6949256666 press@keysmash.gr

Το φτερούγισμα @ Θέατρο Radar

keysmash powered by dycode

Η Μυρτώ παντρεύτηκε από έρωτα… Μια στιγμή να το ξαναγράψω αυτό. Η Μυρτώ παντρεύτηκε από αγάπη. Τον αγαπούσε πολύ τον Αντώνη. Τον αγαπά ακόμα. Δυστυχώς, τούτο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να κρατήσει την επαφή όπως πρέπει. Ο γάμος της έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Ξυπνημός δεν προβλέπεται τώρα κοντά. Και η ίδια νιώθει τη ζωή να φεύγει μέσα από τα χέρια της. Ο σύζυγός της είχε παρατήσει τη νομική για να γίνει συγγραφέας. Δεν έκανε μεγάλη επιτυχία, δεν έχει βιοποριστεί από το λειτούργημά του. Στην ουσία εκείνη τους ζούσε, έχοντας μάλιστα παρατήσει το όνειρό της. Και τώρα, που είναι πλέον χωρίς δουλειά, τους ζουν οι συντάξεις των γονιών της.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

fterougisma2314

Η Μυρτώ θέλει να αφεθεί. Το έκανε μια φορά στο παρελθόν. Για δέκα λεπτά της ώρας. Και το άγριο πεύκο την κατέκλυσε. Και η βροχή δεν την ένοιαξε καν. Επιθυμεί να το ξαναζήσει; Ο Αντώνης; Μπορεί να τις προσφέρει ανάλογες εικόνες;

Το έργο του κυρίου Βασίλη Γιαννόπουλου μετέφερε στη σκηνή η κυρία Αναστασία Παπαστάθη, η οποία έχει αναλάβει και τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθέτις στήνει το κείμενο οπτικοακουστικά και πρωταγωνιστεί, υποδυόμενη τη Μυρτώ. Μία όμορφη γυναίκα, που διαπιστώνει πως δεν έχει γευθεί τη ζωή όπως πρέπει. Είναι γνήσια στις αντιδράσεις της, δεν εκρήγνυται, οι εντάσεις της είναι κομψές, ακόμα και «Άντε πνίξου!» να πει, το εκλαμβάνουμε ντελικάτα. Διαθέτει χιούμορ, έχει άνεση στην ομιλία και την κίνηση.

fterougisma2318

Ο κύριος Γιώργος Γιανναράκος είναι ο σύζυγος. Ο συγγραφέας, ο παρά λίγο νομικός, ο ήπιος και καλλιεργημένος άνθρωπος, που όμως καταφέρνει να περάσει ως άχρωμος, άοσμος και άγευστος. Είναι καλή η ψυχή του, αλλά μόνο η καλοσύνη αρκεί για να σώσει μία σχέση; Πείθει με την ερμηνεία του, δείχνει και εκείνος την άνεσή του στη σκηνή. Ο τρόπος που μιλά, που κινείται… Τιμιότατος σε ό,τι κάνει.

Ο τρίτος της παρέας είναι… σουρεάλ να το πω; Ο ήρωας χωρίς όνομα, που για αυτό το έργο αποκαλείται Γαβριήλ. Ο κύριος Δημήτρης Τσολάκης μας δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι κουμπωμένος στις οδηγίες της σκηνοθέτιδας και περνά έναν χαρακτήρα που αποτελεί αίνιγμα, γρίφο και σπαζοκεφαλιά μαζί. Βιβλικό πρόσωπο, καμία χειρονομία, καθαρή άρθρωση. Και ο ήχος της μηχανής, της μοτοσικλέτας, κάθε φορά που εγκαταλείπει τη σκηνή, ελάχιστα δεύτερα μετά την έξοδό του και παρά το γεγονός ότι το διαμέρισμα βρίσκεται πέντε ορόφους πάνω από το έδαφος. Μία πανέξυπνη στροφή στο γράψιμο, η οποία βρήκε τον καλύτερό της σύμμαχο στη σκηνοθεσία.

Πολύ όμορφο το σκηνικό της κυρίας Κυριακής Πανούτσου. Το γραφείο του δημιουργού, ο οποίος μάλιστα προτιμά να γράφει τα κείμενά του παρά να πληκτρολογεί, ένας καναπές και ένα τραπέζι, ιδανικά βαλμένα πάνω στη σκηνή και απολύτως λειτουργικά κατά τη διάρκεια της ροής.

fterougisma2317

Αυτού του είδους οι παραστάσεις μου αρέσουν ιδιαίτερα. Ξέρετε, που πας, βλέπεις, φεύγεις και αναρωτιέσαι. Και τώρα τι έγινε; Και μετά τι θα γίνει; Είναι πολύ ενδιαφέρον που δεν υπάρχει κάθαρση στο συγκεκριμένο έργο. Ή που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει. Εμείς απλά θα αφήσουμε τους πρωταγωνιστές σε μία χωροχρονική φωτογραφία και θα οδηγηθούμε στην έξοδο. Θα σκεφτούμε διάφορα πράγματα, πέντε χιλιάδες τον αριθμό, μπορεί και περισσότερα. Θα αναλογιστούμε τον τίτλο και την αλληγορία. Ή την πραγματικότητα.

Κώστας Κούλης

fterougisma2315

Κείμενο: Βασίλης Γιαννόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσολάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αναστασία Παπαστάθη
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Επικοινωνία : Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Web Administration: Χρήστος Λουκόπουλος
Art work: Creatures

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Αναστασία Παπαστάθη: Μυρτώ
Δημήτρης Τσολάκης: Γαβριήλ
Γιώργος Γιανναράκος: Αντώνης

fterougisma2316

ΤΟ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κάθε Δευτέρα 20:00 & Τρίτη 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80΄ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
15 ευρώ: κανονικό
12 ευρώ: Φοιτητές / ΑμΕΑ / Άνεργοι/ Άνω των 65

Έως 22/1/2023 Προπώληση: 10 ευρώ

? Η αίθουσα κλιματίζεται

Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/family/foradults/to-fterougisma/

Θέατρο RADAR
Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Νέος Κόσμος, Αθήνα, Τ.Κ. 11744
(απέναντι από το Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης») Τηλ.: 2109769294
FB page: Θέατρο-Radar
Instagram: @radartheater
Site: www.radartheater.gr
E-mail: info@radartheater.gr

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *