6949256666 press@keysmash.gr

Κωλόκαιρος @ Θέατρο Τζένη Καρέζη

keysmash powered by dycode

Σχόλασε το σκυλάδικο. Έχουν φύγει όλοι οι θαμώνες. Ίσως να έχουν φύγει και νωρίς. Δεν βοήθησε κι ο γαμώκαιρος, βλέπεις. Ούτε μουσώνες να είχαμε… Έχουν μείνει μόνο «οι του μαγαζιού». Μια τραγουδιάρα, ο πληκτράς, ένας τύπος που περιφέρεται. «Γενικών καθηκόντων» μου κάνει. Στο πάτωμα ντουζίνες γαρίφαλα, καρέκλες και τραπέζια με κλίση προς το έδαφος. Ένα τελευταίο ποτό πριν την κάνουμε, μαζί κι ένα τραγούδι. Έχουμε κηδεία σήμερα. Αν το επιτρέψει η βροχή…

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

kolokairos2314

Μπαίνουμε στην αίθουσα και αντικρύζουμε αυτό που περιέγραψα πιο πάνω. Ένα μπουζουξίδικο λίγο πριν το κλείσιμο. Το «Διυλιστήριο», κάπου στην Ελευσίνα – ταιριαστός ο τίτλος – οριοθετείται το «εστάμπισμεντ» και κάπου εκεί μένουν και οι ήρωες της ιστορίας μας. Η οικογένεια που έχει το μαγαζί, οι γνωστοί και οι υπάλληλοι και συνεργάτες. Και ο άσωτος υιός, που την έκανε πριν πέντε χρόνια και απόψε βρήκε να γυρίσει. Για την κηδεία… Το σκηνικό είναι πραγματικά εμπνευσμένο και εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την κυρία Νατάσσα Παπαστεργίου, που κατάφερε να φέρει και να στήσει ένα σκυλάδικο στη σκηνή. Από κει και πέρα αναλαμβάνει το κείμενο του κυρίου Αντώνη Τσιοτσιόπουλου. Ένα κείμενο τραχύ, ατσαλωμένο, της πιάτσας, της αγοράς, της γειτονιάς. Ο λιμενεργάτης μέσα μας και λίγα λέω. Δεν θορυβούμαι γιατί θα ήταν αστείο. Κάθε μέρα τα ακούμε. Όσοι πάλι θορυβούνται… κακό του κεφαλιού τους.

Πόσο άψογος είναι ο κύριος Στάθης Σταμουλακάτος σαν Σοφοκλής! Πόσο άνετα κινείται, πόσο ζει αυτό που κάνει. Τον έχω δει ξανά σε παράσταση, σε αυτό εδώ το θέατρο και δεν τολμούσα να αναπνεύσω – τόσο ψαρωτικός ήταν! Και εδώ έρχεται να μας αποτελειώσει. Απίστευτη είσοδος – δεν spoilάρουμε ούτε για όλο το αλκοόλ της Γης – και στη συνέχεια στροφή εκατόν ογδόντα μοίρες. Το παν-ένοχο μυστικό και η μη-κάθαρση. Ένας ηθοποιός που κάνει και την υπόλοιπη ομάδα να ακολουθήσει με την ίδια άνεση. Όπως η κυρία Βασιλική Διαλυνά στον ρόλο της Μαρίας, η οποία είναι απόλυτα πειστική και απόλυτα τίμια στον χαρακτήρα που έχει κουμπώσει. Την έχει κάψει οι μοίρα και το δείχνει σε κάθε περίπτωση. Γνήσια σε κάθε αντίδρασή της.

kolokairos2316

Στον ρόλο του Μίμη, του αδελφού του Σοφοκλή, ο κύριος Στέλιος Δημόπουλος. Μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση λίγο καιρό πριν σε άλλη παράσταση και χαίρομαι πραγματικά που πατά τόσο γερά και σε τούτο το έργο. Οι ατάκες του, ο τρόπος του, η εκφορά του, ακόμα και το βάδισμά του. Πραγματικός και αληθινός. Στον ρόλο του Μάκη, του πληκτρά και φίλου της οικογένειας, βρίσκουμε τον κύριο Θάνο Αλεξίου, ο οποίος είναι πραγματικό ζιζάνιο. Βρίσκεται παντού στη σκηνή, ατακάρει με χιουμοριστικό τρόπο, βγάζει πολύ γέλιο στον κόσμο και αποτελεί βασικό μοχλό και τροχό. Έχει ένα μοτίβο δικό του και το έχει περάσει με μεγάλη φυσικότητα στον χαρακτήρα του.

Και στον ρόλο του Στέλιου, του φίλου από παλιά και χαλύβδινου εργάτη του μαγαζιού, συναντάμε τον συγγραφέα του έργου. Τον κύριο Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. Ήπιος εκεί που πρέπει, βροντερός όταν προκαλείται. Μεγάλη δύναμη στο πάθος και την ένταση. Ένας ηθοποιός που στέκει με πάθος και ερμηνεύει με τρόπο που χαράσσεται στον θεατή. Θα μιλήσει, θα φωνάξει, θα αγκαλιάσει, θα αποτρέψει, θα αστειευτεί, θα βλαστημήσει… Και θα μας πείσει για όλα τούτα.

Το dynamic duo είναι και εδώ παρόν. Ο Τσιοτσιόπουλος, παρέα με τον σκηνοθέτη, τον κύριο Γιώργο Παλούμπη, με τον οποίο έχει κάνει θαύματα στο παρελθόν. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δραματουργική επεξεργασία, στήνει μία παράσταση αληθινή, μία ιστορία της διπλανής πόρτας, ενός περιστατικού που διαβάσαμε κάποτε στην εφημερίδα. Στήνει ένα κομμάτι της ζωής μας, που απλά θα ξαναζήσουμε.

kolokairos2315

Η πεντάδα αυτή μας έκανε να αγαπήσουμε όλο αυτό που είδαμε. Και λειτούργησε υποδειγματικά όταν κάτι έκτακτο συνέβη, όταν χρειάστηκε να ανάψουν τα φώτα της πλατείας και να ρωτήσουν εκείνο τον θεατή αν είναι εντάξει. Θαυμάσιος χειρισμός και αντίστοιχο και ανάλογο χειροκρότημα από το κοινό.
Την ξανάβλεπα τούτη εδώ την παράσταση. Είναι μία δυνατή ιστορία και η οπτικοποίησή της είναι ακόμα πιο δυνατή. Σαν να βρέχει του σκοτωμού στον τσίγκο. Σαν να βρέχει χωρίς σταματημό στις ψυχές μας…

Κώστας Κούλης

Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Σκηνοθεσία & Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης

Σκηνικό – Κοστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σχεδιασμός ήχου: Ανδρέας Μιχόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου

Μακιγιάζ – Hair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

ΧΩΡΟΣ

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ακαδημίας 3 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 110 λεπτά

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Δευτέρα 21:00

Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 18€

Μειωμένο 15€

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται:

www.viva.gr/tickets/theater/kolokairos/

info@nkt.gr

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *