. Η Μαρίκα έχει φωνητικές χορδές από μάλαμα. Και ο Κώστας θα φροντίσει να βρεθούν σε κάθε διαθέσιμη βιτρίνα. Το “Marika’s” θα αναδυθεί, από τη σκέψη, για να πιάσει το λιμάνι της πραγματικότητας.

marikas2315

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία ενός στεκιού και ενός ονείρου. Η Μαρίκα θα κάνει μεγάλη ζημιά στην καψούρα της ομογένειας, θα τραγουδήσει μεγάλες επιτυχίες, θα γίνει καταφύγιο και ξεχαστήρι για πολλούς συμπατριώτες μας, εκεί στα χώματα των ανιστόρητων. Μέχρι και συμβόλαιο με την Columbia θα υπογράψει. Βρισκόμαστε στα χρόνια που οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χτίζονται από το μηδέν. Χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια. Οι συνθήκες εργασίας όμως είναι απάνθρωπες και η αμοιβή τιποτένια. Και αυτοί οι άνθρωποι, οι πολίτες τρίτης κατηγορίας, χρειάζονται κάτι να τους αγκαλιάσει το μυαλό και την ψυχή. Κάτι να τους παρηγορήσει, μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά την επόμενη εργάσιμη. Και τα τραγούδια της Μαρίκας είναι ό,τι πρέπει.

Λίγα μέτρα μακριά από τα διθυραμβικά ελληνικά βήματα στο πάλκο, ένα κορίτσι περνάει από οντισιόν. Θα το πετάξουν, εκείνο και την άρρωστη μητέρα του, την επόμενη μέρα το πρωί από το σπίτι, αν δεν πληρωθεί το νοίκι. «Κάνα τραγουδάκι ξέρεις»; Η Eleanora Fagain οπλίζει και καταβροχθίζει το μικρόφωνο. Θα γίνει τόσο μεγάλη σταρ, που θα τη μνημονεύουν στους αιώνες των αιώνων. Και το όνομα αυτής… Billie Holiday! Απόψε, στο Μικρό Γκλόρια, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ονειρικής ιστορίας…

marikas2314

Η κυρία Φένια Παπαδόδημα μπαίνει στη σκηνή, μαζί με τους μουσικούς της. Κόκκινο ταγέρ και μαύρη φούστα, άνετο ύφος και ζεστή προσέγγιση. Γίναμε παρέα σχεδόν αμέσως. Και όταν άρχισε να τραγουδάει… Γάργαρο βιμπράτο, φωνή που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις. Θέλουμε να θαυμάσουμε το βιμπράτο της, τα χρώματα της φωνής της, τον τρόπο που αποδίδει με τόσο όμορφο τρόπο τα δικά μας τραγούδια και τα blues. Είναι σαγηνευτική η αφήγησή της (σε δικό της κείμενο, βασισμένο σε αφηγήσεις του Γιώργου Κατσαρού), είναι ερωτεύσιμο το τραγούδι της. Το κοινό ξεσπά και χειροκροτεί μετά το τέλος ενός από τα πρώτα τραγούδια. Γίνεται χαμός! Ο κόσμος πλέον μπιζάρει μετά από κάθε τραγούδι. Και η μπάντα παίζει. Ο κύριος Γιώργος Παλαμιώτης στην κιθάρα και το μπάσο, ένα μπάσο το οποίο μυρίζει Jaco Pastorius από δω μέχρι τα δρομάκια της Πενσυλβανίας, ο κύριος Γιώργος Μικρός στα πλήκτρα και ο κύριος Παναγιώτης Βέργος στο σαντούρι. Θαυμάσιοι μουσικοί, βιρτουόζοι, με διαλεχτή αποτύπωση μελωδιών και συναισθημάτων.

Η Φένια και οι μουσικοί υποκλίνονται σε ένα γεμάτο θέατρο. Μιλάμε για μία μουσική αφήγηση, η οποία είναι γεννημένη για να συγκινεί, για να προσφέρει τροφή για σκέψη. Για να παραφράσω με νόημα… I have a dream, Marika’s dream… Πλησιάστε άφοβα!

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Μουσικοί:

Παναγιώτης Βέργος, σαντούρι

Γιώργος Μικρός, πιάνο

Γιώργος Παλαμιώτης, ηλεκτρικό μπάσο

Φένια Παπαδόδημα, κείμενο, ερμηνεία, τραγούδι

Πληροφορίες

Θέατρο Μικρό Γκλόρια: Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ. 2103642334

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

3, 4, 10, 11 Νοεμβρίου στις 21:00, 18 Νοεμβρίου (διπλή) στις 20:30 και στις 22:00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/marikas-dream

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *