6949256666 press@keysmash.gr

Metamorphosis by Black Reuss

keysmash powered by dycode

Black Reuss
Metamorphosis
2022 – Sliptrick Records

Incomplete
Grief
Fear
Anger
Pride
Lifeblood
Zeal
Acceptance
Mind
Love
Joy
Inspiration
Exodus (Outro To Journey)

To πρώτο μέρος μίας τετραλογίας ακούμε και η αρχική εικόνα είναι… ανολοκλήρωτη! Το “Incomplete” μπαίνει πρώτο και εκεί μας χτυπά μία αίσθηση… άλλη… Ένα κινηματογραφικό πέρασμα, μία γλυκιά μελωδία, γκάζια, φωνή που είναι πολύ συμπαθής στα αυτιά μας. Ο Black Reuss είναι οι Black Reuss. Είναι το project του Maurizio Dottore. O γιατρός λοιπόν εκτοξεύει ένα άλμπουμ, που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το ταξίδι που ετοιμάζεται να κάνει. Ο ίδιος ο άνθρωπος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Πως η ζωή του είναι ταξίδι. Κάποτε μπορεί να γίνει κι αυτό…

Αν σας αρέσει η μουσική (ναι, γενικά η μουσική), θα σας αρέσει κι αυτό. Είναι πεσιμιστικό, είναι σκούρο, είναι όμως τόσο μελωδικό. Η χροιά του Dottore είναι εκείνη που πρέπει. Οι χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες δίνουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι οι Paradise Lost εκείνοι που χαμογελούν στα παρασκήνια; Άνετα και όλοι τους! To “Grief” έπεται. Όπως τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα έχουν αποτελέσει θέμα για επεξεργασία, έτσι και εδώ οι ένδεκα μονολεκτικές ζωτικές καταστάσεις παρελαύνουν σε αυτό το άλμπουμ, για να δείξουν τη διαδρομή από την αρχή της. Τη διαδρομή πριν γίνει ταξίδι. Το τραγούδι είναι στο ίδιο μοτίβο. Βασανιστικό και μελωδικό, κάνει για video άνετα και προσδίδει μία αίσθηση μεγαλοσύνης. Το θεματικό σόλο είναι εκεί που πρέπει. Ο «Γιατρός» κάνει τα πάντα εδώ. Όλο το άλμπουμ του ανήκει.

Το ”Fear”, σε ρυθμό 12/8 και ένα πανέξυπνο κρουστό θέμα, μας βάζει όλο και πιο μέσα στον Goth κόσμο της ταινίας. Είναι πικάντικο, είναι πιασάρικο, τα διπλογραμμένα φωνητικά εξιτάρουν και η γέφυρα, στην οποία το τραγούδι αλλάζει μέτρο και γίνεται μία instrumental φαντασία, αποτελεί εξαιρετικό σημείο.

Σας αρέσει η ντραμιστική εισαγωγή του “Anger”; Και σε μας αρέσει. Ακόμα ένα χιτάκι; Ναι και μάλιστα σύμφωνα με τις επιταγές και συνταγές των Άγγλων πρωτοπόρων. Εποχές “One Second”, μέσα από το προσωπικό φίλτρο και πρίσμα του Ελβετού μουσικού, ο οποίος, απ’ ό,τι μπορώ να διαβάσω και να καταλάβω, είναι μεγάλη μούρη εκεί, στη χώρα με τον λευκό σταυρό και την πέτρα του διαβόλου. To “Pride” μας δείχνει πώς θα ήταν ένα τραγούδι με τον Johnny Cash να συμμαχεί με την ομαδάρα από το Halifax. Η φωνή εδώ είναι καθαρή, έχει όμως και τις καφέμαυρες κηλίδες της, έχει δεύτερα φωνητικά με πηχτό γρέζι και γενικά έχει όλα αυτά που θέλουμε για να ευτυχήσουμε μέσα στη δυστυχία μας.

Το ”Lifeblood” ξεκινά με ένα όμορφο θέμα στα πλήκτρα. Στη συνέχεια θα σκάσουν οι κιθάρες και τα μπασοτύμπανα θα δημιουργήσουν ένα μοτίβο Goth με Doom διανθίσεις. To τέμπο γίνεται μαρτυρικό στο κουπλέ, ο Σουίσς όμως ξέρει ακριβώς τι κάνει. Επιταχύνει στη συνέχεια, με τις φωνές να συνοδεύουν τα πλήκτρα. Και κάνει το κομμάτι να ακούγεται ακόμα πιο μαύρο. Το “Acceptance” είναι καρφωτό χιτ! Τα σκασίματα στην αρχή, τα θέματα στις κιθάρες, το κρυστάλλινο κουπλέ, όλα τους συνάδουν. One man show και στα καλύτερά του μάλιστα. Acceptance of soul, no one to blame… Και έρχεται το “Mind”. Με το γρήγορο περπάτημά του, με το ρεφρέν που θα σας μείνει, με τη δομή που το κάνει αυτόματα ερωτεύσιμο. Αυτό εδώ μάλλον μου κόλλησε. Μέχρι το επόμενο ίσως; Οψόμεθα.

Το ”Love” μπαίνει αρχοντικά. Σπάει στο κουπλέ. Εκεί αδειάζει, εκεί αναλαμβάνει η φωνή. Μυστηριακή, σκότεινη, γλυκιά. Το ρεφρέν είναι μαύρη σοκολάτα με λεμόνι. Συνδυασμός που ιντριγκάρει. Στη συνέχεια και το τέλος, το τραγούδι γκαζώνει. Ήχοι από σιτάρ. Αναμονή για το επόμενο. Το “Joy”. Μέσα στο μυστήριο κι αυτό, με μια μπασογραμμή που ακούγεται πανέμορφη. Το riff ήλθε. Και είναι βαρβάτο. Καργάτο. Γκαγκάτο. Γρήγορο κι αυτό. Δώσε πόνο, ρε γιατρέ!

Καλοτάξιδο! Είχε βγει πέρυσι και επανακυκλοφορεί από τη Sliptrick φέτος. Έχει κοινό, έχει τη δύναμη να το προσκαλέσει και θεωρώ ότι κι εμείς πρέπει να προσκαλέσουμε τον Ελβετό. Άμεσα.

Κώστας Κούλης

Buy the album HERE!

metamorphosis2214

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *