6949256666 press@keysmash.gr

Δοξάζοντας Το Τώρα by Γιώργος Καγιαλίκος

keysmash powered by dycode

Γιώργος Καγιαλίκος
Δοξάζοντας Το Τώρα
2023 – Εκδόσεις Μετρονόμος

Αβλαβής Αλλά Κι Αθώος
Μην Περιμένεις Σ’ Αυτό Το Δρόμο
Ακίνητο Γρανάζι
Οι Αλυσίδες
Κλαυθμώνος
Έρημη Σκιά
Δοξάζοντας Το Τώρα
Από Το Μηδέν
Δεν Ξεγράφει
Σ’ Αγαπάω Δε Βγαίνει Ο Μήνας

doxazontas23

Μπορεί να είναι ο πιο δραστήριος και εργατικός μουσικός της τελευταίας δεκαπενταετίας. Μέσα σε δώδεκα χρόνια έχει κυκλοφορήσει δέκα δίσκους, χώρια όλα τα άλλα που έχει κάνει (μουσική για το θέατρο, ενορχηστρώσεις σε διάφορα άλμπουμ και ένα σωρό ακόμα). Αυτή τη φορά γράφει μουσική για δέκα τραγούδια, πάνω σε στίχους των Λίνας Δημοπούλου, Γιάννη Ευθυμιάδη, Ιφιγένειας Κορολόγου, Πόλυ Κυριάκου, Δημήτρη Λέντζου, Ηλία Μάστορη, Απόστολου Στάικου και δικούς του.

Τον δίσκο ανοίγει το «Αβλαβής Αλλά Και Σώος». Μπάσιμο με πιάνο και την κιθάρα να τονίζει από δίπλα, ενώ τα κρουστά και το μπάσο δεν κρατούν απλά το ρυθμικό. Περνάνε διάφορες φράσεις, καθώς τα πλήκτρα κρατούν μία πλάτη σαν sequencer. «Αν το πουν τα κανάλια είσαι ένοχος κι αν κανάλι έχεις δικό σου είσαι αθώος». Η φωνή μπασάρει, ανεβαίνει στο ρεφρέν. Η άρθρωση είναι καθαρή. Το κουπλέ είναι αφηγηματικό και ένα κρεσέντο σε οδηγεί στο δεύτερο ρεφρέν.

«Μην Περιμένεις Σ’ Αυτό Το Δρόμο» και οι σκούπες χρωματίζουν στην αρχή, για να πέσουν πάνω στο ταμπούρο με κέφια στη συνέχεια. Κιθάρες καθαρές, μία στεφάνη όλο γλύκα στο δεύτερο κουπλέ και η φωνή μοιράζεται μαζί μας ακόμα μια ιστορία. Το ρεφρέν είναι μια ομορφιά σε 5/8. Πανέξυπνο όσο και λυρικό. Συνέχεια με το «Ακίνητο Γρανάζι». Η κιθάρα έχει και γκάζια εδώ. Δύο χέρια στο hi-hat και καθαρά γκρουβάτο παίξιμο. «Ουρλιάζω μα δεν σας συγκινώ. Κι είναι σαν κλάμα γέννας, που κλάμα του ορίστηκε κενό»… Πολύ μ’ αρέσει αυτό εδώ. Εννοείται ότι θα το έκανα κλιπάκι.

Τα τραγούδια είναι κυρίως τρίλεπτα και λίγο πιο μικρά. Άμεσα, κυλούν σαν νεράκι, χτυπούν και φεύγουν. Οι στίχοι ενοχλούν. Δεν χαϊδεύει κανείς αυτιά εδώ. Οι μουσικοί παίζουν με άνεση και φαντασία. Μια και μιλήσαμε για την εκπληκτική ομάδα που έχει ηχογραφήσει, ας αναφέρουμε τους συντελεστές έναν προς έναν. Στις κιθάρες (ηλεκτρικές & ακουστικές) είναι ο κύριος Κώστας Παρίσσης, στο μπάσο ο κύριος Απόστολος Καλτσάς, στα τύμπανα ο κύριος Μανώλης Τόμπρος, ενώ ο ίδιος ο ερμηνευτής παίζει πιάνο.

«Κλαυθμώνος» και ένας άνεμος σε εννέα χρόνους φυσάει προς πάσα κατεύθυνση. «Κι αν βαδίζουμε στο πλήθος κι η φωνή μας ομοφώνως… Είσαι ξένος κι είμαι μόνος». Τα δακρυγόνα, τα σωματεία, η καταστολή, η μοναξιά των πολλών. Πολύ δυνατό τραγούδι, μέσα από μία LiVE εκτέλεση. Ακολουθεί το «Έρημη Σκιά». Διάφορα όμορφα εφεδάκια στις κιθάρες, εφέ από πλήκτρα και μία Κρητική τσαχπινιά στο τέλος του ρεφρέν. Το συνηθίζει ο καλλιτέχνης, το κάνει κι αλλού και αρέσει. Σε εννιά χρόνους και αυτό εδώ.

Το ομώνυμο είναι στα μοτίβα του προηγούμενου, αλλά ακόμα πιο tribal. Τα τύμπανα φροντίζουν να τονίζουν, το πιάνο επιτίθεται, το μπάσο περνάει ένα σκασμό φράσεις. Αλέγκρο ρεφρέν, με διάφορες διανθίσεις. «Και όσοι το παλεύουνε, το δίκιο τους γυρεύουνε, όπως η Αντιγόνη και ζούνε πάντα μόνοι». Τι τραγουδάρα είναι αυτή, ρε μάστορα; Το «Από Το Μηδέν» ξεκινά και κείνο ήπια, για να έλθουν τα ηλεκτρικά και να σκάσουν όλα μαζί παρέα. Οι κιθάρες στα ακόρντα τους είναι λίγο σκούρες, θυμίζουν κάπως Seattle του 2000. Οι φράσεις τους όμως είναι πιο διαυγείς. Ωραίο το κρουστό παιχνίδι, ιδίως στο τελείωμα του κομματιού.

kagialikos2314

«Δεν Ξεγράφει» και σε 12/8 ο ρυθμός, δίνει αυτό το κάτι του βαλς με την καλπάζουσα υφή του συγκεκριμένου ρυθμού. Το κομμάτι ακούγεται επικολυρικό, η φωνή γίνεται ένα με το ρεφρέν. «Ένας αιώνας σαν ξυράφι».. Επίλογος με το «Σ’ Αγαπάω Δε Βγαίνει Ο Μήνας». Εύθραυστη εισαγωγή με πιάνο. Έρχονται και οι κιθάρες. «Να φουλάρω το αμάξι, να πληρώσω το νερό… Το ‘χω πει σε δύο φίλους, ψάχνω δεύτερη δουλειά»… Απαισιόδοξο, αλλά πραγματικό. Θα ήθελα αυτή την ομάδα να παίξει όλα τούτα τα τραγούδια ζωντανά και να κοπανήσει κι ένα “Outlaw Pete” στο καπάκι, για να δακρύσουν ακόμα και οι βάσεις των πιατινιών. Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το άλμπουμ και… Τι πράγμα; Έχετε απορίες, θέλετε να μάθετε κι άλλα; Μην φοβού. Κάτι κανονίζουμε με τον δημιουργό.

Κώστας Κούλης

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *