6949256666 press@keysmash.gr

Οι μαχητές του Ντάο – Υπόθεση ηλιακό τσάι

keysmash powered by dycode

Ελένη Ανδρεάδη
Οι μαχητές του Ντάο – Υπόθεση ηλιακό τσάι
Εικονογράφηση: Γιάννης Σκουλούδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο παππούς λέει πως στον κόσμο μας έχουμε χάσει την ισορροπία. Δεν υπάρχει πια αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και της Φύσης…

Και ο παππούς έχει πολύ δίκιο. Τώρα μένει στους Του-Ντι να κάνουν την επόμενη κίνηση. Να δώσουν τη δική τους ευγενική μάχη για τη σωτηρία αυτού του πλανήτη. Ο Σίφου ήλθε από μακριά και σε αυτό το βιβλίο η λέξη «μακριά» ίσως να σημαίνει και χωροχρονική απόσταση.

Τι σημαίνει Του-Ντι; Τι σημαίνει Σίφου; Γιατί οι δύο μικροί ήρωες έχουν την πλέον δύσκολη αποστολή του κόσμου; Γιατί έτσι πρέπει. Αν είναι να σωθεί αυτή η γαλάζια σφαίρα, θα σωθεί από τα παιδιά, από το ίδιο της το μέλλον. Η Ελένη Ανδρεάδη, ο άνθρωπος που δημιούργησε τους φοβερούς και τρομερούς και αξιαγάπητους «Πράκτορες του Πλανήτη», επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο για παιδιά, αλλά και για μας. Τα «άλλα παιδιά», που θα διαβάσουν παρέα με τα παιδιά τους. Με μία όμορφη ιστορία, που περνά ακόμα πιο όμορφα μέσα από το φυλλομέτρημα και τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις τους κύριου Γιάννη Σκουλούδη, η κυρία Ανδρεάδη έρχεται να μας θυμίσει βασικά και σημαντικά πράγματα γύρω από τη Γη μας και από μας τους ίδιους.

mahitesntao2314

Θα ξετρελαθείτε με τους χαρακτήρες και όλα όσα συμβαίνουν. Θα ταυτιστείτε και θα νοσταλγήσετε τα χρόνια που ήσαστε πιτσιρίκια και κάθε περίπατος ήταν μία περιπέτεια σε απάτητες γαίες. Που κάθε μάχη γινόταν όχι με ένα κομμάτι ξύλο ή ένα ψεύτικο πιστόλι, αλλά με το περίφημο μυστικό όπλο με κωδικό ΝΜ156, το οποίο σε πάγωνε και δεν σου επέτρεπε να κινηθείς, παρά μόνο μετά την καταβαράθρωση του κακού και τον θρίαμβο του καλού.

Μάχονται για το χώμα, τη θάλασσα, τα ποτάμια, τα ζώα και τα δέντρα. Μάχονται γιατί ο καιρός γαρ εγγύς. Τα παιδιά βλέπουν με άλλα μάτια και πολεμούν με άλλα όπλα. Την εξυπνάδα τους και την καλοσύνη τους. Το πώς θα το μάθετε μέσα από αυτό το βιβλίο. Το γιατί, επίσης. Η συνέχεια είναι μάλλον η αναμενόμενη. Εσείς και τα βλαστάρια σας θα γίνετε οι καινούργιοι μαθητές, οι φρέσκοι μαθητευόμενοι – συγκρατείστε αυτή τη λέξη – του Σίφου. Θα θυμηθείτε να εκτιμάτε τα «απλά». Η Ελένη είναι συνειδητοποιημένη. Ξέρει πως αυτός ο κόσμος έχει γίνει το πλέον αποτυχημένο πείραμα του ανθρώπου. Και η παιδική ψυχή μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος. Όχι μόνο στα χαρτιά. Όσο χτυπάει η παιδική καρδιά, τόσο ο ήλιος θα ανατέλλει.

Το διάβασα και αδημονώ να το ξαναδιαβάσω παρέα με την αναδεξιμιά μου, παρέα με τον Αποστόλη του κουμπάρου μου του Σωτήρη, παρέα με τους γονείς και τα παιδιά τους. Ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι γινόμαστε και εμείς παιδιά, έστω και για λίγο. Και αυτό το «λίγο» είναι πάντα σχετικό στον κόσμο των παιδιών. Εκεί που οι σκούπες είναι όντως μαγικές και όντως πετούν. Και ευτυχώς θα πετάνε για πολύ καιρό.

Ένα βιβλίο για τα παιδιά μας και για μας λοιπόν. Με όλη την αγάπη και τη σοφία ενός παππού από μια άλλη εποχή. Πολύ μακρινή, αλλά και τόσο κοντινή. Θα διαβάσετε και θα μου πείτε. Έχοντας ήδη δώσει τον όρκο του μαχητή. Και έχοντας ήδη μάθει το τραγουδάκι. Ναι, το θέαμα είναι πλήρες…

Κώστας Κούλης

Buy the book HERE!

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, ίδρυσε τη βραβευμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές αγγίζοντας πάνω από 100.000 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες του. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη», καθώς και τα βιβλία Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου και Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β.

Ο Γιάννης Σκουλούδης (Δον Αρμαντίγιο) γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Στην ηλικία των 15 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, στην ειδική κατηγορία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής προδιάθεσης. Έκτοτε έχει ασχοληθεί με διάφορους τομείς των εικαστικών και από το 2017 κυρίως με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει διακριθεί με έπαινο στον 62ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία της εικονογράφησης.

Η Aθηνά Ανδρεάδη (Athena Andreadis – www.athenamusic.com), διεθνώς καταξιωμένη τραγουδοποιός, έχει στο ενεργητικό της πέντε προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι έχουν αποσπάσει βραβεία και διθυραμβικές κριτικές από τα ΜΜΕ, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια του Leonard Cohen, με τον οποίο συνεργάστηκε, και έχει μοιραστεί τη σκηνή με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τον Andrea Bocelli. Μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες, είναι μέλος της Ακαδημίας των Grammys και τραγούδια της έχουν συμπεριληφθεί σε δημοφιλείς ξένες σειρές και ταινίες. Έχει αναπτύξει έντονη οικολογική δράση, και είναι πρέσβειρα του Plastic Pollution Coalition στις ΗΠΑ.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *