6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Οι Απόγονοι @ ΠΛΥΦΑ

keysmash powered by dycode

Ο οίκος των Ατρειδών… Τα δύο αδέλφια που εξορίστηκαν από τον αδελφό/θείο τους. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι καταπληκτικό που η ελληνική μυθολογία είναι τίγκα στην αιμομιξία, την απιστία, την κτηνοβασία, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, ακόμα και τον κανιβαλισμό και κανείς δεν ενοχλούταν όταν τη μαθαίναμε στο δημοτικό σχολείο; Λέω τώρα ‘γω…

Oi apogonoi©Patroklos Skafidas 2

Ο οίκος των Ατρειδών… Ο Τάνταλος που τιμωρήθηκε από τους θεούς, τα παιδιά του και τα εγγόνια του και οι δεσμοί του αίματος, που έγιναν αλυσίδα. Και η ακολουθία μέχρι τη σημερινή εποχή. Κάτι σαν το Σιλμαρίλλιον, αλλά εν συντομία (σε υπερθετικό βαθμό) και με βάση τα «δικά μας».

Οι δύο ηθοποιοί παίρνουν θέση στη σκηνή. Δίπλα τους δύο μουσικοί, ο κύριος Τεό Φοινίδης στα πλήκτρα και ο κύριος Παναγιώτης Γκίκας στην κιθάρα. Δίπλα τους επίσης, από την άλλη πλευρά της  σκηνής, ένα δωμάτιο, επιμελημένο με πολλή τέχνη. Εδώ θα πρέπει να εξάρουμε τη δουλειά της κυρίας Μαρίας Καραθάνου, η οποία έχει κάνει πράγματα και θάματα στη σκηνή και η οποία έχει επιμεληθεί και τα κοστούμια.

Oi apogonoi©Patroklos Skafidas 4

Η κυρία Ηρώ Μπέζου και ο κύριος Χρήστος Θάνος πίσω από τα μικρόφωνα, στο πάτωμα, όρθιοι να σέρνουν κάτι που περιμένει να βγει στο φως, καθιστοί να μιλούν για τον αυτό κύκλο του αίματος. Η χροιά της φωνής του κυρίου Θάνου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, είναι πραγματικά υποδειγματική και απίστευτα ενδιαφέρουσα και η κυρία Μπέζου είναι ένα πραγματικό ξωτικό. Αέρινη στην κίνηση, δυναμική και ψαρωτική κατά διαστήματα. Η χημεία μεταξύ τους προφανής, το δέσιμο και η ενορχήστρωση παρόμοια μίας μπαρουτοκαπνισμένης μπάντας με πολλές εργατώρες πάνω στη σκηνή.

Οι δύο μουσικοί επενδύουν με εφέ και διάφορα περάσματα, που αποτελούν χαλί για τους δύο πρωταγωνιστές. Από κει θα μεταφερθούν μέσω ενός λεκτικού οχήματος, των κειμένων των αρχαίων τραγικών, των κειμένων του Γιάννη Ρίτσου και γραπτών των δύο πρωταγωνιστών, τα οποία είναι πολύ καλογραμμένα, με επιλογή λέξεων που εντυπωσιάζει και τα οποία δεν έχουν κανέναν δρόμο χωρίς αδιέξοδο. Εκεί θα εντοπίσετε και την τρομερή εργατικότητα των δύο ηθοποιών, οι οποίοι χειρίστηκαν με έξυπνο τρόπο ένα δύσκολο μίγμα κειμένων, χωρίς κατηφόρες, χωρίς πλατώματα, χωρίς εκβολές.

Oi apogonoi©Patroklos Skafidas 3

Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι ο αυτοματισμός των δύο φωνών. Φτάνει μια ματιά και μια αναπνοή, σαν να είναι μέλη συγκροτήματος οι δυο τους, για να συγχρονίσουν τα λόγια τους, για να ακουστούν σαν ένας άνθρωπος. Από την αρχή βρίσκονται με κλειστά μάτια, τονίζουν και αναδείχνουν, αλλάζουν ταχύτητες και μοτίβα και αφηγούνται μαζί και ξέχωρα, σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.  

Είναι ήρωες οι δυο τους. Είναι πλάσματα που καλούνται να πέσουν από το Έβερεστ στην τάφρο των Μαριανών, με μία ανάσα μάλιστα και όχι μόνο τα καταφέρνουν, βρίσκουν και τρόπο να αναδυθούν και να κολυμπήσουν μέχρι την κοντινότερη στεριά. Θα έλεγα πως αρκούσε από μόνη της η αναφορά σε πρόσωπα και ιστορίες, χωρίς το ιντερμέδιο. Είναι ανατριχιαστική η ελληνική μυθολογία. Όχι σαν την Σκανδιναβική, που ζευγαρώνουν τα πόδια μεταξύ τους. Μία σειρά αφηγήσεων σαγηνευτική, γεμάτη ονόματα, τοποθεσίες, μάχες, ίντριγκες και η σημερινή «κατάληξη», με δύο αδέλφια που έρχονται να αντιμαχηθούν αυτοσχέδιους δαίμονες και περπλεξικούς χαρακτήρες, για να φέρουν σε πέρας μία αποστολή, καταδικασμένη να επιτύχει μέσω ατροφικών αποτυχιών.

Κώστας Κούλης

Oi apogonoi©Patroklos Skafidas 9

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Ηθοποιοί: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Γκίκας, Τεό Φοινίδης

Δραματουργική Σύνθεση: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος

Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης

Οργάνωση Παραγωγής: Λητώ Τριανταφυλλίδου

Φωτογραφίες-teaser: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γραφιστικά: REBECCA D3SIGN

Συμπαραγωγή: «Εμείς», ΠΛΥΦΑ

INFO
ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39, Βοτανικός 104 47, Αθήνα

6938690612 // info@plyfa.space

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων:
Από τις 11/1 μέχρι τις 3/3 κάθε Πέμπτη με Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 20:00

Εισιτήρια:
15 €, 10€  (65+,Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Πολυτέκνων)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/plyfa-oi-apogonoi/?lang=el

Επικοινωνία-Προβολή στα ΜΜΕ

Ανζελίκα Καψαμπέλη

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *