6949256666 press@keysmash.gr

Hymns From The Apocrypha by Suffocation

keysmash powered by dycode

Suffocation

Hymns From The Apocrypha

2023 – Nuclear Blast Records

Το όνομα Suffocation έχει γράψει τη δικιά του ιστορία στον χώρο του τεχνικού και brutal death metal. Το συγκρότημα αυτό, μέσα από δίσκους μνημεία, όπως τα τρία πρώτα (“Effigy Of The Forgotten”, “Breeding The Spawn” και “Pierced From Within”), αλλά και με το προ εξαετίας “…Of The Dark Light”, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει το φανατικό του κοινό, αλλά επιπλέον να προσθέσει και άλλους ακολούθους, που σωστά θαμπώθηκαν από το μεγαλείο αυτής της μπάντας. Από εκείνο το διάστημα μέχρι και σήμερα, το σχήμα πέρασε διάφορες δοκιμασίες, με την πιο σημαντική να είναι η αποχώρηση, μετά από δεκαέξι χρόνια, του front-man τους Frank Mullen, ο οποίος αντικαταστάθηκε από ένα εξίσου βρωμερό λαρύγγι, με το όνομα Ricky Myers. Αυτό που ισχύει πάντα και όλοι περιμένουν να δουν, είναι το κατά πόσο το συγκρότημα θα μπορέσει να εντάξει το νέο μέλος του ομαλά, ειδικά που στη δικά μας εδώ περίπτωση, κατέχει και ένα πολύ νευραλγικό σημείο, όπως τα φωνητικά. 

Προσωπικά, την κάποια αγωνία μου την είχα όταν πήρα στα χέρια μου τον δίσκο για να τον ακούσω. Είχα την απορία για το αν οι σημερινοί Suffocation θα είναι ακόμη σε θέση να ηχήσουν όσο απειλητικοί ήταν και στο παρελθόν  και για το αν οι δικές τους σημερινές απόψεις για τη σκληρή μουσική μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εν τέλει, όλες οι φοβίες μου κάμφθηκαν μέσα στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα από το εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου. Το “Hymns From The Apocryphaείναι ένα άλμπουμ-σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Ένας δίσκος επιτομή του τεχνικού brutal death metal, με την αριστοτεχνική εισαγωγή της πολυπλοκότητας αλλά και της ακατέργαστης δύναμης και έντασης που σε κολλάει στον τοίχο και δεν σε αφήνει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του κλεισίματος, με τίτλο “Ignorant Deprivation”.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής εδώ δεν είναι άλλος από τον Ricky Myers, ο οποίος κάνει αξιέπαινη δουλειά, με τα φωνητικά του να ταιριάζουν απόλυτα με το μακελειό που συμβαίνει στο background και τον ήχο του συγκροτήματος. Είναι φανερό πως προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να χαλάσει το ύφος του, που παραμένει σε παραδοσιακές φόρμες, ενώ μας κάνει σχετικά εύκολα να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και ξεχάσουμε τον μεγάλο Frank Mullen. Για τα υπόλοιπα μέλη, ό,τι και πούμε είναι και πάλι λίγο. Η τεχνική τους είναι αξιοζήλευτη και σε πολλές περιπτώσεις θα κάνει τον ακροατή να πατήσει το rewind, ώστε να ξανακούσει το τι παίχτηκε.

Το  “Hymns From The Apocrypha” είναι γεμάτο με στιγμές που θα σας εντυπωσιάσουν και θα χαραχθούν στη μνήμη σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι ψαρωτικό intro riff του “Immortal Execration”, μέχρι το groove για πολύ headbanging του “Seraphim Enslavement”,που αποδεικνύουν την ικανότητα της μπάντας να δημιουργεί κομματάρες εντυπωσιακές και πολύ πιασάρικες. Ίσως τελικά η αποχή περίπου έξι ετών από τις ηχογραφήσεις, μαζί και με την καραντίνα λόγω Covid, να λειτούργησε ευεργετικά στην έμπνευση, όπως συνέβη και σε άλλα πολλά συγκροτήματα, κάνοντας έτσι τον δίσκο έναν από τους κορυφαίους της καριέρας τους. 

Σαν τελικό συμπέρασμα, μπορώ να πω πως το “Hymns From The Apocryphaδεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους άλλους δίσκους μνημεία που έχει κυκλοφορήσει το σχήμα και αποτελεί απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς των Suffocation. Ένας δίσκος πολύ συμπαγής, που θα κάνει και τον πιο απαιτητικό ακροατή να τον αποδεχτεί και να τον απολαύσει, ενώ είμαι σίγουρος πως αυτή η κυκλοφορία θα σταθεί αφορμή για να προσελκύσει και νέους ακροατές. Οι Suffocation με αυτόν τον δίσκο, μας επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά, πως μπορούν να θεωρούνται ως ένα από τα πρωτοπόρα συγκροτήματα του Death metal.

Βαγγέλης Φαρρής

Buy the album HERE!

Hymns From The Apocrypha
Perpetual Deception
Dim Veil Of Obscurity
Immortal Execration
Serpahim Enslavement
Descendants
Embrace The Suffering
Delusions Of Mortality
Ignorant Deprivation

Suffocation Hymns From The Apocrypha
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *