6949256666 press@keysmash.gr

Η βελανιδιά @ BIOS

keysmash powered by dycode

«Κυρίες και κύριοι! Σε πολύ λίγο πρόκειται να ζητήσω εθελοντές από το κοινό, αλλά όχι από εσάς. Οπότε, μη σηκώνεστε»!

Και κάπως έτσι ξεκινάει η παράσταση. Μία παράσταση με καλεσμένο που έχει επιλέξει η Μαρίνα Αργυρίδου για τη Βελανιδιά στο BIOS. Έχουν αποδεχτεί την πρό(σ)κληση να συμμετέχουν χωρίς να ξέρουν τα λόγια. Χωρίς να έχουν προετοιμαστεί. Και τι θα πουν; Τι πρέπει να κάνουν; Όλα θα γίνουν επάνω στη σκηνή. Θα είναι αυτοί που θα δώσουν το δικό τους ύφος, τρόπο, συναίσθημα. Κάπως περίεργο όταν το ακούς αλλά όχι όταν το βλέπεις. Και όλα ξεκινάνε…

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

velanidia2315

Ο Άντυ έχει χάσει την κόρη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η γυναίκα που τη σκότωσε με το αυτοκίνητό της εκείνο το βράδυ, είναι υπνωτίστρια. Ζει κάνοντας παραστάσεις, στις οποίες χρησιμοποιεί το κοινό για να το υπνωτίσει και να πει αυτά που δεν λέγονται. Αυτά που οι άνθρωποι σκέφτονται και ίσως αυτά που φοβούνται. Συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται. Όχι όμως στη σημερινή παράσταση. Τελευταία οι δουλειά δεν πάει καλά και δεν τα καταφέρνει όπως παλιά. Κάτι άλλαξε μετά το δυστύχημα.

Σήμερα ο Άντυ θα βρεθεί στην παράσταση και θα είναι ένας από το κοινό που θα ζητήσει να βρεθεί στη σκηνή μαζί της. Θέλει να τη δει από κοντά και να της μιλήσει, να της πει τι νοιώθει. Αν νοιώθει κάτι πια. Αν είναι αλήθεια ό,τι έχει γίνει. Μήπως δεν είναι;

Όλοι ακολουθούν τη φωνή της. Προσπαθεί να τους υπνωτίσει. Σχεδόν σε κανέναν δεν πιάνει. Μόνο ο Άντυ την ακολουθεί και η ίδια παραξενεύεται. Χμμ… την κοροϊδεύει; Αναρωτιέται. Οι υπόλοιποι εγκαταλείπουν τη σκηνή και μένουν οι δύο τους. Δύο άνθρωποι που τους έχει δέσει μια παράσταση θανάτου. Ο Άντυ ψάχνει απαντήσεις και η ίδια δεν μπορεί να τις δώσει. Και η ίδια τις ψάχνει. Αυτό που συνέβη είναι αλήθεια ή όχι; Ο Άντυ στιγμές στιγμές βλέπει την κόρη του παντού. Είναι εκεί, σε όλα τα αντικείμενα. Η γυναίκα του νοιώθει ότι τον χάνει και χάνεται και η ίδια στην απώλεια. «Η μικρή μας κόρη έχασε την αδερφή της, θα χάσει και τον πατέρα της». Ο ίδιος δεν μπορεί να το δεχτεί και γι’ αυτό βρίσκεται στη σκηνή. Ακολουθεί την υπνωτίστρια σε ό,τι λέει. Άλλωστε η πραγματικότητα για τον ίδιο έχει χαθεί. Δεν ξέρει τα λόγια και ούτε ακολουθεί το κείμενο. Ούτε όμως η υπνωτίστρια μπορεί να του τα μάθει. Δεν μπορεί να ακολουθήσει το δικό της κείμενο. Η παράσταση έχει γραφτεί από τη ζωή. Ο πόνος μεγάλος και για τους δύο τους. Κανείς δεν μπορεί να τον πιστέψει. Απώλεια και συμφιλίωση ταυτόχρονα και δυνατά.

velanidia2314

Έξυπνη, δυνατή και πρωτότυπη παράσταση, με όσα συμβαίνουν να είναι αυθόρμητα, από τον ένα συμμετέχοντα τουλάχιστον. Αλλά μάλλον και από τους δύο, μια και η Μαρίνα κάθε φορά πρέπει να συγχρονιστεί με τον εκάστοτε καλεσμένο. Τις εντάσεις του, τις αντιδράσεις του και το συναίσθημά του. Στη δική μας βραδιά, παρέα ήταν η Τάνια Τσανακλίδου. Συγκινήθηκε, ακολούθησε τις οδηγίες και μας συγκίνησε. Η Μαρίνα Αργυρίδου υπέροχη, με εναλλαγές υπνωτικές.

Και όλα αυτά θα συμβούν σε αυτή τη σκηνή σε ένα χρόνο από σήμερα…

Καλή θέαση!
Πάρης Μακρίδης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Γ. Ανδρέου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Μουσική: Κώστας Μπουντούρης

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου και οι καλεσμένοι

30/01: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
31/01: Χάρης Τζωρτζάκης
06/02: Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη
07/02: Στρατής Χατζησταματίου
13/02: Τάνια Τσανακλίδου
14/02: Αλέξανδρος Σφακιανάκης
20/02: Μίλτος Πασχαλίδης
21/02: Μιχάλης Μητρούσης
27/02: Αθηνά Μαξίμου

28/02: Έλενα Τοπαλίδου
06/03: Γιάννης Νιάρρος
07/03: Γιάννης Στάνκογλου
13/03: Άννα Μάσχα
14/03: Μάρθα Φριντζήλα
20/03: Ελένη Κοκκίδου
21/03: Σοφία Κόκκαλη
27/03: Ιώβη Φραγκάτου
28/03: Νίκος Χατζόπουλος
03/04: Δημήτρης Δρόσος
04/04: Δήμητρα Γαλάνη

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Βίντεο: Νίκος Πάστρας

Εικονογράφηση-Αφίσα: Studded Betrayal

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Παραγωγή: Octava L. A.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *