6949256666 press@keysmash.gr

Gimme Shelter Film Festival Special Opening Night @ Gagarin

keysmash powered by dycode

Ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια το 1981 και έβγαλαν τον πρώτο δίσκο τους το 1982. Διαλύθηκαν το ’89 και ξαναφτιάχτηκαν το 2012. Και ο Steve Wynn, ο δαιμόνιος παίχτης και συνθέτης από τη Σάντα Μόνικα, ο οποίος μάλιστα έφτιαξε το πρώτο του γκρουπ στα εννιά του, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα κάρο από δίσκους και μπάντες, βρέθηκε στην Αθήνα μας ξανά. Γιατί κάτι χρόνια πριν, ο σκηνοθέτης Emiel Spoelder πήγε σε μια συναυλία του Ryan Adams. H support μπάντα όμως του έκανε τη ζημιά. Οι The Miracle 3 – συγκρατήστε το όνομα, πρόκειται για μία σειρά από τρελές ανάμνησες – του κάνουν τρελό κλικ.

dream2317w

Συναντά τον Steve Wynn, καθώς και τη μητέρα του. Η τελευταία του προτείνει «να κάνει μία ταινία για τον γιο της». Και κάπως έτσι εγένετο “The Dream Syndicate: How did we find ourselves here?”, η οποία βγήκε το 2022, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Spoelder και έγινε η αφορμή και ο σκοπός της νυχτιάς που ακούει στο όνομα “Gimme Shelter Film Festival Special Opening Night”. Ο σκηνοθέτης, σε ερώτηση για τα επόμενα πλάνα του, απαντά πως θα ήθελε να κάνει ένα σκασμό από μουσικά ντοκιμαντέρ και θα ήθελε πολύ να φιλοξενήσει τους The Offspring. Δώσε πόνο, αγαπητέ μου, the kids ARE alright!

O κόσμος κάθεται αναπαυτικά. Μια και η βραδιά ξεκινά με προβολή ταινίας, δεν είναι λογικό να στέκεσαι όρθιος, ναι; Βλέπουμε λοιπόν το φιλμ, στο οποίο παρελαύνουν μέλη, γνωστοί και φίλοι και στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης και ο ίδιος ο Wynn κάθονται απέναντι από τη δημοσιογράφο Έφη Παπαζαχαρίου, η οποία συντονίζει τη συζήτηση και η οποία, φυσικά, ερωτά για την ταινία και το συγκρότημα, ενώ είχαμε και τρεις ερωτήσεις, παρακαλώ, από έναν υποψιασμένο οπαδό. Πολύ χιούμορ από τους δύο κυρίους, διάφορα ζητήματα που θίγονται και… πού είναι η Kendra Smith, για παράδειγμα;

dream2316w

Ο σκηνοθέτης εννοείται ότι την έψαξε, αλλά η ίδια έχει πραγματικά αποσυρθεί. Ο Wynn αναφέρει πως η Kendra έχει αποτραβηχτεί από τη σκηνή εδώ και χρόνια. Έχει κάνει κάποια guest σε ηχογραφήσεις και LiVE, στην ουσία όμως είναι ανενεργή μουσικά. Παραμένει ένα πολύ ζεστό, γλυκύ και πρόσχαρο άτομο, απλά έχει διαλέξει να μην είναι η μουσική η πρώτη προτεραιότητά του. Η Smith έχει το σπίτι της, τον κήπο της, τα ζώα της, τις δουλειές της. Έχουν επικοινωνία και είναι ευτυχής που η φίλη του είναι ευτυχισμένη.

Για το κλείσιμο της βραδιάς, το έχουμε σε κάτι καλύτερο από μία ακουστική συντροφιά; Ο Steve ζώνεται την κιθάρα του και μοιράζεται μαζί μας τραγούδια και ιστορίες. Κάθομαι και χαζεύω, πάω μπροστά και τραβάω φωτογραφίες, αλλάζω θέση ανά τραγούδι μην σας πω. Ο ίδιος το διασκεδάζει. «Συνήθως, τέτοια ώρα, έχουμε τελειώσει το σετ μας και βρίσκομαι ήδη στο ξενοδοχείο. Και εδώ, τώρα ξεκινάμε να παίζουμε»… Ο δημοφιλής καλλιτέχνης θυμάται τις προηγούμενες συναυλίες του στη χώρα μας. Μία από αυτές συνέπεσε με την τελευταία ημέρα ζωής του θρυλικού «Ρόδον». Ο άνθρωπος αυτός έπαιξε τις τελευταίες νότες, πριν το ιστορικό venue κλείσει οριστικά τις πύλες του. Και το θυμάται!

Μας αναφέρει επίσης ένα project του, τους The Baseball Project, παρέα με τον Peter Buck των R.E.M.. «Πρέπει να είμαστε η μοναδική μπάντα σε όλο τον κόσμο, που έχει ΤΟΣΑ τραγούδια για το baseball»! Γελάω σαν βλαμμένο. Έχω προσπαθήσει να συμπαθήσω το αγώνισμα, έχω παρακολουθήσει αγώνες, έχω δείξει γνήσιο ενδιαφέρον, αλλά… Να με συμπαθάς, Άλεξ, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ασχοληθώ με τούτο εδώ. Ευτυχώς που υπάρχετε εσείς, που το αγαπάτε τόσο πολύ.

dream2315w

Ακολουθούν κι άλλα τραγούδια, ακολουθούν κι άλλες ιστορίες. Για τη σύζυγό του, που παίζουν μαζί ένα βράδυ, με τους Miracle 3 και η ίδια έχει ταλαιπωρηθεί ΠΟΛΥ με τα χέρια της. Τελικά καταφέρνει να παίξει.

Out of the Grey (The Dream Syndicate), The Medicine Show (The Dream Syndicate), My Midnight, That’s What You Always Say (The Dream Syndicate), Wild Mercury (Steve Wynn & The Miracle 3), Merrittville, Carolyn, Journeyman (The Baseball Project), When You Smile (The Dream Syndicate), Halloween (Steve Wynn & The Miracle 3), Shelley’s Blues Pt.2, Glide (The Dream Syndicate), The Side I’ll Never Show (The Dream Syndicate), The Days Of Wine And Roses (The Dream Syndicate), When the Curtain Falls (The Dream Syndicate), Boston (The Dream Syndicate)

Είναι η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ, θα ακολουθήσουν άλλες δυο και θα είμαστε σε όλες παρόντες. Μας δίνει δύναμη αυτή η κίνηση, μας δίνει χαρά, μας κάνει να χαμογελάμε, να γελάμε, να επιζητάμε την επικοινωνία. Gimme Shelter Film Festival και οι Δευτέρες – πλέον – είναι τα Σάββατα του μέλλοντός μας, του πολιτισμού μας. Καλώς ορίσατε!

Λέξεις, εικόνες: Κώστας Κούλης

dream2314w
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *