6949256666 press@keysmash.gr

Οικόπεδα με θέα @ Θέατρο Άνεσις

keysmash powered by dycode

Κάποια στιγμή μία μεγάλη εταιρεία είχε ανακοινώσει ένα κλιμάκιο «εργατικότητας». Πόσο και πώς θα έπρεπε να δουλεύει ένας υπάλληλος, προκειμένου να αναρριχηθεί διοικητικά. Διαβάζοντας τον πίνακα, ο καθένας καταλάβαινε ότι για να γίνεις μεγαλοστέλεχος θα πρέπει να θυσιάσεις όλα τα άλλα. Να μην έχεις προσωπική ζωή, να μην έχεις καν ζωή. Να αναπνέεις μόνο για να δουλεύεις. Τραγικό; Και λίγα λέτε…

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

oikopeda2314

Το «μεγάλο» μεσιτικό γραφείο των Μιτς και Μάρεϋ φιλοξενεί μία ομάδα φιλόδοξων «στελεχών». Όλοι τους ισχυρίζονται ότι είναι κορυφαίοι πωλητές, όλοι τους θεωρούν ότι η εταιρεία έχει βγάλει πολλά λεφτά από τον κόπο τους. Και μάλιστα ετσιθελικά και σχεδόν φασιστικά. Ενενήντα τοις εκατό από κάθε επιτυχημένη συναλλαγή αποδίδεται στο ταμείο της εταιρείας. Τραβάς τα πάνδεινα για να πείσεις τον υποψήφιο ή εν δυνάμει ή όπως αλλιώς θες να τον πεις, πελάτη, να αγοράσει και όταν το καταφέρεις, κρατάς μόλις ένα δολάριο για κάθε δέκα που με τον ιδρώτα σου κέρδισες. Τα καλά του καπιταλισμού; Όχι. Τα καλά της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και δίψας για δύναμη.

oikopeda2319

Ο David Mamet είχε γράψει το κείμενο γύρω κοντά στα 1984. Το Glengarry Glen Ross άνοιξε σαν παράσταση τον Μάιο του ίδιου έτους. Ο Mamet κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ εκείνη τη χρονιά. Και το περίφημο “Mamet Speak” βρέθηκε μπροστά στα μάτια και τ’ αυτιά όλου του κόσμου, στην καλύτερη, ίσως, έκφανσή του. Εδώ θα εξάρουμε την απόδοση στα ελληνικά, από τον κύριο Αντώνη Γαλέο, αυτό τον αρχιμάστορα, κυριολεκτικά, του είδους. Για όσους έχουν επαφή με το πρωτότυπο κείμενο, θα συμφωνήσουν ότι η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά κοπιαστική και πανάξια. Η δραματουργική επεξεργασία έχει γίνει από τον κύριο Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος σκηνοθετεί με αέρα, με ζήλο, με όλα τα επιμέρους διαμερίσματα του εγκεφάλου του και για ογδόντα λεπτά περίπου θα σας σφυροκοπούν οι λέξεις, οι φράσεις και οι κινήσεις των ηρώων. Όσο για το σκηνικό… Στην αρχή θα μορφάσετε αδιάφορα. Μετά από μερικά λεπτά όμως… Δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια αυτό που έχει δημιουργήσει η κυρία Αρετή Μουστάκα. Απλά το γράφω, όσο πιο απλά μπορώ. Θα πάθετε σοκ!

oikopeda2318

Ο κύριος Γιάννης Μπέζος, στον ρόλο του Σέλη Λεβίν, της περίφημης «Μηχανής», θα έκανε τον δημιουργό να σκεφτεί «ΑΥΤΟ είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα το έργο»! Δεν είναι μόνο οι κινήσεις, οι γκριμάτσες ή οι αντιδράσεις. Είναι όλη η ύπαρξη του ηθοποιού. Είναι ο τρόπος που εξωτερικεύει τη συνεχώς αναβαλλόμενη απελπισία του. Θα τον δείτε να παίζει, θα σκεφθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε και σεις και όταν θα το δοκιμάσετε, θα φάτε τα μούτρα σας, μπορεί και ανεπανόρθωτα. Το είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του και το κλέβω, με την κατάλληλη προσαρμογή φυσικά.

Στον ρόλο του Ρίτσαρντ Ρόμα ο κύριος Μάκης Παπαδημητρίου. Συγνώμη, αλλά… Τα τελευταία ένδεκα χρόνια, που καλύπτω παραστάσεις, δεν τον έχω δει κάπου, που να είναι κάτω από τέλειος. Η φυσικότητά του είναι σχεδόν εκνευριστική. Ιδίως όταν ξέρεις πως για να βγει όλο αυτό, έχει ο ίδιος σκάψει τόσο πολύ. Δεδομένη η ευφυία, δεδομένο και το τάλαντό του. Στον ρόλο του Ντέιβ Μος ο κύριος Θανάσης Κουρλαμπάς. Άψογα εξοικειωμένος με τον χαρακτήρα του, εντελώς ευθυγραμμισμένος με τη ροή του. Οι απαντήσεις του, οι προτάσεις του, ο τρόπος που κοιτάζει τον συνομιλητή του… Μέχρι και το πώς ακουμπά το πιάτο του. Σημαντικός τροχός στην όλη διαδικασία.

oikopeda2315 1

Ο κύριος Άρης Λεμπεσόπουλος στον ρόλο του Τζορτζ… Τι να πω τώρα… Είναι απλά απολαυστικός. Ξετρέλανε το κοινό με τον τρόπο απόδοσης. Θα τολμούσα να πω ότι ήταν μία εκρηκτική διασταύρωση Foster Brooks και Dean Martin, με τη δική σφραγίδα έκδηλη. Δεν ξέρω αν έχει αποδοθεί έτσι ξανά ο ρόλος και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Πραγματικά υπέροχος! Να σημειώσω εδώ ότι τον θίασο συμπληρώνουν ο κύριος Γιάννης Δρακόπουλος – πάντα σπουδαίος – και οι κύριοι Γεράσιμος Σκαφίδας και Μάριος Μαριόλος, οι οποίοι παίζουν επίσης εξαιρετικά, αποτελούν μαζί με τους προαναφερθέντες μία ομάδα με τρελούς αυτοματισμούς και φοβερή κινητικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι καλλιτέχνες, μπορούν να καταφέρουν και τα πιο δύσκολα και μάλιστα εύκολα.

oikopeda2317

Να σημειωθεί εδώ ότι λίγη ώρα πριν, αυτή η ομαδάρα έπαιζε το ίδιο έργο, μπροστά από ένα άλλο κοινό και μερικά λεπτά μετά μόλις, ξαναπάτησε το σανίδι, για έναν ακόμα γύρο. Είναι μοναδικά πλάσματα οι ηθοποιοί και καλό είναι να το θυμίζουμε συχνά αυτό. Πριν το τρίτο κουδούνι ο κόσμος άκουγε διάφορα τραγούδια από τη μαγική δεκαετία του ’80, τη δεκαετία που εκτυλίσσεται το έργο. Τη δεκαετία που πάντα θα μας κυνηγά, όσους τη ζήσαμε και πάντα θα είναι εκεί, για όσους επιθυμούν να μάθουν. Ήταν ο τέλειος πρόλογος. Στο κυρίως θέμα αισθανθήκαμε σαν να βρισκόμαστε εκεί, στο Σικάγο των μέσων της μαγικής δεκαετίας και ο επίλογος… Εκεί πλέον αφήσαμε από το χέρι τον χρόνο και πετάξαμε για άλλες γαίες. Ένας άνθρωπος σε ένα γραφείο και ο απόλυτος προβληματισμός. Δεν θα τον αποκαλύψουμε. Θα ήταν κρίμα για όλους εσάς που θα πάτε να δείτε την παράσταση. Ένα έργο στο οποίο η κάθαρση προτίμησε να μην έλθει. Προτίμησε να μεταμφιεστεί σε προσωρινό κάτι. Το ίδιο κάτι που θα ελέγχει για πάντα το μέλλον.

Κώστας Κούλης

oikopeda2316

Διανομή:
· Σέλη Λεβίν (Μεσίτης): Γιάννης Μπέζος
· Τζορτζ Αρόνοφ (Μεσίτης): Άρης Λεμπεσόπουλος
· Ρίτσαρντ Ρόμα (Μεσίτης): Μάκης Παπαδημητρίου
· Ντέιβ Μος (Μεσίτης): Θανάσης Κουρλαμπάς
· Τζέιμς Λινγκ (Πελάτης): Γιάννης Δρακόπουλος
· Τζον Ουίλιαμσον (Προϊστάμενος γραφείου): Γεράσιμος Σκαφίδας
· Μπέιλεν (Αστυνομικός): Μάριος Μαριόλος

Συντελεστές:
· Συγγραφέας: David Mamet
· Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
· Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
· Δραματουργική Επιμέλεια: Νικορέστης Χανιωτάκης
· Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Μαθές
· Σκηνικά/Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
· Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
· Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
· Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
· Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Μαριόλος
· Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Παραγωγή: Happy Productions
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00
Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Πρεμιέρα: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη Γ: 15€
Ομαδικά Εισιτήρια: 15€ (στο τηλέφωνο 210 0080900)
Θέατρο Άνεσις: Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-0080900, 210-3625119, 210-7718943

Πρόσβαση στο Θέατρο Άνεσις
· Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι
· Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14
· Parking: Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526 (2′ περπάτημα από το θέατρο με χρέωση 5€)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
α. Ηλεκτρονικά:
· www.viva.gr/tickets/theater/iikopeda-me-thea
· www.happyproductions.gr
β. Τηλεφωνικά:
· 210 0080900: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00
· 210-3625119 & 210-7718943: Δευτέρα έως Κυριακή 09:00-21:00
γ. Στα γραφεία της Happy Productions: Μεσογείων 326, Αγία Παρασκευή (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00)
δ. Στα ταμεία του Θεάτρου Άνεσις: Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αμπελόκηποι (Δευτέρα έως Κυριακή 17:00-21:00)
ε. Στο Δίκτυο καταστημάτων VIVA (www.vivapayments.com/el-gr/network)

email: info@happyproductions.gr
Web: www.happyproductions.gr
Facebook: https://www.facebook.com/happyproductionsGreece
Instagram 1: happyproductions greece
Instagram 2: oikopedamethea.anesis
#oikopedamethea.anesis #oikopedamethea #happyproductions

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *