6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: The Aliens @ Από Μηχανής Θέατρο

keysmash powered by dycode

Μια ιστορία που ακροβατεί λυρικά σε σκιές μαύρης κωμωδίας.

Δυο φίλοι, απόκληροι μιας γενιάς τριαντάρηδων, που δεν έγιναν άλλο ένα γρανάζι της μηχανής. Τα νεανικά τους ιδανικά και ο κόσμος που ζουν, μέσα από το πρίσμα μιας αδιεξοδικής πορείας. Στον πίσω χώρο ενός καφέ οι δύο αυτοί φίλοι αναζητούν τη δική τους πορεία, την ελευθερία, τον έρωτα και τον θάνατο. Στο ταξίδι τους αυτό μυούν και τον νέο σερβιτόρο που γίνεται μέλος της παρέας τους.

aliens2314

Ο τίτλος του έργου της Annie Baker είναι παρμένος από ποίημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι. Όμως ποιοι είναι οι εξωγήινοι; Είναι αυτοί που μένουν εκτός της συμβατικής κοινωνίας; Είναι αυτοί που ζητούν ελευθερία και όχι καταπίεση; Είναι αυτοί που θέλουν να αναπνέουν, να ζουν χωρίς πλαίσια και πρέπει ή αυτοί που συμπεριφέρονται σαν αρνιά μπροστά στον βοσκό τους; Μήπως το να είσαι γρανάζι μιας μηχανής ή ο ένας τροχός της αμάξης, έχει από μόνο του κάτι εξωπραγματικό; Μήπως ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί να είναι σε αγέλη λύκων; Μήπως η κοινωνία μας που προασπίζει το συμφέρον του ενός έναντι χιλιάδων είναι εξωγήινη;

Όλα τα ερωτήματα πηγάζουν μέσα από το έργο. Η παράσταση είναι μια κατάθεση αυτών των ερωτημάτων, που αφορούν τη ζωή και την κοινωνία. Οι Γιάννης Βασιλώττος, Αναστάσης Γεωργούλας και Μιχάλης Πανάδης γίνονται οι «απόκληροι» αυτής τη κοινωνίας. Εκφράζονται μέσα από τους ήρωες που υποδύονται. Η παράσταση θα μπορούσε να είναι απλά μια συνάθροιση ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν τις δικές τους αλήθειες σε αυτά τα ερωτηματικά.

Ο θεατής γίνεται μέρος της ίδιας της παράστασης, καθώς προσπαθεί νοερά να απαντήσει σε τούτα τα ερωτήματα. Σκύβει στην ιστορία της παρέας με αληθινή προσήλωση. Άλλωστε του μιλά στην ψυχή, στη σκέψη, στον τρόπο ζωής, στον τρόπο που βλέπει ή τον κάνουν να βλέπει τα πράγματα. Υπάρχει σωστό και λάθος; Και ποιος το καθορίζει; Εμείς; Και με ποια μέτρα και σταθμά; Και στο κάτω κάτω, ποιοι είμαστε εμείς που θα τα ορίσουμε;

aliens2315

Ο Μιχάλης Πανάδης, μέσα από τη σκηνοθεσία αλλά και τον ήρωα που υποδύεται, προσπαθεί να ρίξει φως σε μια γενιά που καταπλακώθηκε από τη συμβατική κοινωνία. Οι συνοδοιπόροι του Γιάννης Βασιλώττος και Αναστάσης Γεωργούλας, αγγίζουν με τις ερμηνείες τους όλες τις πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων. Των πρωταγωνιστών αυτής της γενιάς. Άλλωστε, κοιτώντας βαθιά μέσα και πίσω από τις λέξεις, βιώνεις την εσωτερική πάλη, την ανάγκη συντροφικότητας, την ανάγκη για αλλαγή του σαθρού συστήματος που τους έχει «τιμωρήσει» με «αφορισμό», όταν εκείνοι αντιστέκονται στα γρανάζια του.

Είναι μια παράσταση και ένα θέμα που μας αφορά, που χρειάζεται να βρει φως και δρόμο για να προχωρήσει και να μην θαφτεί πίσω από γαριασμένες κουρτίνες και εργοστασιακές τεχνικές.

Είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Χρύσα Κοτταράκου

Σκηνοθεσία, προσαρμογή: Μιχάλης Πανάδης

Σκηνικό, κοστούμια, φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Βασιλώττος

Κινησιολογική δραματουργία: Αρετή Πετροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Παυλίδης

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Κατασκευή σκηνικού: Θοδωρής και Άγγελος Καρύδης

Οπτική ταυτότητα, Βοηθός φωτογράφου: Ζένια Σπύρου

Παραγωγή: Φοίβος Πετρόπουλος, Tabotto E.E., Luminus E.E.

Βοηθός παραγωγής: Νικολέττα Πικέα

Ηθοποιοί: Γιάννης Βασιλώττος, Αναστάσης Γεωργούλας, Μιχάλης Πανάδης 

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 18.00

Διάρκεια παράστασης: 105’

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικά), 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες, ΑΜΕΑ)

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ

Ακαδήμου 13, 10436, Αθήνα

210 52 32 097

amtheater.gr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *