6949256666 press@keysmash.gr

LiVE! Rock in Dio, vol. 11 @ Kyttaro Live

keysmash powered by dycode

Πέρασαν κιόλας δεκατρία χρόνια, ε; Και επιτέλους ανταμώσαμε όλοι ξανά. Ενδέκατη – ελέω πανδημίας – έκδοση του θεσμού, με πολλούς καλεσμένους για ακόμα μια φορά και ένα συγκρότημα που παίζει καμιά σαρανταριά τραγούδια πριν πει «Ευχαριστούμε, καληνύχτα»! Rock In Dio vol. 11 στο Κύτταρο, καρά-sold out εμφάνιση και ένας ακόμα λόγος να γιορτάσουμε και όχι να δώσουμε χώρο στη θλίψη. Ο Ronnie James Dio δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Προτίμησε και επέλεξε την αθανασία γιατί έτσι αντιλήφθηκε ότι θα μπορούσε να είναι για πάντα δίπλα μας. Και θα τον ευχαριστούμε αιώνια γι’ αυτό.

rockindio2314l

Πέντε άνθρωποι λοιπόν, ο Γιάννης, ο Μανώλης, ο έτερος Γιάννης, ο Γιώργος και ο Νίκος, αναλαμβάνουν να μας οδηγήσουν στις γαίες του Ronald. Τραγούδια από «τα παλιά», «τα παλιότερα», «τα αρχαία» χρόνια. Οι Rainbow και οι Sabbath, οι Dio και όλα αυτά που έχετε διαβάσει και αποστηθίσει. Η πεντάδα είναι πλέον χαλύβδινη. Έχει προβάρει σχεδόν όλα τα τραγούδια του Dio όλα αυτά τα χρόνια; Μερικά μόνο ίσως να έχουν ξεφύγει, από την «πρώτη εποχή», τότε που ο νεαρός Padavona δεν τραγουδούσε Ροκ. Το πιο πιθανό όμως είναι να μην συνεχίσουν να ξεφεύγουν για πολύ.

Πολλοί καλεσμένοι και φέτος. Τραγουδιστές και οργανοπαίχτες, σεβαστοί, μελετημένοι και τρελά ενθουσιασμένοι που θα λάβουν μέρος σε μια τέτοια γιορτή. Είναι υπέροχο το συναίσθημα σας λέω! Όσοι το έχουν ζήσει ξέρουν. Το κρατούν και το προσέχουν ως κόρη οφθαλμού, το αναφέρουν σαν μεγάλη τιμή στην εν γένει διαδρομή τους, το εκφέρουν σαν απώτατη βράβευση των κόπων τους στη μουσική και της αγάπης τους για κείνη.

dio2314f

Εδώ και χρόνια, όσο καιρό γράφουμε για αυτό το γεγονός, αποφεύγουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να αναφερόμαστε επιλεκτικά στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Είναι κρίμα, είναι άδικο, γιατί όλοι συμμετέχουν και όλοι πρέπει να αναφέρονται. Και έτσι θα γίνεται πάντα. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την απόδοση των καλεσμένων. Η μπάντα έτσι κι αλλιώς παίζει σαν συμφωνική. Δεν γίνεται να γράψουμε ότι ο τάδε ήταν τέλειος και ο δείνα δεν έπιασε τα στάνταρ που μπορούσε. Είναι άηθες και δηλητηριώδες. Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν, έρχονται να τιμήσουν τον Dio και τον θεσμό. Και εμείς θα εστιάσουμε στο αν η φωνή εκείνη ή η άλλη έκανε κοκοράκι ή αν ο ένας ή ο άλλος κιθαρίστας κόλλησε στο σόλο; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς. Όσοι συμμετέχουν είναι, πολύ απλά, άξιοι συγχαρητηρίων. Χωρίς πολλά πολλά. Αυτό και τίποτα άλλο.

Υπάρχουν τραγούδια του Dio που τυχαίνει να τα αγαπώ περισσότερο ή να τα έχω πιο κοντά μου από άλλα. Συμβαίνει σε όλους μας. Όταν λοιπόν τα ακούω τόσο καλά παιγμένα, από ένα σχήμα που έχει εδώ και χρόνια αφιερωθεί στο να κάνει με αγάπη αυτό που κάνει, δεν γίνεται να μην συγκινηθώ. Οι μαλαματένιες φωνητικές χορδές του Dio έρχονταν δεύτερες μόνο μετά την αγάπη του. Για τη μουσική, για τους μουσικούς συντρόφους του, για τους ανθρώπους της ζωής του, για το κοινό του. Όλες και όλους εσάς, τους τυχερούς θνητούς που έχει αγκαλιάσει κάποτε ο αθάνατος τραγουδιστής, πρέπει να σας πω ότι σας ζηλεύει πολύς κόσμος. Σας ζηλεύουν όλοι αυτοί που ακούνε τις ιστορίες και δεν πιστεύουν ότι ούτε οι μανάδες σας σας έχουν αγκαλιάσει έτσι. Ή λένε ότι δεν το πιστεύουν, γιατί μέσα τους γνωρίζουν ότι όλο αυτό δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια.

rockindio2315l

Κάποια στιγμή ήταν να γίνει η γιορτή διήμερη. Μας έκαψε το όνειρο η πανδημία, αλλά κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθεί. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει. Για να δοθεί βήμα σε όλους όσους θέλουν να εξωτερικεύσουν τον θαυμασμό και την αγάπη τους για τον Ronnie. Για να δούνε ένα σωρό άνθρωποι αυτά τα πέντε παιδιά εκτός σκηνής και να μιλήσουν μαζί τους για τον μεγάλο παρόντα (πάντα ενεστώτας για τον Dio, ποτέ η λέξη «απών» για τον Dio). Γιατί μπορεί να είμαστε τελευταίοι στη σειρά, αλλά έχουμε τη δική μας πείνα για τον παράδεισο. Και γιατί η αγάπη είναι όλα.

Κώστας Κούλης

Φωτό R’n’RC: Βαγγέλης Necroscope Φώσκολος

Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα πάνε στο Καρκινάκι.

Καλεσμένοι 2023

 1. Δημήτρης Γασπαράτος (SILVER RISK)
 2. Βασίλης Αξιώτης (SOLO ARTIST, PERSONA NON GRATA)
 3. Χριστιάννα Χατζημιχάλη (ELYSION)
 4. Μαρκέλλα Παναγιώτου (NOSTOS , ex-SOCRATES)
 5. Ηλιάνα Τσακιράκη (ENEMY OF REALITY)
 6. Παναγιώτης Γιαννής (INFINITY THE BAND, SOLO ARTIST)
 7. Ρεβέκκα Γεωργιάδου (SOLO ARTIST, VOCAL TEACHER, NOCHNOY DOZOR)
 8. Μάριος Καραναστάσης (THE SILENT WEDDING)
 9. Billy Vass (TERRA INCOGNITA, SOLO ARTIST)
 10. Domenik Papaemmanouil (WASTEFALL, PERCENTAGE, PHILOSOPHOBIA)
 11. Γιάννης Βογιατζής (NEED, BEJEESUS, YAKUZA SIX, BLUE RECEIVER, SOLO ARTIST)
 12. Φώφη Ρούσσου (SOLO ARTIST, VOCAL TEACHER, ex – 4BITTEN)
 13. Πηνελόπη Αναστασοπούλου (MAMA SINGS FIRE)
 14. Νίκος Μελάς (GANZI GUN, JESSICA’S THEME BAND)
 15. Αγγελική Ροσσολάτου (SOLO ARTIST)
 16. Άννα Μαρίνου (SOLO ARTIST)
 17. Γιώργος Φασκιώτης (ex – MYSTERY)
 18. Vicky Bee (SOLO ARTIST, PLASTIC PEOPLE, VICKY BEE BAND)
 19. Δημήτρης Καλαντζής (ΕΓΩ, ex – TSOPANA RAVE)
 • Gus Drax (SUICIDAL ANGELS, BLACK FATE, SUNBURST, SOLO ARTIST)
 • Ειρήνη Κετικίδη (SOLO ARTIST)
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *