6949256666 press@keysmash.gr

Ευχές στον ουρανό

keysmash powered by dycode

Ντένια Πάτρα
Ευχές στον ουρανό
Εικονογράφηση: Ιωάννα Καλοστεφάνου
Εκδόσεις Πνοή

Όταν ήμουν πιτσιρίκος, δεν ήθελα ποτέ να τελειώσουν τα Χριστούγεννα. Προσέξτε, όχι οι διακοπές των Χριστουγέννων. Τα ίδια τα Χριστούγεννα! Ήθελα να κρατούν ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο μόνα τους, να «οχυρώνομαι» κάτω από τις κουβέρτες και να βλέπω «Μίκι Μάου» (χωρίς τελικό σίγμα τότε) όλη μέρα. Η μαγεία της γιορτής, μέσα από τα μάτια – με πολλή μυωπία μάλιστα – ενός αμούστακου; Και πολλά περισσότερα, μην σας πω. Η θέα του κρύου, η υποψία χιονιού, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο… Το οποίο βέβαια είναι η μασκότ του δωδεκαημέρου στο σύνολό του. Και της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και ό,τι βάνει ο νους μας… Είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτών.

Το οποίο δέντρο εν προκειμένω, είναι και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας. Ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ενός δημοτικού σχολείου. Το στολίζουν και δείχνει τόσο όμορφο, τόσο τεράστιο, τόσο ζεστό. Και το στολίζουν χρόνια. Μισό λεπτό, ένα από τα παιδιά μοιάζει γνωστό. Ο Ορέστης… Ο Ορέστης είναι εδώ; Ο ήρωας του «Αέρινη παρέα», του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως, δίνει και εδώ το παρόν και αναλαμβάνει, συντροφιά με τους φίλους του, να στολίσει το δέντρο. Τρεις ομάδες έτοιμες, με διάφορες ιδέες και σκέψεις για τα φετινά στολίδια. Βλέπετε, το συγκεκριμένο δέντρο το ομορφαίνουν εδώ και χρόνια ολάκερες γενιές. Τα παιδιά έχουν γίνει πλέον γονείς και τώρα αναλαμβάνουν τα παιδιά τους να ντύσουν τα κλαδιά. Και θέλουν να βάλουν τα πιο φανταχτερά στολίδια. Μέχρι που φέτος έχουν κάποιες άλλες ιδέες…

euhes2314

Η εικονογράφηση της κυρίας Ιωάννας Καλοστεφάνου είναι απλά εμπνευσμένη. Δίνει με έναν τρόπο εντελώς εορταστικό και παραμυθένιο όλα τα θέματα που της εμπιστεύτηκε η δημιουργός. Τα παιδάκια, οι ευχές, το δέντρο, το μικρό μας σύμπαν. Μία φλογίτσα της καρδιάς, μία φωτίτσα της ψυχής. Ξέρετε τι; Αυτά τα βιβλία δεν έχουν εποχές και δεν καταλαβαίνουν από εποχές. Και πολύ καλά κάνουν. Στο μυαλό των παιδιών δεν θέλει και πολύ για να μπεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ανεξαρτήτως μήνα. Είναι πάντα εκεί. Γιατί είναι αλληλένδετο με τη φωτεινή πλευρά του νου τους, του νου μας.

Συνδέθηκα μέσω διαδικτύου με την Αθήνα του βορρά. Είδα στην οθόνη τη βαφτιστήρα μου. Της διάβασα και είμαι σίγουρος πως ακόμα και λέξεις που δεν καταλάβαινε – μια και δεν μεγαλώνει εδώ – εντούτοις τις απορροφούσε. Τα μάτια δεν λένε ψέματα, οι αντιδράσεις είναι πάντα αυτόματες και αυθόρμητες. Η Νεφέλη, ο Στέφανος, η Αργυρώ… όλα τα παιδιά θέλησαν να κάνουν τη διαφορά για το όμορφο δέντρο τους. Και οι ευχές έφυγαν από τις καρδιές τους και γύρισαν όλο τον πλανήτη.

nteniapatra23

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν, αλλά ποτέ δεν έφυγαν από μέσα μας. Αποκτήστε το αυτό εδώ το βιβλίο. Φέρτε κοντά σας τα πλασματάκια σας και φροντίστε να ακούνε και να βλέπουν. Ακόμα καλύτερα, αφήστε τα να σας διαβάσουν εκείνα το βιβλίο. Να βλέπετε την προσπάθειά τους, που είναι τόσο ειλικρινής και τόσο από καρδιάς. Και στη συνέχεια πάτε τα έναν περίπατο. Και προσπαθήστε να μιλήσετε για το πώς αισθάνονται μετά την ανάγνωση. Δώστε τους όλο τον χώρο, αφήστε να φλυαρήσουν όσο θέλουν. Σκεφθείτε πως, ενδόμυχα, αυτό μπορεί να ήταν και μια δική σας ευχή. Να υπάρχει τούτη η μαγεία όλο τον χρόνο. Μέχρι τις επόμενες γιορτές. Και κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο βιβλίο της κυρίας Πάτρα, η οποία γνωρίζει εξαιρετικά την τέχνη του χαρτιού και του καλαμαριού, του ζαχαροκάντιου, των ορισμών των αρχόντων και της αράιστης πέτρας.

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

… για τη συγγραφέα
Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι δημόσιος ιστορικός. Συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών από την Ευρώπης με διαφορετικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο όραμα: ισότητα και αξιοπρεπείς ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση, την υγεία και το υγιές περιβάλλον. Είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education που ασχολείται με την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικουμενικών αξιών στην εκπαίδευση και άλλα πεδία, μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.
Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Αέρινη Παρέα», το οποίο κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Πνοή.

… για την εικονογράφο
Η Ιωάννα Καλοστεφάνου σπούδασε Art & Design – 3D Animation, εργάστηκε για πολλά έτη στη συγγραφή προγραμμάτων σπουδών για τον ψηφιακό σχεδιασμό και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών σ’ αυτό το αντικείμενο.
Εργάστηκε, επίσης, στον τομέα της διαφήμισης στη δημιουργία διαφημιστικών τηλεοπτικών σποτ, σημάτων τηλεοπτικών εκπομπών, οπτικών εφέ, ψηφιακού μοντάζ και 3d animation. Διοργάνωσε με επιτυχία ειδικά σεμινάρια για πολυμέσα, ενώ διετέλεσε και διευθύντρια σπουδών σε κολέγιο πληροφορικής στην Αθήνα.
Συνεργάζεται με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην εικονογράφηση, τη σελιδοποίηση, τον σχεδιασμό εξωφύλλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων. Έχει λάβει αρκετά βραβεία και επαίνους για τη δουλειά της, και από το 2003 δημιουργεί τα έργα της στο ιδιωτικό της ατελιέ.

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *