6949256666 press@keysmash.gr

Θεώμενοι: Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας @ Θέατρον – Ελληνικός Κόσμος

keysmash powered by dycode

Σας συχωράω! Από την αγάπη μου…

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έγραψε το κείμενο λίγο πριν φύγει ο δέκατος ένατος αιώνας. Η Μαρίκα Κοτοπούλη το έφερε στη σκηνή το 1918, αν και το έργο, σε πρότερη μορφή, είχε ήδη ανέβει από τη Νέα Σκηνή Χρηστομάνου, το 1904. Πανέξυπνη ιδέα, ομοίως πανέξυπνη σύλληψη και το υπέροχο ιδίωμα του νησιού, της Ζάκυθος, σε πλήρη «εφαρμογή».

Η κοντέσσα Βελέραινα, στα γεράματά της πια, μένει με τον γιο, τη νύφη και τον εγγονό της, σε ένα «σπιτόπουλο», ένα μικρό σπιτάκι στην πόλη, αφού η κάποτε πάμπλουτη και πανίσχυρη οικογένεια έχει ξεπέσει, από κάθε άποψη. Έχουν πουλήσει σχεδόν τα πάντα, σκέφτονται και τη δραχμούλα ακόμα και προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν, με δανεικά κι αγύριστα. Η κοντέσσα κατέχει, παραδοσιακά (από μάνα σε νύφη), ένα μυστικό για ένα φάρμακο θαυματουργό για τα μάτια. Ευχή και κατάρα όμως για όποιον γνωρίζει τη συνταγή. Δεν μπορεί να την εμπορευθεί. Δεν πρέπει. Ούτε καν δώρο να δεχτεί για το καλό που έκανε. Κάποιος «επιχειρηματίας» εμφανίζεται, με μία πολύ γενναιόδωρη πρόταση για το φάρμακο. Την οποία και καταθέτει ενώπιον της κοντέσας.

Υπέροχο σκηνικό, με την υπογραφή της κυρίας Μαρίας Φιλίππου και κοστούμια εποχής, εξαιρετικά καλοφτιαγμένα, από τον μετρ του είδους, τον κύριο Νίκο Χαρλαύτη. Το σκηνικό είναι από μόνο του αποτύπωση ακουαρέλας και οι ηθοποιοί είναι κατ’ ουσίαν πανέμορφες κινούμενες ζωγραφιές. Η κυρία Μαρία Κανελλοπούλου, μία πραγματικά πολύ μεγάλη ηθοποιός, στον ρόλο της Όρσολας, της υπηρεσίας του σπιτιού, είναι γνήσια, καλοβαλμένη και απόλυτα πειστική. Το ίδιο ισχύει και για τον κύριο Δημήτρη Αριανούτσο στον ρόλο του Παυλάκη, του εγγονού της κοντέσσας, ο οποίος μας εκνευρίζει με τη φρούδα ματαιοδοξία του, έχοντας αποδείξει πόσο καλά έχει κουμπώσει στον χαρακτήρα του. Είναι αεικίνητος και νευρώδης και αποτελεί ζωτικό μέρος της ιστορίας.

Στον ρόλο του «επιχειρηματία» Τζώρτζη Πάπουζα συναντάμε τον κύριο Δημήτρη Καπετανάκο. Αυθεντικότατο λαμόγιο, συνταγή για «μάρκες» του διεθνούς εμπορίου και σε λεπτή ισορροπία μεταξύ εστέτ και απατεώνα, ο τρομερός αυτός καρατερίστας δείχνει τις αρετές του και το πόσο μπορεί να πείσει για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ο τρόπος ομιλίας, οι τσιριμόνιες και οι «υποκλίσεις» είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Στον ρόλο της… Όχι, δεν θα σποϊλάρουμε, δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει, συναντάμε την κυρία Μαριάννα Τουντασάκη. Η μαυροντυμένη ηθοποιός προσθέτει στον μύθο ό,τι είχατε διαβάσει και γνωρίζατε ή ό,τι βλέπετε για πρώτη φορά. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ιδανικό κλείδωμα σε αυτό που επιτάσσει ο ρόλος και ο χαρακτήρας.

Στον ρόλο της Τασίας, της νύφης της κοντέσσας, βρίσκεται η κυρία Άννα Μαρία Κατσουλάκη. Όμορφη, σικάτη, φινετσάτη, με εμφανή την αγανάκτηση που δεν είναι πια πλούσια, η γνωστή ηθοποιός πλάθει τον ρόλο της με άνεση, με πλαστικότητα, με τρόπο που εξιτάρει το κοινό. Είναι η ομιλία της γάργαρο νερό, είναι η κίνησή της αέρινη. Πραγματικά εντυπωσιακή.

Στον ρόλο του Μανόλη, του γιου της κοντέσας, αντικρύζουμε έναν αγαπημένο ηθοποιό, έναν καλλιτέχνη ο οποίος μας έχει ξετρελάνει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Ο κύριος Νίκος Νίκας, ένας ηθοποιός που είναι γεννημένος ηθοποιός, έρχεται να δείξει το τάλαντό του, τη δουλειά του, την έκφρασή του, την καλλιτεχνική μεγαλοσύνη του. Δεν θα σταθώ μόνο στη χροιά του, που είναι μαγική. Δεν θα σταθώ μόνο στο πώς κινείται στη σκηνή ή πώς «κινείται» ακόμα και όταν παραμένει στατικός. Θα γράψω για τον τρόπο που ενσαρκώνει ένα χαρακτήρα από άλλη εποχή, λες και ο ίδιος έχει έλθει από εκείνη την εποχή. Άριστα δέκα!

Στον ρόλο της κοντέσσας το δέκα το καλό. Η κυρία Νένα Μεντή, μία ηθοποιός που δεν έχει ανάγκη από κανένα σχόλιο. Δείχνει με τόση ακρίβεια την ιδιοσυγκρασία και την ψυχολογική και σωματική κατάσταση της κοντέσας, που θα έλεγε κάποιος ότι ο Ξενόπουλος ο ίδιος της είπε πώς να το κάνει! Το πικρό χιούμορ, οι ατάκες της, οι ματιές της, οι κινήσεις της… Ένα μικρό θαύμα συντελείται στη σκηνή του θεάτρου και η κυρία Μεντή έχει την ευθύνη για όλους τους λαγούς που βγαίνουν από το καπέλο, για όλες τις τράπουλες που ανακατεύτηκαν μόνες τους σοφά. Τεράστια καλλιτέχνιδα σε όλα της. Ο κύριος Πέτρος Ζούλιας, ο σκηνοθέτης των σκηνοθετών, δημιουργεί ένα ακόμα κομψοτέχνημα για το ελληνικό θέατρο. Παίρνει ένα υπέροχο έργο, το βαπτίζει μέσα στην ευρηματικότητα και την ευφυία του, κάνει τα μαγικά του και το φάρμακο για τα μάτια των θεατών είναι έτοιμο, λειτουργικό και εκατό τοις εκατό επιτυχές.

Αν ήταν στο χέρι μου, αυτή η παράσταση θα πήγαινε χωρίς διάλειμμα καν. Είναι τόσο ωραία η ιστορία και τόσο εθιστική η αποτύπωσή της, που ρουφιέται χωρίς δεύτερη σκέψη. Όχι απλά προτείνεται να πάτε να τη δείτε – κι ας τελειώνει όπου να ‘ναι – υπάρχει και η επόμενη σεζόν… Μην σας πω ότι επιβάλλεται.

Κώστας Κούλης

Μία παράσταση στη σκιά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), με το οποίο τα πτυχία καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το όνομα εκείνου που σκέφτηκε και έπεισε και τους άλλους να γίνει κάτι τέτοιο. Θα επανέλθουμε.

Ερμηνεύουν

  • Νένα Μεντή: Κοντέσσα Βαλέραινα
  • Νίκος Νίκας: Μανώλης Κόντε Βαλέρης, γιος της Κοντέσσας Βαλέραινας
  • Άννα-Μαρία Κατσουλάκη: Τασία, γυναίκα Μανώλη Κόντε Βαλέρη
  • Δημήτρης Καπετανάκος: Τζώρτζης Πάπουζας, Έμπορος
  • Δημήτρης Αριανούτσος: Γιος του Μανώλη και της Τασίας, Εγγονός της Βαλέραινας
  • Μαριάννα ΤουντασάκηΦάντασμα
  • Γιώργος ΛόξαςΓείτονας
  • Φαίη ΦραγκαλιώτηΚοπέλα
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπαρίτα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κατερίνα Σβορώνου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλιεράκης
Γραφιστική Επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης
Έρευνα, συγγραφή, επιμέλεια κειμένων: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Βοηθός έρευνας-συγγραφής κειμένων: Κωνσταντίνος Βώβος
Για το τραγούδι «ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΟΥ» της παράστασης, τη μουσική έγραψε ο Μίνως Μάτσας, τους στίχους η Σοφία Καψούρου και το ερμηνεύει ο Γιώργος Λόξας. Τον ρόλο της Όρσολας υποδύεται η Μαρία Κανελλοπούλου
Πληροφορίες:
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Πέμπτη, στις 19:30
Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:00
Κυριακή, στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων:
VIP: 50€, Ζώνη Α: 40€, Ζώνη Β: 30€, Ζώνη Γ: 25€, Ζώνη Δ: 25€, Πλαϊνές Θέσεις: 14€, Θεωρείο Α: 14€, Θεωρείο Β: 12€
Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑμεΑ, φοιτητές, νέους έως 26 ετών & ανέργουςΕιδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) και οικογενειακά εισιτήρια 
Προπώληση εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www://tickets.theatron254.gr
Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300
Ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων: 
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300,
e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr
«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Τ. 212 254 0300
www.theatron254.gr
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Please follow and like us:
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
LinkedIn

0 Comments