Το πείραμα φαίνεται μάλλον ακίνδυνο και από πάνω δίνουν και λεφτά. Και δεν πάω; Κι αν δεν μ’ αρέσει αυτό που θα συναντήσω; Ντύνομαι και φεύγω, που λέει και το ανέκδοτο;

Και κάπως έτσι μπήκε στην αίθουσα η κυρία που είδε, έμαθε, διάβασε και διατίθεται να συμμετάσχει στο πείραμα έναντι κάποιων πινακίων φακής. Απέναντί της η «εξετάστρια». Ήπια μοιάζει. Κρατά το ντοσιέ, το οποίο μάλλον περιέχει ερωτηματολόγιο και διάφορα άλλα «παρεμφερή». Και οι ερωτήσεις αρχίζουν. Γύρω από ένα τραπέζι. Στη μία άκρη η ερωτηθείσα. Στην άλλη η ερωτούσα. Διάφορα ζητήματα και ανάλογες (;) αδιάφορες απαντήσεις. Με το κοινό να παρακολουθεί. Ναι, το πείραμα γίνεται παρουσία κοινού.

lebensraum2214

Η κυρία δαγκώνεται κάποια στιγμή. Δεν της αρέσει και πολύ το ύφος της «απέναντι». Δεν είναι αγενής, αλλά νοιώθει ότι θέλει να είναι και απλά δεν της το επιτρέπουν. Δεν θα φύγει όμως. Γιατί να χάσει τα χρήματα. Αφού, όπου να ‘ναι, τελειώνουν. Διάφορα ζητήματα και διάφορες υποθετικές καταστάσεις. Τολμά να πυροβολήσει; Τολμά να πατήσει το κουμπί και να πεθάνουν στα βάθη της Κίνας τρεις χιλιάδες Μανδαρίνοι. «Τρεις χιλιάδες, πες τρεισήμισι». Ο Χορν το πάτησε το κουμπί, αλλά για διαφορετικό λόγο. Και δεν πέθανε κανείς. Μόνο ο Κλέων… Εδώ όμως είναι αλλιώς τα πράγματα.

Lebensraum είναι ένα μίγμα πολιτικών αντιλήψεων για το πώς διαμορφώνεται καλύτερα ο χώρος που μπορεί να ζήσει κάποιος. Η περιοχή, που ένα κράτος ή έθνος θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη για «φυσική ανάπτυξη». Οι Ναζί το πήραν αυτό και του έβγαλαν τα μάτια. Το έκαναν motto της ιμπεριαλιστικής καφρίλας τους. Οι δυο κυρίες πάλι έχουν να συζητήσουν για άλλα θέματα. Για διάφορες γωνιές του πλανήτη. Κι εκεί έχει Μανδαρίνους. Μπορεί να φοράνε άλλα ρούχα και να έχουν άλλο χρώμα, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν καταλαβαίνει από ένδυση και «διαχωρισμούς». Μία είναι η ράτσα. Και λέγεται ανθρώπινη.

lebensraum2215

Ο Θανάσης Τριαρίδης γράφει ακόμα ένα εξαίρετο κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια σε σχέση με τα περίφημα παιχνίδια του μυαλού ήτοι mind games. Το έργο του μεταφέρει σαν παράσταση η κυρία Γιώτα Σερεμέτη και το κάνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Παρακολουθούμε με άνεση στην αρχή, νιώθουμε όλο και πιο κλειστοφοβικά στην πορεία και ανυπομονούμε να ανοίξουν οι πόρτες στο μπιζάρισμα. Οι δύο ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν, οι κυρίες Δέσποινα Αποστολίδου και Κατερίνα Σταθοπούλου, έχουν πραγματικά κουμπώσει η κάθε μία στον ρόλο της. Η πρώτη σε εκείνον της κυρίας που είδε φως και μπήκε στην αίθουσα πειραμάτων και η έτερη σαν εκτελούσα το πείραμα. Είναι όμορφος ο τρόπος που έχουν δέσει στιχομυθίες και κινήσεις, εντάσεις και γενικές και ειδικές συμπεριφορές. Είναι κάτι δύσκολο που έχουν καταφέρει να το κάνουν να φαίνεται εύκολο.

Πώς είπατε; Το κοινό; Ναι, όντως έγραψα ότι το πείραμα εκτελείται παρουσία κοινού. Αν ψάχνετε να διαβάσετε γραμμές και αράδες γύρω απ’ αυτό, μάλλον δεν κάνετε καλά. Θα ήταν προτιμότερο να πάτε να δείτε την παράσταση, ώστε να μάθετε ποιο είναι επιτέλους αυτό το περίφημο «κοινό». Δεν θα εκπλαγείτε… πολύ…

Κώστας Κούλης

lebensraum2216

Lebensraum
του Θανάση Τριαρίδη
Δεύτερη Σεζόν Παραστάσεων
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Φιλίππογλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν: Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Από Πέμπτη 3 Νοεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών: 10 €
Ανέργων, ΑΜΕΑ, Ατέλειες: 5 €

Διάρκεια παράστασης : 75 λ.

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr

FAUST
Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, 10560 Αθήνα
Τηλ. 210 3234095

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr