6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Βίρα τις άγκυρες @ Θέατρο Παλλάς

keysmash powered by dycode

Η ιστορία της επιθεώρησης στην Ελλάδα κρατά εδώ και εκατόν τριάντα χρόνια – τουλάχιστον, υπάρχουν και προγενέστερες «ενδείξεις» – και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ο Αστέριος Πελτέκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ήθελε να ανεβάσει μία ανάλογη παράσταση, είχε πάντα κατά νου το θαυμάσιο κείμενο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου και η κίνηση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και έτερων συντελεστών. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, πλήθος ανθρώπων πίσω από τη σκηνή και ένα θέαμα τριών ωρών, ένα γνήσιο λαϊκό θέαμα, μόλις είχε γεννηθεί.

Η ιστορία από τη γέννησή της λοιπόν. Το συνεχές μπιζάρισμα στο έργο που έχει ανεβάσει ο θίασος Κοτοπούλη και η απαίτηση του κοινού να ανέβει ο συγγραφέας στη σκηνή. Το μωρό που βρίσκεται, από το πουθενά, στα σκαλοπάτια της οικείας γνωστής πρωταγωνίστριας, το μεγάλωμα και η ενασχόληση με το θέατρο. Το κορίτσι γίνεται γυναίκα, πρωταγωνίστρια και ερωτεύεται τον «λάθος» άνθρωπος. Και ο καρπός αυτής της σχέσης… Η Ευγενία άλλως Νίτσα και κάπως έτσι ενάμισης αιώνας παρελαύνει μπροστά από τα μάτια μας.

Να επαινέσουμε το σκηνικό; Εννοείται! Ένα σκηνικό που τόσο άρτια εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο κύριος Μανόλης Παντελιδάκης, με την κλασσικότροπη αλλαγή μάλιστα, να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν προς και από τη σκηνή ή να κυλούν και να «εφαρμόζουν» στο πλάι. Να επαινέσουμε τα εκπληκτικά κοστούμια, εμπνεύσεις του κυρίου Νίκου Χαρλαύτη; Μην το συζητάτε, αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους. Να επαινέσουμε τους μουσικούς, που συνόδεψαν άψογα όλο αυτό το θέαμα και τις ενορχηστρώσεις του κυρίου Γιώργου Ανδρέου; Επίσης εννοείται και εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως οι ηθοποιοί τραγούδησαν – όπως προστάζει το είδος – και ήταν αρμονικότατοι και ανετότατοι. Ο Πελτέκης σκηνοθετεί μία μεγάλη παράσταση ακριβώς όπως της πρέπει. Με γκράντε συναίσθημα, με νοοτροπία που κλείνει το μάτι στις καλές εποχές της επιθεώρησης, με σκεπτικό που έχει αντλήσει πολλές εικόνες από τις υπέρ-παραγωγές του εξωτερικού. Γιατί και εδώ για μία υπέρ-παραγωγή πρόκειται.

Οι ηθοποιοί, όλοι τους, ΟΛΟΙ τους όμως, το τονίζω, στάθηκαν άψογα απέναντι στους ρόλους τους και το κοινό. Ο συγχρονισμός είναι υποδειγματικός, τα μπες-βγες υπολογισμένα στο δευτερόλεπτο και η ροή θα έλεγα πως ορίζει σεμινάρια με το αυτό θέμα. Αιχμή του δόρατος ο κύριος Παντελής Καναράκης, ο οποίος παίζει, τραγουδά και χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Στον ρόλο του Ζανό, του καλλιτέχνη που δεν μασά τις σκέψεις του και δεν φοβάται να πει στα μούτρα σου αυτό που σκέφτεται, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Υπέροχη, πανέμορφη και άψογη στο κούμπωμα του ρόλου της η κυρία Κλειώ-Δανάη Οθωναίου ως Ροζαλία και μόνο καλά λόγια έχω για τον κύριο Ορέστη Τζιόβα στον ρόλο του Λάμπρου Ρινάλδη. Το αναφέρω όμως για ακόμα μία φορά. Όλοι οι κύριοι και οι κυρίες που θα δείτε στη σκηνή, για λίγες ακόμα παραστάσεις δυστυχώς, είναι φοβεροί και τρομεροί στα καλλιτεχνικά τους καθήκοντα. Είναι μία ομάδα που δουλεύει σαν ομάδα και αυτό φαίνεται από τις πρώτες στιγμές.

Οι ηθοποιοί διαδρούν και με εμάς τους θεατές και αυτό είναι ένα επιπλέον συν και κάτι που ασφαλώς συνάδει με τον ορισμό της επιθεώρησης. Είναι ένα θέαμα που θεωρώ ότι σαφώς λείπει από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολυέξοδο και πολυδάπανο και χρονοβόρο, αλλά… Αλλά πάλι… Πάντα δεν ήταν; Και ευτυχώς, κάθε χρόνο τουλάχιστον, έχουμε μία μεγάλη παραγωγή στα θεατρικά. Πειράζει να γίνουν δύο και η μία από αυτές να είναι τέτοιου τύπου; Να είναι επιθεώρηση; Είχα να δω πολλά χρόνια, το ευχαριστήθηκα, αδημονώ για τα επόμενα και μένω υπόχρεος στους ανθρώπους που δούλεψαν για όλο αυτό. Τροφή για την ψυχή και το μυαλό. Ευχαριστούμε!

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου, Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας,  Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου -Αναστασία Κελέση, Οργάνωση παραγωγής: Χριστόφορος Μαριάδης, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):

Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Ζωή Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Θάνος Κοντογιώργης, Άννα Κυριακίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου,  Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Σπύρος Σαραφιανός , Εύη Σαρμή, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Ορέστης Τζιόβας, Θάνος Φερετζέλης, Ανδριάνα Χαλκίδη

Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση

Μουσικοί επί σκηνής:  Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο), Αλέξιος Φούρκας (τρομπέτα), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο), Αλέκος Παπαδόπουλος (ντραμς), Ορφέας Κάνουρας (μπουζούκι), Σπύρος Μελισσανίδης (ακορντεόν)

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής.

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5)

Πρεμιέρα: 19|04/2024

Διάρκεια παραστάσεων: Παρασκευή 19/4/2024 έως και Κυριακή 28/4/2024

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000|ΤΑΜΕΙΑ ΠΑΛΛΑΣ

΄Ωρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή -Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΘΒΕ «ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ» |  ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

VIP: 50 €

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 40 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 35 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 30 €

Α΄ ΖΩΝΗ: 30 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 25 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 20 €

Β΄ ΖΩΝΗ: 25 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 20 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 18 €

Γ΄ΖΩΝΗ: 20 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 17 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 15 €

FAMILY 3 άτομα Χ 12 € = 36 €

FAMILY 4 άτομα Χ 10 €= 40 €

Δ΄ ΖΩΝΗ: 13 €

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ | ΑΝΕΡΓΩΝ | ΑΜΕΑ: 10 €

ΠΑΙΔΙΚΟ (έως 14 ετών): 10 €

FAMILY 3 άτομα Χ 8 €= 24 €

FAMILY 4 άτομα Χ 7.50 €= 30 €

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ | www.ntng.gr

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments