6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: November @ Θέατρο Τζένη Καρέζη

keysmash powered by dycode

Μήνας εκλογών για τις Η.Π.Α και ο τωρινός Πρόεδρος Τσαρλς Π. Σμιθ (Σταύρος Σβήγκος) τρώει τα μουστάκια του – που δεν έχει – καθώς τα exit poll (άμα είσαι αγγλομαθής, ρε παιδάκι μου) τον δείχνουν να πιάνει πάτο. Γιατί άραγε; Αφού τίποτα δεν έκανε στην πρώτη του τετραετία, περίμενε ο λαός να τον ψηφίσει και για δεύτερη; Είπαμε, είναι Αμερικανάκια, αλλά όχι και έτσι…

Ο στενός του συνεργάτης Άρτσερ Μπράουν (Κώστας Καζανάς), έχει πέσει με τα μούτρα στα χαρτιά που βρίσκονται μπροστά του και δεν δίνει σημασία στο άξεστο και θορυβώδες ξέσπασμα του Τσάρλι. Έχει κατανοήσει πλήρως τι συμβαίνει και ξέρει από πρώτο χέρι γιατί ο Πρόεδρος θα φάει μαύρο στις εκλογές.

november2314

Ο Τσάρλι, αγανακτισμένος, ζητά την επικοινωνιολόγο του Μπερνστάιν (Μαρία Χάνου) και η απάντηση που παίρνει δεν τον ευχαριστεί καθόλου. Τον ενοχλεί που δεν είναι εκεί και απαιτεί να έρθει στον Λευκό Οίκο αμέσως. Εκείνη καταφθάνει στο σπίτι με το νούμερο 1600 στην πόρτα, εισέρχεται στο οβάλ γραφείο και του εξηγεί ότι έχει έτοιμο τον προεδρικό λόγο παράδοσης της θέσης, αλλά εκείνος είναι ανένδοτος. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει, δεν μπορεί, για να παραμείνει και για δεύτερη πενταετία. Κούνια που τον κούναγε, αφού οι πόρτες είναι όλες κλειστές. Επόμενη σκέψη είναι η χοντρή μπάζα πριν η θητεία του τελειώσει και βάζει σε εφαρμογή σχέδιο ώστε να εικοσαπλασιάσει και βάλε τη μίζα που θα του δώσει η Εθνική Ένωση Γαλοπούλας.

Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε παρακολουθώντας την ξεκαρδιστική παράσταση “November” στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

november2315

Ο Μιχάλης Σιώνας, που έκανε τη μετάφραση, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, παρέδωσε ένα κείμενο γλαφυρό, ζωντανό και επίκαιρο. Η αθυροστομία, η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, δεν σε ξενίζει, ίσα ίσα που προσκαλεί το γέλιο. Ο Σταύρος Σβήγκος στον ρόλο του Τσάρλι, είναι μοναδικός. Έχει σκιαγραφήσει απίστευτα τον ρόλο του και τον έχει πασπαλίσει με υπερβολικές εντάσεις που δένουν υπέροχα. Αντιδρά σε ό,τι γίνεται γύρω του και δεν σταματά ούτε όταν κάποιοι θεατές μπαίνουν αργά στην αίθουσα. Γέλασα πάρα πολύ με τους γκρίζους κροτάφους και ιδιαίτερα με τη γκρίζα φράντζα, καθώς μου θύμισε τον λουρίδα στα Γκρέμλινς.

Λάτρεψα τον Κώστα Καζανά στον ρόλο του Άρτσερ. Ήταν απίστευτα κωμικός, χωρίς καν να προσπαθεί. Κινήσεις, εκφράσεις, κάλτσες και… στέκα (δεν αποκαλύπτω τίποτε άλλο), έφερναν συνεχώς αυθόρμητο γέλιο. Η Μαρία Χάνου ήταν εκπληκτική στον ρόλο της επικοινωνιολόγου. Ελισσόταν στις παρανοϊκές αντιδράσεις των άλλων δυο με απίστευτη ταχύτητα και περνούσε μια πιο γήινη υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδυόταν. Αξίζει να σταθούμε στους Νίκο Τουρνάκη και Αργύρη Λάμπρου, με τον πρώτο να υποδύεται στέλεχος της Εθνικής Ενώσεως Γαλοπούλας και τον δεύτερο τον Ινδιάνο αρχηγό Ναβάχο, οι οποίοι έδωσαν τρομερές ερμηνείες και συναγωνίζονταν με θέρμη την πιο πάνω τριάδα σε κωμικά τερτίπια.

november2316

Όμορφα κοστούμια και σκηνικά από τον Κέννυ Μακλέλαν, ιδιαίτερα το φόρεμα της Χάνου, που παρέπεμπε σε νυφικό. Η μουσική, για όσους ξέρουν, ήταν εντυπωσιακή και υπεύθυνος για αυτή είναι ο Φώτης Σιώτας, που ένωσε όλα όσα διαδραματίζονταν μέσα από γνωστές μουσικές, που μουρμουρίζαμε φεύγοντας.

Αν δεν έχετε δει την παράσταση, αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε προς το Θέατρο Τζένη Καρέζη. Θα δείτε μια πολύ καλοστημένη δουλειά, μια πολιτική σάτιρα, που κρύβει μεγάλες αλήθειες.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

https://keysmash.gr/november-theatro-tzeni-karezi-10-noe-17-dek/
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *