6949256666 press@keysmash.gr

Metro Trilogy (Metro 2033, Metro 2034, Metro 2035) – Dmitry Glukhovsky

keysmash powered by dycode

Πώς θα ένιωθες αν τα είχες χάσει όλα; Αν ο κόσμος που είχες γεννηθεί και προλάβει να ζήσεις για κάποια χρόνια, δεν είναι ο ίδιος πλέον και έχει καταστραφεί; Αν όλο σου το είναι βρίσκεται πλέον κάτω από τη γη και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης είναι να ζήσεις κάτω από την επιφάνια της γης και να έχεις για σπίτι σου μόνο τους σταθμούς και τις σήραγγες του Μετρό;

Η σειρά βιβλίων Metro είναι ένα franchise μυθιστορημάτων, μετά-αποκαλυπτικής φαντασίας, του Ρώσου πολυβραβευμένου συγγραφέα Dmitry Glukhovsky και αποτελείται κυρίως από τρία έργα, καθώς και βιντεοπαιχνίδια. Ξεκίνησε με την κυκλοφορία το 2005 του “Metro 2033”, και εν συνεχεία ακολούθησαν τα sequel των “Metro 2034” και “Metro 2035”, καθώς και πολλά άλλα βιβλία διαφορετικών συγγραφέων που θέλησαν να επεκτείνουν επιπλέον ή και να συνεχίσουν την ιστορία με την δικιά τους διαφορετική οπτική.

Metro 2033 34 35

Η σειρά βιβλίων Metro διαδραματίζεται σε έναν μετά-αποκαλυπτικό κόσμο, όπου η ανθρωπότητα έχει αναγκαστεί να ζει στις στοές και τους σταθμούς  του μετρό της Μόσχας, μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Το πρώτο βιβλίο, “Metro 2033”, ακολουθεί την ιστορία του Artyom, ενός νεαρού άνδρα που πρέπει να ταξιδέψει μέσω του Μετρό για να σώσει τον σταθμό του σπιτιού του από μια μυστηριώδη απειλή. Σε όλη την πορεία του θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις και θα μάθει πολλά μυστικά που θα του ανατρέψουν όλη την θεωρεία που έχει για αυτό που ζει αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Το δεύτερο βιβλίο, “Metro 2034”, διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο έναν χρόνο αργότερα, ακολουθώντας ένα διαφορετικό σύνολο χαρακτήρων μαζί με τον κύριο πρωταγωνιστή, ενώ το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας, “Metro 2035”, ολοκληρώνει την ιστορία του Artyom και το ταξίδι του στο Μετρό.

Διαβάζοντας τα βιβλία και ολοκληρώνοντας την τριλογία, μπορώ να πω πως το συγγραφικό ταλέντο του Dmitry Glukhovsky είναι πέρα για πέρα μοναδικό. Μέσα από τις ιστορίες του Artiom και όχι μόνο, ο αναγνώστης διερευνά διάφορα θέματα , όπως το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, ώστε να επιβιώσει, την ανθρώπινη φύση, τις συνέπειες του πολέμου, την απελπισία, τη χειραγώγηση και πολλά ακόμη. Οι ιστορίες των βιβλίων διαδραματίζονται σε έναν ζοφερό και αδυσώπητο κόσμο όπου η ανθρωπότητα παλεύει να επιβιώσει. Οι χαρακτήρες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν δύσκολες ηθικές επιλογές και να κάνουν θυσίες για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Τα βιβλία διερευνούν επίσης την ιδέα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε ακραίες καταστάσεις. Σε κανένα σημείο δεν βρήκα τον εαυτό μου να νιώθει πλήξη, καθώς και τα τρία βιβλία είναι καλογραμμένα και συναρπαστικά, με γρήγορη πλοκή, που με κράτησε καθηλωμένο και με έκανε πολλές φορές να βρεθώ με τη φαντασία μου στη θέση του Artiom και να προσπαθώ να σκεφτώ τι αποφάσεις θα έπαιρνα εγώ, εφόσον χρειαζόταν να το κάνω. Ο κόσμος και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η γραφή του Glukhovsky είναι πολύ ζωντανή και καθηλωτική, ενώ η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει φαίνεται και από τις λεπτομέρειες (σ.σ.: για νομίσματα χρησιμοποιούν φυσίγγια όπλου!), αλλά και τον πλούσιο κόσμο που είναι γεμάτος ενδιαφέροντες χαρακτήρες, που είναι πολύ καλά ανεπτυγμένοι και συγγενείς, ενώ και οι  τοποθεσίες, όπως αναφέρονται (σ.σ.: είναι πραγματική απόλαυση κατά την διάρκεια της ανάγνωσής, να γυρίζεις συνεχώς πίσω και να χαζεύεις τον χάρτη του μετρό που υπάρχει, καθώς και όλες τις πληροφορίες για κάθε σταθμό!).

metro2314

Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μειονέκτημα, αυτό θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να βρουν τα βιβλία πολύ σκοτεινά ή καταθλιπτικά και αναλόγως τα γούστα τους, ο ρυθμός μπορεί να θεωρηθεί αργός μερικές φορές. Επιπλέον, ορισμένα σημεία της ιστορίας είναι πολύ βίαια (σ.σ.: κάτι που προσωπικά το θεωρώ καλό για να μπορέσει ο αναγνώστης να νιώσει πλήρως τον πόνο, την αγωνία, και την απελπισία που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στο μετρό) και δίνουν έναν κλειστοφοβικό τόνο, κάτι που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους αναγνώστες ή και να ξενίσει κάποιους άλλους.

Συνολικά, η τριλογία των βιβλίων Metro, θεωρώ πως είναι ένα Must για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει κάτι διαφορετικό και μοναδικό, ειδικά αν ανήκει στους λάτρεις της μετά-αποκαλυπτικής μυθοπλασίας Τα βιβλία είναι καλογραμμένα, συναρπαστικά και προκαλούν σκέψη, με έναν πλούσιο φανταστικό κόσμο και πολύπλοκα θέματα. Ωστόσο, λόγω της βίας και του παραστατικού περιεχομένου, θα ήθελα να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα. Αν ψάχνετε για μια συναρπαστική και καθηλωτική ανάγνωση, η σειρά βιβλίων Metro αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

Βαγγέλης Φαρρής

Είχα την τύχη να παίξω και τα βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφόρησαν μετά τα βιβλία (Metro 2033, Metro: Last Light , Metro: Exodus) και μπορώ να πω πως αξίζουν τον χρόνο σας, καθώς καταφέρνουν να οπτικοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή και την ατμόσφαιρα στο Μετρό της Μόσχας, αλλά και στον μετά-αποκαλυπτικό κόσμο!

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *