Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων
Εκδόσεις Κάκτος
Από παιδί λάτρευα τη μυθολογία. Με τραβούσε και με τραβά ακόμα σαν μαγνήτης. Οι Κύκλωπες, ο Μινώταυρος, οι Κένταυροι, ο Πήγασος, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες και τόσα άλλα μυθικά τέρατα με τις εκπληκτικές ιστορίες τους. Ποιος τις σκέφτηκε; Πώς ξεκίνησαν; Ήταν υπαρκτά πλάσματα ή αποκύημα φαντασίας;
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος στην εισαγωγή του λέει πως όλοι μέσα μας κρύβουμε κάποια στοιχεία των μυθικών τεράτων, απλά κάποιοι μπορούν και τα περιορίζουν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Μήπως τελικά αυτά τα τέρατα ήταν βαθιά ανθρώπινα, αλλά οι πράξεις τους και οι σκοτεινές τους πλευρές έκαναν τους ανθρώπους εκείνης της εποχής να τα «μυθοποιήσουν» για να τα καταλάβουν; Ποιος ξέρει;
Το “Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων” του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου είναι ένα εντυπωσιακό έργο, που εξερευνά τη μυθολογία και τη φαντασία. Μέσα από προσεγμένες περιγραφές, ο συγγραφέας αναβιώνει ιστορίες για θρυλικά πλάσματα, προσφέροντας στον αναγνώστη μια μοναδική εμπειρία. Η γραφή του είναι συνδυασμός γνώσης και φαντασίας, εμβαθύνοντας σε διάφορες παραδόσεις.
Είναι ένα εξαιρετικό έργο, που συνδυάζει τη μυθολογία με την τέχνη της αφήγησης. Ο Λουκόπουλος καταφέρνει να αναδείξει πλάσματα από διάφορους πολιτισμούς, προσφέροντας λεπτομερείς περιγραφές μέσα σε ιστορικό πλαίσιο.
Η γραφή του είναι προσιτή και κατανοητή, γεγονός που διευκολύνει τον αναγνώστη να βυθιστεί στον κόσμο των μύθων. Οι αναλυτικές αναφορές στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των πλασμάτων προσθέτουν βάθος και ενδιαφέρον. Μπορεί εύκολα να διαβαστεί και από εφηβικό κοινό αλλά και ενήλικο. Ο μόνος «ριγμένος» είναι ο ανιψιός μου, επτά ετών, που μόλις είδε το βιβλίο με παρακαλούσε να το διαβάσει. Του απάντησα ότι δεν είναι για την ηλικία του, αλλά είχε γοητευτεί τόσο που του υποσχέθηκα ότι θα το κρατήσω για να μπορέσει να το διαβάσει όταν μπει στην εφηβεία και ευτυχώς το επεισόδιο έληξε «αναίμακτα».
Διάβασα για την Έμπουσα, που αναφέρεται και στην κωμωδία « Βάτραχοι» του 405 π.Χ., γραμμένη από τον Αριστοφάνη. Το πλάσμα που ίσως έγινε η μούσα για τους μετέπειτα συγγραφείς βαμπιροβιβλίων αλλά και ταινιών με μεγάλη πραγματικά απήχηση. Τι μας γοήτευε και μας γοητεύει σε αυτά τα πλάσματα; Πολλά, ίσως γιατί φοβόμαστε τον θάνατο, ίσως γιατί φοβόμαστε το γήρας… Ίσως πάλι γιατί «ζηλεύουμε» τον δυναμισμό τους; Οι απαντήσεις είναι διαφορετικές για τον καθένα. Πηγάζουν μέσα από τα δικά του πιστεύω και από το πώς βλέπει τον εαυτό του, τη ζωή και την κοινωνία.
Σίγουρα η ιστορία της Έμπουσας μπορεί πολύ εύκολα να δώσει έμπνευση για πολλές ακόμα ιδέες. Just wait and see.
Το «Εγχειρίδιο Μυθικών πλασμάτων» είναι μια πολύτιμη πηγή γνώσης και έμπνευσης για όσους αγαπούν τη μυθολογία. Είναι μια καλοδουλεμένη και ευχάριστη ανάγνωση που αξίζει να εξερευνηθεί.
Οι εκδόσεις Κάκτος παρουσιάζουν το βιβλίο ως ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε λάτρη της μυθολογίας και έχουν απόλυτο δίκιο.
Για μένα τούτο εδώ το βιβλίο είναι σημαντικό, καθώς μέσα από αυτές τις ιστορίες μπορώ να προβληματιστώ, να αφουγκραστώ την κοινωνία και να επιλέξω που θέλω να βρίσκομαι τελικά.
Μαίρη Ζαρακοβίτη
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, στη συνέχεια στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και πλέον εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την πρώιμη αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του πρότζεκτ «The Mythologist», που έχει ως σκοπό την επικοινωνία της αρχαιολογίας και της μυθολογίας στο ευρύ κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα. Εκτός διαδικτύου, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και ομιλίες με θέμα την ελληνική αρχαιότητα και τη μυθολογία σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συμμετέχει και ως επιστημονικός σύμβουλος σε πρότζεκτ με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τον Νοέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Για όλα υπάρχει ένας μύθος από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ και τον Μάρτιο του 2024 από τις ίδιες Εκδόσεις ακολούθησε η παιδική σειρά Μύθοι στο Τσεπάκι με αυτοτελή μυθολογικά επεισόδια για παιδιά.
0 Comments