6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Μέδουσα @ Θέατρο Αλκμήνη

keysmash powered by dycode

Ένα κορίτσι σε μια κούνια. Μαύρα δερμάτινα ρούχα και μια κούκλα στα χέρια της. Σπούδασε, αποφοίτησε, δουλεύει και απολαμβάνει της προσοχής μεγαλύτερων σε ηλικία σερνικών, που θα μπορούσαν να είναι και γονιοί της. Απαντά και στο ψευδώνυμο Μέδουσα και… Και κάποια στιγμή, όταν ήταν μαθήτρια στο σχολείο, η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε. Τρεις κόρες και μόνη της εκείνη, χωρίς τον άνθρωπό της, χωρίς περίσσευμα από ανάσες. Ήθελε στήριξη ορατών τε πάντων και αοράτων. Γιατρός ο καινούργιος σύζυγος, φιλικός με τα παιδιά της, κουβαλητής και με «ανοιχτό μυαλό». Η νέα οικογένεια φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει. Μέχρι που η συγκεκριμένη κόρη ανακαλύπτει ότι ο πατριός της είναι, παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει, φιλικός μαζί της.

medousa2314

Ένα κείμενο που προκαλεί κλειστοφοβία και σχετική δυσκολία στην αναπνοή. Οι γυναίκες υποφέρουν στα χέρια μας γιατί θεωρούμε ότι η αγάπη είναι σεξ και ότι το σεξ είναι αγάπη. Η νεαρή γυναίκα κρεμά την πράσινη περούκα της στον τοίχο, να ξεκουραστούν και λίγο τα φίδια που ζουν ανάμεσα στις τρίχες. Πετρώνουν τον απέναντι, μόνο και μόνο για να ησυχάσουν. Μόνο και μόνο για να μην κινδυνεύει από την εμμονή ενός τέρατος, που στο τέλος θέλει να τη μεταμορφώσει και εκείνη σε τέρας…

Η κυρία Μαρία Σ. Αποστολάτου ερμηνεύει την ηρωίδα μας. Στέκεται απέναντί μας, με έναν μονόλογο και διάφορα «εφέ» κατά τη διάρκειά του. Προ-ηχογραφημένες φωνές, φώτα, αλλαγές κοστουμιών. Το πρόσωπό της είναι γλυκό, το βλέμμα της καθαρό, κρυστάλλινο. Υποδύεται με τέτοιο τρόπο, που νομίζεις πως ό,τι αφηγείται το έχει ζήσει. Κινείται κατά μήκος και πλάτος της σκηνής. Καταλαμβάνεται από ένα τσούρμο συναισθημάτων, εξωτερικεύει συνεχώς, γονατίζει από το βάρος των καταστάσεων, αλλά δεν καταθέτει τα όπλα. Είναι γεμάτη θάρρος και ειλικρίνεια η ερμηνεία της. Είναι ένα όμορφο κλείδωμα σε ρόλο που έχει πολλές δυσκολίες, γιατί στην ουσία είναι «διάδρομος» όλων των άλλων ρόλων, στους οποίους αναφέρεται.

medousa2315

“We are evil, can’t you see?”… Το κακό έχει ένα σωρό καλούς τρόπους και ο δρόμος για την κόλαση είναι γεμάτος καλές προθέσεις. Μπουχτίσαμε από τέτοιες καλοσύνες και η πρωταγωνίστρια μας το θυμίζει αυτό κάθε στιγμή. Το γεγονός ότι καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της, έχει να κάνει με το ότι – τελικά – θα βρει στήριξη.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον κύριο Κωνσταντίνο Παλίλη και είναι σχεδόν λυρική, με κάποια στοιχεία που θα μπορούσες να πεις ότι είναι κινηματογραφικά. Σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια συνυπογράφουν το κείμενο και θα πρέπει να πούμε εδώ ότι αυτό το συγκεκριμένο κείμενο, δυστυχώς, θα παραμείνει για πάντα επίκαιρο. Monsters are men και είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος μάλλον θα μνημονεύεται από το επόμενο ον που θα κατοικήσει κυρίαρχα στον πλανήτη, σαν πλάσμα που ενδιαφερόταν μόνο για δύναμη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η κοπέλα της ιστορίας μας ήθελε μόνο να αγαπήσει, να αγαπηθεί, να έχει μία «νορμάλ» ζωή, να μορφωθεί και να γνωρίσει το άγνωστο. Και κάποιος της το έκανε όλο αυτό κομμάτια. Και το γιατί ακόμα το ψάχνουμε…

medousa2316

Παράσταση που θα πρέπει να παρακολουθήσετε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Κάθε λέξη υπάρχει για κάποιο λόγο. Και κάθε λόγος είναι μάλλον παράλογος. Από τις πολύ όμορφες στιγμές του θεάτρου, από τις στιγμές που θέλουμε να κρατάμε.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

medousa2317

Κείμενο: Κωνσταντίνος Παλίλης – Μαρία Σ. Αποστολάτου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παλίλης

Ερμηνεία: Μαρία Σ. Αποστολάτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίλια Μητρούση

Σκηνογραφία: JACOandthemagicbeans

Μουσική Επιμέλεια: Μαρίλια Μητρούση

Έκθεση Φωτογραφίας: Αννίτα Σπιθάκη

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παραγωγή: Anelixis Productions

Οργάνωση παραγωγής: Τζένη Χρυσίδη

Στο φουαγιέ του θεάτρου φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας της Αννίτας Σπιθάκη με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση- Μέδουσα»

Κάθε Κυριακή στις 18:30 (από 12/11/2023- 14/1/2024 )

Τιμές εισιτηρίων:

  • Γενική είσοδος: 12 ευρώ
  • Φοιτητικό: 9 ευρώ
  • ΑΜΕΑ, σπουδαστές και απόφοιτοι δραματικών σχολών, άνω των 65: 8 ευρώ Μόνο στο ταμείο με την επίδειξη του ανάλογου δικαιολογητικού

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/offer/medousa99/

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 18:30

Κάθε Κυριακή στις 18:30

Για 8 μόνο παραστάσεις μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2024

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 12, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103428650

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *