6949256666 press@keysmash.gr

Χάος & Τάξη (Ένας Φαύλος Κύκλος) @ Θέατρο 104

keysmash powered by dycode

Web designer η Φαίη. Δυναμική, ανεξάρτητη, λατρεύει τους φίλους της, απίστευτα ακατάστατη, καλή ψυχή. Της την πέφτει ο βρωμοχλιμπίκουλας από το γραφείο, αλλά εισπράττει τα αρχ…αγάπη της. Ναι, ναι, η/το αρχαγάπη, που λέτε. Τριγενές και δικατάληκτο, μην σας πως και μονοκοτυλήδονο. Μέχρι που χτυπά το τηλέφωνο και ο κολλητός της, ο οποίος έχει παντρευτεί την κολλητή της, δεν της τα λέει και πολύ καλά. Έφυγε η σύζυγος; Και πού πήγε; Και εκείνη τη στιγμή χτυπά το κουδούνι…

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

haos2314

Γεμάτο τεράστια λ… μισό, μισό, να δω δελτίο Τύπου, για να μην σποϊλάρω. Γεμάτη λοιπόν σκηνή με αυτά εκεί που λέτε, τα οποία είναι πολυλειτουργικά. Μπορούν να γίνουν τηλέφωνο, μαγειρικά σκεύη, ακόμα και κράνος και φόρεμα. Η έξυπνη σκηνοθεσία του κυρίου Γιώργου Τριανταφύλλου μετατρέπει σε σκηνικά ό,τι θα περιμέναμε να μην μετατρέπονται. Από κει και πέρα, το ντουέτο των δύο κυριών. Η κυρία Φανή Κολούρη, η οποία υποδύεται τη δυναμική και ακατάστατη Φαίη. Είναι πειστική, είναι κουμπωμένη στον ρόλο της και μην σας πω ότι δεν θα με εξέπληττε να είναι τόσο ντρέτα και στην πραγματικότητα. Στην παράσταση πάλι είναι ένα φοβερό και τρομερό πλάσμα, το οποίο θα μπει με τα μπούνια στον πιο τρελό τσαμπουκά, αν δει ότι κινδυνεύουν οι άνθρωποι που νοιάζεται.

Στην άλλη πλευρά του ποταμού, η κυρία Ελένη Θεοδοσοπούλου, η οποία υποδύεται την Ελπίδα. Είναι γλυκιά, είναι ήπια, είναι όμως και ικανή να σε εξωθήσει στα άκρα και να σε κάνει να θέλεις να της σπάσεις το κεφάλι της το ξερό. Βγάζει γέλιο με την αφέλειά της και τις εξίσου αφελείς ατάκες, αλλάζει χροιές και γίνεται ένα γλυκύ βάσανο, που απλά ψάχνει τον δρόμο του. Και θα τον βρει. Όχι εκεί που νομίζετε.

haos2317

Στο στόχαστρο οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ξέρετε, οι παλιοί έλεγαν πως δεν ξέρεις έναν άνθρωπο, δεν έχεις ιδέα για το τι πράγμα είναι, αν δεν τον ζήσεις για σαράντα μέρες. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται η ιστορία μας. Μέσα από τη συγκατοίκηση και όλα εκείνα τα μικρά, ως τότε, τα οποία φαντάζουν τεράστια τώρα. Το κείμενο των κυρίων Γιώργου Τριανταφύλλου / Μαρίας – Στέλλας Γκότση, λειτουργεί σαν μίνι ηθογραφία, φωτογραφίζοντας τη σύγχρονη κοινωνία και χτυπώντας εκεί που χρειάζεται να χτυπήσει.

Ψηφιακή συμμετοχή από την κυρία Νέλλη Μποφίλιου, η οποία υποδύεται τη Μυρτώ. Πώς είπατε; Ποια είναι η Μυρτώ; Μμμ, δεν θα σας πούμε. Ε, δαίμονα, αν αναφερθούμε στην ταυτότητά της, σας δίνουμε όλο το ιστορικό στο πιάτο και δεν το θέλουμε με τίποτα αυτό. Για το δικό σας το καλό, εννοείται. Κουμπωμένη και εκείνη στον ρόλο της, προσθέτει στο γενικότερο καλό της παράστασης. Μίας ιστορίας γεμάτης ευαίσθητα σημεία. Γιατί πίσω από τον χαλύβδινο εξωσκελετό κρύβεται πάντα ένα πλάσμα με ανασφάλειες, ένας άνθρωπος που απλά θέλει να αγαπηθεί. Και να αγαπήσει. Ξεκινώντας από τον ίδιο του τον εαυτό. Το λέει κάποια στιγμή και η ίδια η Φαίη στην Ελπίδα. «Πες επιτέλους ένα σ’ αγαπώ στον εαυτό σου»! Και έχει το δίκιο όλου του κόσμου.

haos2316

Εξαίρετη η παρουσία του Φαύλου Κύκλου. Και το «ομώνυμο» τραγούδι… χιτάκι! Μου κόλλησε όλο το βράδυ. Πρόκειται για στιχουργική δημιουργία του σκηνοθέτη, ντυμένο με τη μουσική του κυρίου Θέμη Καραμουρατίδη.

Πάτε με την παρέα σας και βλέπετε την παράσταση. Ακόμα καλύτερα, πάτε με τον άνθρωπό σας και βλέπετε την παράσταση. Και αν, κατά τη διάρκειά της, αποζητήσει το χέρι του ενός εκείνο του άλλου, αφήστε να ανταμώσουν. Το χάος το αφήσαμε πίσω, η τάξη είναι αυτή που κανονίζει τώρα.

Κώστας Κούλης

haos2315

Κείμενο: Γιώργος Τριανταφύλλου / Μαρία – Στέλλα Γκότση
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου
Πρωτότυπη Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Στίχοι Τραγουδιού: Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Τριανταφύλλου
Επιμέλεια Κίνησης: Ζωή Σωτηροπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Νιρέτα Γκόνου
Video: Χρήστος Γκίνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία – Στέλλα Γκότση
Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Τριανταφύλλου
Κατασκευή Σκηνικού: archlabyrinth
Φιλική Συμμετοχή: Νέλλη Μποφίλιου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Διανομή: Ελένη Θεοδοσοπούλου, Φανή Κουλούρη

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο (φοιτητών- ανέργων): 8€

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/xaos-taksi/

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(Σταθμός μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 695 126 9828, 210 3455020 | www.104.gr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *