6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Το δωμάτιο του παιδιού @ Θέατρο Νέου Κόσμου

keysmash powered by dycode

Παιδί, ένα πλάσμα που με την έλευσή του σε αυτόν τον κόσμο, αλλάζει τα πάντα.

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνετε εσείς οι γονείς να μεγαλώνετε ένα παιδί. Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις πάντα την προσοχή σου προσηλωμένη σε αυτό. Να αγωνιάς, να φοβάσαι μην συμβεί κάτι κακό. Να τρέμεις για εκείνη τη μοναδική στιγμή που δεν θα προσέξεις για ένα δευτερόλεπτο και θα το χάσεις.

Και αν συμβεί αυτή η κακιά στιγμή; Πώς θα το αντιμετωπίσεις; Αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο;

to dvmatio 4

Για το νεαρό ζευγάρι, που «μένει» στον κάτω χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου, η μέρα ξεκινά με ευτυχία. Είναι τα γενέθλια του παιδιού τους. Είναι ο κόσμος τους, το είναι τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής έρχεται ένα ακόμα χαρμόσυνο γεγονός. Η γυναίκα είναι έγκυος. Ναι, ο μικρός θα αποκτήσει αδερφάκι λίαν συντόμως. Η χαρά του συζύγου και τα πειράγματα μεταξύ τους τους κάνουν για λίγο να αφεθούν και το παιδί από μια σκανταλιά βρίσκεται στο μπαλκόνι και… πέφτει στο κενό.

Η ευτυχία χάνεται μαζί με το παιδί. Η γυναίκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με όλη τη δύναμη της ψυχής της όλα όσα έχουν συμβεί. Ο σύζυγος, σε κατάσταση σοκ ακόμα και μέρες μετά το τραγικό συμβάν, αρνείται να το πιστέψει. Θεωρεί το παιδί ζωντανό. Ότι το έσωσε την τελευταία στιγμή. Βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της απώλειας, την άρνηση. Αγριεύει όταν η γυναίκα του προσπαθεί να του θυμίσει τα σκληρά γεγονότα. Θεωρεί ότι εκείνη βρίσκεται σε σοκ και τη συμβουλεύει να δει ψυχολόγο. Το μυαλό του έχει πλάσει μια τελείως διαφορετική ιστορία και εμμένει σε αυτή.

Το σκηνικό της Ιωάννας Πλέσσα δίνει το δικό του στίγμα στην παράσταση. Είναι ένα παιδικό δωμάτιο, ένας ασφαλής χώρος για παιδικές ψυχές. Ένας χώρος προστατευμένος από οτιδήποτε θα μπορούσε έστω και να τραυματίσει ένα παιδί.

to dvmatio 5

Η απίστευτα καλοστημένη σκηνοθεσία είναι το όραμα των Παναγιώτη Γαβρέλα, Βαλέριας Δημητριάδου και Γιώργου Χριστοδούλου. Επιλέγουν να δουλεύουν πάνω σε παραστάσεις και έργα που αφορούν κοινωνικά ζητήματα και το κάνουν με ευαισθησία.

Η Βαλέρια Δημητριάδου υποδύεται τη μητέρα, τη γυναίκα που η μοίρα χτυπά τρεις φορές σε αυτή την ιστορία. Μια με την απώλεια του πρωτότοκού της, μια με την αποβολή του δεύτερου… και το τελικό χτύπημα έρχεται όταν ο σύζυγός της, μη θέλοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, «χάνεται» στα στενά δρομάκια του μυαλού του. Ο τρόπος που χειρίζεται τον ρόλο είναι συγκλονιστικός. Φέγγει δύναμη της ψυχής, αναβλύζει αμέτρητα συναισθήματα, που σε ανατριχιάζουν.

Συγκλονιστικός στον ρόλο του συζύγου ο Γιώργος Χριστοδούλου. Σκιαγράφησε με έντονα χρώματα  την ψυχοσύνθεση του ρόλου του. Ακόμα και όταν μιλούσε με οργή, όταν δεν αποδεχόταν την αλήθεια, είχε μια τόσο στενή επαφή με τον ήρωα που υποδυόταν, που μας έκανε να δακρύζουμε. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις μια τέτοια παράσταση. Σε καθηλώνει, σε ταράζει, σε κάνει να σκέφτεσαι, να αντιδράς, να βιώνεις. Γίνεται η αφορμή για χίλιες δυο διεργασίες μέσα σου. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του θεάτρου. Και για αυτό το αγαπάμε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

to dwmatio nk

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου

Μουσική: Κρυσταλλία Θεοδώρου

Σκηνικά – Κοστούμια:  Ιωάννα Πλέσσα

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθετών: Μαρία Προϊστάκη

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Γιώργος Χριστοδούλου

Συμμετέχουν οι μικροί: Ιάσονας Βασίλας και Δημήτρης Ζηκύρης

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 16€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 14€

Προπώληση: https://www.more.com/theater/to-domatio-tou-paidiou/

Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *