6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Οι Υπηρέτες @ Θέατρο Χώρος

keysmash powered by dycode

Καμιά φορά αναρωτιέμαι για το πόσοι συνάνθρωποί μας έζησαν ζωές που δεν ήθελαν… Πού θανατώθηκαν για ένα καπρίτσιο, που βασανίστηκαν ενώ ήταν αθώοι, που έκαναν φριχτές δουλειές χωρίς να φταίνε… Όταν ο κουρνιαχτός κατακάθισε και μπορέσαμε να δούμε μέσα από το πέρας μίας «άλλης» αφήγησης, τότε εστιάσαμε στους δύο αντί-ήρωες. Δύο άνδρες που «υπηρετούν» στο σπίτι μίας πλούσιας οικογένειας. Με τις ίντριγκες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα που «διέπουν» αυτού του τύπου συγγένειες. Και οι δυο τους ελπίζουν. Ο ένας θα γίνει εσωτερικός – μόνιμος δηλαδή – «όπου να ‘ναι» και ο έτερος… Εκείνος ελπίζει κάποτε να γίνει. Οι δυο τους συμπλέουν και συγκρούονται, αστειεύονται και τσακώνονται…

ypiretes2314p

Μία παράσταση για δύο ρόλους. Ο κύριος Αντώνης Κυριακάκης και ο κύριος Γιώργος Πατεράκης, σε σκηνοθεσία του κυρίου Αλέξανδρου Νικόλαου Μπαλαμώτη, πάνω σε κείμενο των τριών τους. Το οποίο κείμενο, με τη σειρά του, έχει πατήσει στον Γιάκωφ, ένα βουβό χαρακτήρα στο έργο «Ο γλάρος» του Άντον Τσέχωφ. Μία παράσταση απαιτητική για τους ηθοποιούς και απολαυστική για το κοινό. Νευρώδης, όξινη, παρορμητική, τρεχαλητή… Ήλθαμε και φύγαμε μέσα σε εξήντα λεπτά και οι σκέψεις βρέχουν μέσα στο κεφάλι μας. O ένας πρωταγωνιστής συμπληρώνει και παραπληρώνει τον άλλο, μπλέκοντας και πλέκοντας τους διαλόγους και τις σχετικές «χορογραφίες». Ο τρόπος που σηκώνουν μαζί ένα σακί, ο τρόπος που χαίρονται ή άγχονται… Τα βλέμματά τους, οι κινήσεις τους… Ακόμα και το πώς διπλώνουν ένα κομμάτι ύφασμα.

Οι «αφέντες» δεν είναι καλοί άνθρωποι. Ο καθένας από αυτούς ταλαιπωρεί τους δύο υπηρέτες κατά περίπτωση. «Κάνε αυτό, κάνε εκείνο». Μέχρι που τους βάζουν να κάνουν δουλειές στις αυτοσχέδιες ερασιτεχνικές παραστάσεις τους, στην οικεία τους. Τους τρέχουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Και εκείνοι υπομένουν γιατί ελπίζουν. Πώς το είχε πει ο Οδυσσέας Ιωάννου… Η ελπίδα είναι η συνεχής αναβολή της απελπισίας. Ταιριάζει γάντι στους δύο άνδρες. Ίσως στα βάθη των σωθικών τους να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα γίνει. Και εκεί έγκειται η μαγεία των ρόλων τους. Στο ότι μας μεταδίδουν αυτή την απελπισία. Στο ότι μας δίνουν όλα τα ερεθίσματα, προκειμένου να  συμπάσχουμε, να ταυτιστούμε, να ξεσηκωθούμε μέσα μας, να θυμώσουμε και να λυτρωθούμε, γνωρίζοντας πως για κείνους δεν τίθεται θέμα κάθαρσης. Εκεί θα μείνουν. Για πάντα. Χωρίς τίποτα. Για πάντα.

ypiretes2315p

Ενώ τρέχει το έργο, οι δύο χαρακτήρες ξεφεύγουν από τα όρια του ηθοποιού. Γίνονται παρατηρητές με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή στατικοί μέσα στο ιντερμέδιο της παύσης. Ο ένας έχει φύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιστρέφει στο σπίτι. Εκεί θα δείτε το μεγαλείο της ανθρώπινης οξύνοιας στο χτίσιμο μίας θεατρικής σκηνής που το απευκταίο μοιάζει λύση. Που η απελπισία γίνεται ή έχει βαφτιστεί ως η μόνη ελπίδα.

Τρομερή ομάδα οι δύο ηθοποιοί. Μας έκαναν να γελάσουμε, να νιώσουμε θλίψη και οργή. Αν παρακολουθήσετε τα πρόσωπά τους όση ώρα παίζουν… Μου έβγαλαν τόνους συναισθήματα, μεταξύ αυτών και μία παράλληλη διάσταση του «Άνθρωποι και ποντίκια», όσον αφορά την αναπότρεπτη απελπισία. Θα κάνετε μερικές τρομερές συζητήσεις με τους φίλους σας, με αφορμή αυτό το έργο, του οποίο το ζουμί φτάνει  για να θρέψει ολόκληρη πόλη, μπορεί και χώρα. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

ypiretes2316p

Δημιουργοί κειμένου – Δραματουργία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Πετρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη & Φωτιστικός σχεδιασμός: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα

Ηχητικός σχεδιασμός: Μικές Γλύκας

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Χώρος προβών: Όμικρον3

Δημιουργία τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης  Orki Productions

Κατασκευές: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα, Γιώργος Πατεράκης

Παραγωγή: The Prodigy Theatre Company – Naif

Παίζουν οι Αντώνης Κυριακάκης και Γιώργος Πατεράκης

Ακούγονται οι φωνές των Λένα Μποζάκη και Διονύση Πιφέα στους ρόλους των Νίνα και Τρέπλιεφ από τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση Δαυίδ Μαλτέζε.

Θέατρο Χώρος: Ορφέως & Πραβίου 6-8, Βοτανικός.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 30 Οκτωβρίου 2023, για λίγες παραστάσεις.

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ γενική είσοδος, 10 μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ).

Προπώληση: www.ticketservices.gr/event/oi-ipiretes-theatro-xoros/

Περισσότερες πληροφορίες:       www.theprodigytheatre.com

https://horostheatre.gr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *