Ανοίγουμε την πύλη του Ολύμπου. Όχι, μπερδεύτηκα. Την πόρτα του θεάτρου Olvio. Για απόψε οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου συνεδριάζουν εκεί. Δεν μας έχουν δει που εισχωρούμε στον χώρο, οπότε ησυχία, παίδες, γιατί ποιος τρέχει μετά να αποφύγει τους κεραυνούς του Δία… Ποιο είναι το φλέγον ζήτημα; Μα ο πόλεμος μεταξύ Αχαιών και Τρώων. Ποιανού το μέρος να πάρουν; Ποιους να ευνοήσουν; Ποιους να στείλουν στον Άδη; Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ της ολομέλειας.

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

theoi2314

Ο κάθε θεός κοιτάζει το δικό του συμφέρον. Εκεί κάπου ξεκινούν οι αποκαλύψεις και το ξεκατίνιασμα.
Τι είπατε; Κάτι σας θυμίζει; Από πού νομίζατε ότι έχουν αντιγράψει οι τριακόσιοι; Όχι του Λεωνίδα, παιδιά, μην μπερδεύεστε, οι τριακόσιοι της Βουλής.

Η υπέρτατη Αφροδίτη, Θεά του έρωτα και της ομορφιάς, κλίνει… Όχι στην κλίνη, παιδιά! Άντε, θα αλλάξω λέξη. Τάσσεται υπέρ των Τρώων. Μα δεν είναι πασιφανές; Πήρε το πρώτο βραβείο ομορφιάς, λες και το χρειαζόταν, από τον Πάρη.

theoi2315

Η θεά Αθηνά (Λίνα Καμπούρογλου), που φυσικά είχε πάθει ντουβρουτζά με τον Οδυσσέα, τάχθηκε υπέρ των Αχαιών. Οδυσσέεεεααα! Τίποτα, καλέ, κάτι δικό μου.

Η σούπερ ντούπερ black vinyl goddess Ήρα (Λήδα Χατζή) τάσσεται και αυτή υπέρ των Αχαιών και συγκεκριμένα υπέρ του Μενέλαου, καθώς βιώνουν τον ίδιο πόνο. Ποιον; Μα αυτόν της απιστίας. Τίποτα πια δεν θυμάστε; Που ο Δίας την είχε κάμνει τάρανδο της κακομοίρα και εκείνη έβγαζε όλη της την χολή αριστερά και δεξιά; Θυμηθήκατε τώρα; Δεν της έκανε βέβαια λίγα, αλλά και εκείνη αντί να τα βάζει μαζί του, να του ρίξει το τηγάνι στο κεφάλι, βρε αδερφέ, τα έβαζε με τις γυναίκες. Μανδάμ, τι φταίνε εκείνες;

Η Άρτεμις (Ειρήνη Ιωάννου), θεά του του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας, τα είχε πάρει με τον Αγαμέμνονα, που της σκότωσε το ιερό ελάφι και φυσικά τάχθηκε μαζί με τον Άρη (Βασίλης Καζής), που τον είχαν μόνιμα στα κατασταλτικά (μην ρωτάτε γιατί, δεν βγάζω βρώμα) με τους Τρώες.
Τι σας έλεγα; Κάποια στιγμή άρχισαν οι αφιερώσεις, τραγούδια ακούστηκαν, λελουδικό έπεσε, πιάτα έσπασαν, χάθηκε η μπάλα, άκρη φυσικά δεν βγήκε, αφού έγινε πανδαιμόνιο στην ολομέλεια, αλλά όλοι ξέρετε τι έκβαση είχε εκείνη η μάχη.

theoi2316

Όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί ήταν επί ποδός. Υποδύονταν ακόμα και όταν δεν μιλούσαν. Είχαν εστιάσει στους ρόλους τους και έμεναν σε αυτούς καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Όση ώρα εμείς γεμίζαμε το θέατρο, εκείνοι ήταν στη σκηνή σε κατάσταση «Στοπ καρέ». Μόλις δόθηκε το σήμα… η παύση έπαυσε και η παράσταση ξεχύθηκε στη σκηνή.

Αξέχαστος μου έμεινε ο Ποσειδώνας (Θεόφιλος Μανόλογλου). Τι prestige, τι γκλαμουράτη εμφάνιση! Η θεά Αφροδίτη (Μαριάννα Λαγουρού), αξεπέραστο performance. O θεός Δίας (Γιάννης Οικονομίδης), τρομερή παρουσία στη σκηνή. Απίστευτο χιούμορ, έκφραση, το τέντωνε και κλαίγαμε από τα γέλια.
Το κείμενο της ΑβγίΠαπ, το sequel της εξίσου εξαιρετικής παράστασης “Το ξεκατίνιασμα του Ολύμπου”, είναι προκλητικό, έμμετρο, καυστικό, περνούσε σαν σίφουνας από μπροστά μας. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Κανέλλου υπέροχη, τόσο ζωντανή, τόσο ανθρώπινη, τόσο αριστοφανική.
Η παράσταση «Ω, Θεοί !!» στο θέατρο Olvio, είναι η καλύτερη πρόταση για να ανοίξει με χαμόγελα και πολλά, μα πάρα πολλά, γέλια το 2023.

theoi2317

Αν δεν την έχετε δει ακόμα, σπεύσατε όσο είναι καιρός!

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Ταυτότητα παράστασης
https://keysmash.gr/events/theatrikes-parastaseis/o-theoi-2/

theoi2318